Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το bitcoin (BTC) έλαμψε παρά το γεγονός ότι το διάστημα που προηγήθηκε κάθε άλλο παρά ανέφελο ήταν για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα. Συγκεκριμένα, το 2022, η τιμή του bitcoin υποχώρησε κατά 64,02% από το επίπεδο που βρίσκονταν τον Δεκέμβριο του 2021. Οι απώλειές του επιδεινώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με την κατάρρευση του Terra (LUNA) και του FTX, να αφήνουν το BTC στη μέση ενός επώδυνου κρυπτοχειμώνα.


Το bitcoin σημείωσε χαμηλό δύο ετών στα $15.480 τον Νοέμβριο του 2022, μια πτώση που επιδεινώθηκε από μακροοικονομικούς παράγοντες, ενώ, ομοίως, ήταν οι μακροοικονομικοί παράγοντες που ώθησαν, εν μέρει, την άνοδο του Μαρτίου 2023 όταν η αμερικανική κυβέρνηση εγγυήθηκε τις καταθέσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Joel Kruger, στρατηγικός αναλυτής της LMAX, χαρακτηρίζει την άνοδο του bitcoin το 2023 ως θετικό σημάδι, αναφέροντας:

«Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει επαρκώς τα αρνητικά του 2022 και προσπαθεί να επωφεληθεί από τις μειωμένες τιμές και τα θετικά νέα για τη συνεχιζόμενη θεσμική υιοθέτηση».

Ωστόσο, όσο παραμένουν στο προσκήνιο οι αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και η εξάρτηση των ΗΠΑ από το δολάριο, η πιθανότητα πισωγυρίσματος λόγω των μακροοικονομικών παραγόντων είναι υπαρκτή. Παρόλα αυτά, ο Kruger υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν ανοδική στάση (bullish), ιδιαίτερα, καθώς:

«Τα βραχυπρόθεσμα πισωγυρίσματα δεν είναι τίποτα άλλο από εξαιρετικές ευκαιρίες για μια μακροπρόθεσμη έκθεση στο bitcoin. Οι επενδυτές πιθανότατα θα επιλέξουν ένα αποπληθωριστικό, περιορισμένου αποθέματος, πλήρως αποκεντρωμένο περιουσιακό στοιχείο που έχει δημιουργηθεί ώστε να ανατιμάται σε αξία με την πάροδο του χρόνου».

Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 και με το bitcoin να περνά το κατώφλι των $30.000 το ανοδικό κλίμα έχει ισχυρές πιθανότητες να επικρατήσει. Επιπλέον ο δείκτης MVRV (κεφαλαιοποίηση αγοράς προς πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση) 3 ημερών του bitcoin, υποδηλώνει την πιθανή βιωσιμότητα της ανοδικής πορείας.

Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων και οι μακροοικονομικοί παράγοντες

Η κατάρρευση του Terra και του FTX τον Μάιο και τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου αντίστοιχα, σηματοδότησε το 2022 ως μία από τις χειρότερες χρονιές για τα κρυπτονομίσματα, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους επικριτές του χώρου να διακηρύξουν ότι πλησιάζει το τέλος των κρυπτονομισμάτων. Οι ανησυχίες και οι φόβοι έπληξαν τη βιομηχανία.

Η αλλαγή ήρθε το 2023, όταν το ενδιαφέρον και η προσπάθεια του χώρου κατευθύνθηκε στη διασφάλιση ότι τέτοια γεγονότα δεν θα επαναληφθούν και για αυτό απαιτήθηκε μια ανατροπή. Η αυξημένη λογοδοσία τέθηκε στο τραπέζι και ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς(SEC), Gary Gensler, δήλωσε:

«Αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι γεμάτη νοθείες, απάτες και περιπτώσεις εκμετάλλευσης σε ορισμένες εφαρμογές.»

Η SEC, στην προσπάθειά της να περιορίσει τους μη ελεγχόμενους τίτλους, άσκησε αγωγή εναντίον της Ripple Labs] το 2020, ισχυριζόμενη ότι η τελευταία συμμετείχε στην πώληση μη εγγεγραμμένων τίτλων. Το αποτέλεσμα αυτής της αγωγής θα είναι καθοριστικό για ολόκληρο τον χώρο της κρυπτογράφησης και με δεδομένη τη θέση των ΗΠΑ ως υπερδύναμη, αναμένεται να επηρεάσει τα κρυπτονομίσματα παγκοσμίως.

