• Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marathon Digital, Fred Thiel, υποστηρίζει ότι ο προτεινόμενος φόρος στους miners του bitcoin θα πλήξει τη βιομηχανία.
  • Η εταιρεία διερευνά την επέκτασή της εκτός των ΗΠΑ, δήλωσε ο Thiel σε συνέντευξή του στο The Block.


Η διοίκηση του προέδρου Joe Biden ανακοίνωσε πρόσφατα την πρότασή της  για τη φορολόγηση των miners του bitcoin που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marathon Digital, εφόσον αυτό εφαρμοστεί, θα ωθήσει τις εταιρείες εξόρυξης εκτός της χώρας και δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα προσδοκόμενα κεφάλαια.

«Οι miners bitcoin απλώς θα φύγουν από τις ΗΠΑ, κάτι ήδη εξετάζουν ή δρομολογούν», δήλωσε ο CEO της Marathon στο περιθώριο του συνεδρίου Bitcoin 2023 στο Μαϊάμι.

Επιπλέον ο Thiel υποστήριξε ότι ένας φόρος εξόρυξης όχι μόνο δεν θα αύξανε τη διαθέσιμη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αλλά θα τη μείωνε καθώς θα αφαιρούσε ένα σημαντικό κίνητρο για την παραγωγή της.

«Στην πραγματικότητα θα μειώσει τη διαθέσιμη ενέργεια από ΑΠΕ γιατί θα αφαιρούσε το οικονομικό κίνητρο που παρέχουν οι miners για την παραγωγή της από ανανεώσιμες πηγές -ηλιακά ή αιολικό πάρκα- καθώς η κατασκευή τέτοιων πάρκων συνεπάγεται και αναμονή δύο χρόνων για τη διασύνδεσή τους με το δίκτυο».

Παρότι οι miners έχουν ξεφύγει από τα ραντάρ των εποπτικών αρχών καθώς έχουν επικεντρωθεί στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το Binance και το Coinbase, η Marathon αντιμετωπίζει εμπόδια από άλλους τομείς της οικονομίας, όπως είπε ο Thiel.

«Το τραπεζικό λόμπι είναι ένα παράδειγμα. Δεν θέλει τη βιομηχανία κρυπτογράφησης καθώς αφαιρεί τον διαμεσολαβητικό ρόλο του τραπεζικού κλάδου», είπε, ο Thiel ενώ πρόσθεσε στους εχθρικά διακείμενους και ορισμένες εταιρείες παραγωγής ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου. «Η εξόρυξη bitcoin στο Τέξας εξαλείφει ουσιαστικά την ανάγκη για μεγάλες μονάδες παραγωγής και επομένως επηρεάζει αρνητικά τη δραστηριότητά τους. Επομένως, αν καταφέρουν να σταματήσουν την εξόρυξη bitcoin στο Τέξας, οι μεγάλες μονάδες παραγωγής θα επιστρέψουν.»

Ο Thiel επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έλαβε τον περασμένο μήνα κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αλλά όπως είπε αυτό δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο καθώς είναι ένα αίτημα για πληροφορίες και ενημέρωση.

«Μια κλήτευση σημαίνει απλώς ότι οι άνθρωποι θέλουν πληροφορίες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μας ερευνούν ή ότι μας κατηγορούν για κάτι. Απλά ζητούν ενημέρωση».

 

 

Η διοίκηση Biden για το bitcoin

Ο Thiel εκτίμησε ότι στη διοίκηση Biden υπάρχει μια ευρύτερη διάθεση στοχοποίησης της οικονομίας του bitcoin, συμπεριλαμβανομένων και των miners.

«Δεν θα πω ότι θέλουν να σκοτώσουν το bitcoin, θέλουν να δυσκολέψουν τη λειτουργία του», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του ήδη αναζητά τρόπους επέκτασης εκτός της χώρας.

Η Marathon μόλις ανακοίνωσε ένα νέο project στο Άμπου Ντάμπι και επίσης εξετάζει πιθανές ευκαιρίες και σε άλλα μέρη όπως η Παραγουάη, είπε ο Thiel.

«Κατασκεύασαν μια υδροηλεκτρική εγκατάσταση μαζί με τη Βραζιλία και με δεδομένο ότι η Παραγουάη χρησιμοποιεί λιγότερο από το μισό του μεριδίου της στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν σπουδαίο εάν μπορούσαν να αποκομίσουν έσοδα από το υπόλοιπο»

Αναφερόμενος στο χώρο της εξόρυξης ο Thiel δήλωσε ότι μετά από μια περίοδο οικονομικής πίεσης και σταθεροποίησης υπάρχει αισιοδοξία.

«Τώρα έχουμε ξεπεράσει το χειρότερο κομμάτι του «χειμώνα» και νομίζω ότι οι άνθρωποι βλέπουν την τιμή του bitcoin να αυξάνεται. Είναι πιο αισιόδοξοι. Βλέπουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.