Την περασμένη Παρασκευή 12 Μαίου για πρώτη φορά στην ιστορία του bitcoin, o αριθμός των διευθύνσεων με κατοχή τουλάχιστον 1 ακέραιου νομίσματος BTC ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Η αύξηση του αριθμού των «πορτοφολιών ακέραιου νομίσματος» (αποκαλούνται "wholecoiner"), μετά την πτώση τους το 2020 και 2021 άρχισε να καταγράφεται το 2022 και συνεχίζεται παράλληλα με την αύξηση των πορτοφολιών με κατοχή τουλάχιστον 0,1 και 0,01 BTC, αλλά και εκείνων με μη μηδενικό υπόλοιπο.

Ο αριθμός αυτών των πορτοφολιών ανέρχεται σε 4,367 εκατομμύρια (τα "wholecoiner"), 12,032 εκατομμύρια (με κατοχή από 0,01 έως 0,1 BTC) και 46,715 εκατομμύρια (με μη μηδενικό υπόλοιπο). Επίπεδα που και στις τρεις κατηγορίες σημειώνουν ή βρίσκονται κοντά σε ιστορικό ρεκόρ.

Η «εκδημοκρατικοποίηση» στην κατανομή του bitcoin έρχεται καθώς νέα bitcoin συνεχίζουν να εξορύσσονται (με τον τρέχοντα ρυθμό να ανέρχεται σε 6,25 ανά 10 λεπτά) και να διανέμονται μεταξύ των miners, βρίσκοντας τελικά τον δρόμο τους προς την αγορά.

Παράλληλα αυξάνεται η υιοθέτηση του bitcoin καθώς όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για αυτό και αρχίζουν να επενδύουν, ωθώντας υψηλότερα την τιμή (σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τουλάχιστον) και δίνοντας κίνητρο στους πρώτους επενδυτές/υποστηρικτές του bitcoin με μεγάλα αποθέματα του νομίσματος να αρχίσουν τη διανομή τους.

 

 

Μπορούν οι Wholecoiners να θεωρηθούν «έξυπνο χρήμα»;

Με δεδομένο την αυξητική τάση στον αριθμό των πορτοφολιών wholecoiner τα τελευταία χρόνια, κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα». Ο όρος αναφέρεται σε επενδυτές που έχουν υψηλή εκπαίδευση ή/και εμπλοκή με την αγορά – κάτι που είναι πιθανότερο για όσους κατέχουν 1 ή περισσότερα bitcoin από ό,τι ο μέσος κάτοχος που έχει επενδύσει μερικές εκατοντάδες δολάρια σε BTC.

Κατά τη διάρκεια του ανοδικού ράλι (bull run) στα τέλη του 2020 και της υψηλής μέσης τιμής του bitcoin το 2021, η αύξηση του αριθμού των wholecoiner πορτοφολιών σταμάτησε και μάλιστα κατά περιόδους ο αριθμός τους μειώνονταν.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι κάτοχοι αυτών των πορτοφολιών προχώρησαν σε εξαργύρωση κερδών όταν η αγορά ήταν ανοδική (bull market) και πούλησαν στις κατηγορίες μικρότερης κατοχής, των οποίων ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της bull market.

Ο αριθμός των wholecoiners πορτοφολιών άρχισε να αυξάνεται και πάλι από τον Ιούνιο του 2022, όταν η τιμή του bitcoin υποχώρησε κάτω από $30.000, πριν την νέα άνοδο τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX που οδήγησε τους επενδυτές bitcoin να στραφούν σε μέτρα αυτοπροστασίας των τοποθετήσεών τους.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των πορτοφολιών ακέραιου αριθμού κατοχής BTC μπορεί να υποδηλώνει ότι το «έξυπνο χρήμα» συνεχίζει να «αγοράζει τη βουτιά» (buy the dip).

Παρότι η φετινή απόδοση του κορυφαίου κρυπτονομίσματος χαρακτηρίζεται εξαιρετική (το BTC έχει σημειώσει άνοδο περίπου 65% από τις αρχές του χρόνου), το τρέχον επίπεδό του στα χαμηλά των $27.000, απέχει περίπου 60% από το ιστορικό του ρεκόρ των $69,000 του 2021.

Με βάση τη συμπεριφορά των wholecoiners αυτό σημαίνει ότι εάν επίκειται μια bull market τότε βρισκόμαστε στα πολύ αρχικά της στάδια και οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό των προτοφολιών αυτών θα μπορούσε να είναι ένδειξη ωρίμανσης της bull market.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.