Το bitcoin (BTC), το κορυφαίο σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονόμισμα σημείωσε την περασμένη εβδομάδα το υψηλότερό του επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, ξεπερνώντας τα $30.600.


Έκτοτε και παρά τις πλάγιες κινήσεις παραμένει στην περιοχή των $30.000, έχοντας διευρύνει τα κέρδη του από τις αρχές του χρόνου σε πάνω από 80%, γεγονός που το κατατάσσει στα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.

Το BTC έχει ήδη σημειώσει κέρδη 6,5% αυτόν τον μήνα και το ανοδικό ράλι του Απριλίου λαμβάνει χώρα καθώς μια σειρά από στοιχεία δείχνουν ότι 1) η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνεται με γρήγορο ρυθμό, 2) ο πληθωρισμός συνεχίζει εξίσου να υποχωρεί και 3) η αμερικανική αγορά εργασία παρότι παραμένει ισχυρή είναι πιθανό να αρχίσει να αποδυναμώνεται.

Επιπλέον οι επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης του περασμένου μήνα (η οποία αναμένεται να προκαλέσει πιστωτικούς τριγμούς) δεν έχουν ακόμη διαφανεί στην οικονομία και όλα αυτά, συνδυαστικά, αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Συνεπακόλουθα, αυξάνονται και οι εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σύντομα θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων και θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσή τους, χαλαρώνοντας τις οικονομικές συνθήκες, κάτι που ιστορικά έχει αποδειχθεί ευνοϊκό για την τιμή του Bitcoin.

Η τεχνικά ανάλυση δείχνει μεγαλύτερη άνοδο

Στα διαγράμματα της τεχνικής ανάλυσης η πιθανότητα για συνέχεια στην ανοδική πορεία της τιμής του bitcoin παραμένει ευδιάκριτη.

Με την διάσπαση των $29.000, των υψηλών που είχε καταγράψει στα μέσα του προηγούμενου μήνα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 32.300 δολαρίων (που ήταν και τα υψηλά στα τέλη Μαΐου/Ιουνίου 2022).

Διαδοχικά, όλοι οι βασικοί κινητοί μέσοι όροι του BTC σημειώνουν άνοδο με τελευταίο τον κινητό μέσο όρο 21 ημερών, που ενίσχυσε το ανοδικό βραχυπρόθεσμο momentum του bitcoin.

Εξίσου θετικές είναι οι μακροπρόθεσμες ενδείξεις των βασικών κινητών μέσων όρων.

Η ισχυρή ανάκαμψη του bitcoin στα μέσα Μαρτίου, μετά τη δοκιμή των επιπέδων του κινητού μέσου όρου 200 ημερών (και της πραγματοποιηθείσας τιμής) λίγο κάτω από τα $20.000, ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως επιβεβαίωση της bull market (ανοδικής φάσης της αγοράς) και συνεχίζει να παρέχει ώθηση στην τιμή.

Το ίδιο φαίνεται πως κάνει και ο «χρυσός σταυρός» που σχημάτισε η τιμή του BTC στις αρχές Φεβρουαρίου και έχει αποδειχθεί ιστορικά ισχυρή ανοδική ένδειξη για την μακροπρόθεσμη πορεία.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών (RSI) «φλερτάρει» με την περιοχή υπεραγοράς, υποδηλώνοντας ότι αυξάνεται βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος profit-taking (εξαργύρωση κερδών). Ωστόσο, αυτό, δεν αποκλείει τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη όπως δείχνει το παράδειγμα του πρόσφατου ανοδικού ράλι από τα μέσα Ιανουαρίου έως τον Φεβρουάριο.

Και οι on-chain τάσεις στηρίζουν το ανοδικό αφήγημα

Οι θετικές on-chain τάσεις υποδηλώνουν το ανοδικό momentum μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βασικές on-chain μετρήσεις που σχετίζονται με τη χρήση του δικτύου (και αντανακλούν τη «ζήτηση» στο δίκτυο bitcoin).

Μετρήσεις, όπως οι ημερήσιες ενεργές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις με μη μηδενικό υπόλοιπο, ο αριθμός νέων διευθύνσεων και ο αριθμός των ημερήσιων συναλλαγών συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία της Glassnode.
Επιπλέον και οι on-chain μετρήσεις που παρουσιάζονται στην ενότητα «Recovering from a Bitcoin Bear» της Glassnode υποδεικνύουν ανοδική αγορά (bull market).

Στην ενότητα εντάσσονται οκτώ δείκτες και εξετάζεται το εάν το bitcoin διαπραγματεύεται πάνω από βασικά μοντέλα τιμολόγησης, εάν αυξάνεται ή όχι η δυναμική χρήσης του δικτύου, εάν επιστρέφει η κερδοφορία της αγοράς και εάν το ισοζύγιο του πλούτου του bitcoin εκφραζόμενου σε αμερικανικά δολάρια ευνοεί τους μακροπρόθεσμους HODLers (κατόχους).

Από τα μέσα Μαρτίου και οι οκτώ δείκτες βρίσκονται ταυτόχρονα σε θετικό έδαφος, στο μεγαλύτερο σερί που έχει καταγραφεί εδώ και δύο χρόνια. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι περίοδοι που οι δείκτες αυτοί βρίσκονται στο «πράσινο» (όπως την τρέχουσα περίοδο δηλαδή) συνιστούν μια εξαιρετική ευκαιρία μακροπρόθεσμης αγοράς.

 

 

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το bitcoin σε αυτή την ανοδική αγορά;

Οι μακροοικονομικές συνθήκες για μια βιώσιμη bull market στο bitcoin είναι αδιαμφισβήτητα ευνοϊκές, εφόσον η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει σε ύφεση και επίκειται ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Fed και αποπληθωρισμού, ενώ οι πιθανότητες ενισχύονται από την αναμενόμενη διεύρυνση της παγκόσμιας υιοθέτησης του bitcoin, που παραμένει το βασικό επιχείρημα μακροπρόθεσμης ανόδου.

Εφόσον λοιπόν το bitcoin επιστρέψει σε bull market πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του;

Μπορούμε να καταλήξουμε σε μια εκτίμηση εξετάζοντας τους δύο τελευταίους κύκλους αγοράς του bitcoin, οι οποίοι διήρκεσαν περίπου τέσσερα χρόνια.

Από τον πυθμένα της bear market (πτωτική αγορά) του 2015 μέχρι την κορυφή της bull market (ανοδική αγορά) του 2017, το bitcoin κατέγραψε το εκπληκτικό ποσοστό ανόδου του 12.500%, ενώ από τον πυθμένα της bear market του 2018 μέχρι την κορυφή της bull market του 2021, το ποσοστό ανόδου ήταν το, λιγότερο εκπληκτικό αλλά εντυπωσιακό σε κάθε περίπτωση, 2.100%.

Με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις και θεωρώντας ότι κάθε ανάκαμψη από τον πυθμένα της τελευταίας bear market θα συνεχίσει να είναι φθίνουσα, μια λογική εκτίμηση για την επόμενη ανάκαμψη τοποθετεί το ποσοστό ανόδου στο 1.000%, δηλαδή 11 φορές πάνω από τον πυθμένα του 2022. Αυτό θα σήμαινε ότι το bitcoin τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στην περιοχή των $165.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα μοντέλα πρόβλεψης της τιμής οι εκτιμήσεις για την άνοδο του bitcoin είναι πιο αισιόδοξες.

Στο μοντέλο Stock-to-Flow (S2F), ο κάθε κύκλος της αγοράς διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια και η εκτίμηση για την πορεία της τιμής γίνεται με βάση τον αριθμό των BTC που είναι διαθέσιμα στην αγορά σε σύγκριση με το ποσό που εξορύσσεται κάθε χρόνο.

Η δίκαιη τιμή (εσωτερική αξία) του bitcoin τη δεδομένη στιγμή είναι στα περίπου $55.000 και θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $500.000 στον επόμενο κύκλο αγοράς μετά τον υποδιπλασιαμό (halving), προοπτική που μεταφράζεται σε άνοδο περίπου 20 φορές πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοφιλές διάγραμμα Rainbow του Blockchaincenter.net, στα τρέχοντα επίπεδα, το bitcoin βρίσκεται στη ζώνη «Συσσώρευσης», έχοντας πρόσφατα ανακάμψει από τη ζώνη «Ξεπουλήματος» στα τέλη του 2022. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο το bitcoin ανακάμπτει σταδιακά από την υψηλή υπερπώληση, ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου ανοδικού ράλι είχε φτάσει στη ζώνη «Πούλησε ΤΩΡΑ».

Εφόσον αυτή η πορεία μπορεί να επαναληφθεί στον επόμενο κύκλο αγοράς μετά το halving και σε διάστημα 1-1,5 χρόνου μετά από αυτό, το bitcoin θα βρίσκονταν στην περιοχή των $200.000 - $300.000, σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, που σημαίνει άνοδο 7-10 φορές πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.