Εάν η SEC κερδίσει την υπόθεση, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποιου είδους «εποπτεία», κάτω από την ομπρέλα ενός ρυθμιστικού φορέα.

Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο μέχρι στιγμής είναι τι θα γίνει με τα στοιχεία κρυπτογράφηση όπως το bitcoin, των οποίων οι κάτοχοι είναι άγνωστοι.

 

 

CBDCs και κανονιστικό πλαίσιο

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που επιδιώκει να επιβάλλει ρυθμιστικούς κανόνες στα κρυπτονομίσματα μέσω της SEC. Άλλες χώρες προσπαθούν να τα ελέγξουν μέσω των ψηφιακών νομισμάτων των Κεντρικών Τραπεζών (CBDC) τους. Το 2023, 114 χώρες άρχισαν να διερευνούν την πιθανή χρήση των CBDCs. 20 χώρες έφτασαν στην πιλοτική εφαρμογή ή στο λανσάρισμά τους, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Ρωσία. Η τελευταία προσθήκη στη λίστα αυτή είναι η Τζαμάικα που κυκλοφόρησε το ψηφιακό της νόμισμα με το όνομα JAM-DEX.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό σημείο είναι ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υστερούν. Το κανονιστικό πλαίσιο που εισήγαγαν, όπως ο νόμος Μπάιντεν, ήταν ανεπαρκές και ασαφές. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι όχι μόνο για τους επενδυτές στην κρυπτογράφηση στις ΗΠΑ, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες.

Οι ΗΠΑ, με δεδομένη τη θέση τους ως υπερδύναμη, θα πρέπει να ηγηθούν στον ορισμό των κρυπτονομισμάτων και στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους που η παγκόσμια υιοθέτηση δεν έχει επιταχυνθεί με τον τρόπο που θα έπρεπε είναι η συνεχιζόμενη εξάρτηση του κόσμου από το αμερικανικό δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι εάν οι ΗΠΑ εκδώσουν ένα CBDC με βάση το δολάριο, θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο συναλλάσσονται οι χώρες, καθώς θα μειωθεί η πόλωση στο διεθνές εμπόριο και θα αυξηθεί η ρευστότητα. Επιπλέον οι περισσότεροι επενδυτές θα προτιμούσαν μια σταθερή επενδυτική επιλογή με την εγγύηση της κυβέρνησης και χαμηλή μεταβλητότητα.

Τι προκαλεί την καθυστέρηση;

Ωστόσο, οι νομοθέτες των ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο για το χειρισμό κρυπτονομισμάτων και αυτό τροφοδοτεί την καθυστέρηση στην υιοθέτησή τους.

Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, που υποστηρίζει σθεναρά το ρυθμιστικό πλαίσιο στην κρυπτογράφησης, έχει δηλώσει:

«Για όσους ενθαρρύνουν τις καινοτομίες στην κρυπτογράφηση, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όπως έχει δείξει η ιστορία, οι χρηματοοικονομικές καινοτομίες δεν ευδοκιμούν για πολύ καιρό εκτός του πλαισίου της δημόσιας πολιτικής μας».

Η καθυστέρηση αυτή αναπόφευκτα εγείρει το ερώτημα για το πώς η έλλειψη σαφήνειας των ΗΠΑ θα επηρεάσει τη θέση τους ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου. Επιπλέον, η πρόσφατη σύλληψη του Sam Bankman-Fried, ενός σημαντικού παίκτη στο χώρο της κρυπτογράφησης φαίνεται ότι επιδείνωσε την κατάσταση καθώς «πάγωσε» τη δημόσια συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα και απομάκρυνε περαιτέρω την πιθανότητα της ρυθμιστικής σαφήνειας.

Το ενθαρρυντικό είναι, ότι όπως έχει δείξει η ιστορία, η πρόοδος δεν μπορεί να ανακοπεί και ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι προβλέψεις για την αποτυχία του διαδικτύου που το χαρακτήριζαν ως ένα «κακό υποκατάστατο» του πραγματικού κόσμου και μια «παροδική μόδα».

Η άνοδος του bitcoin αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα μακροπρόθεσμα θα κυριαρχήσει και η εντυπωσιακή του πορεία από τις αρχές του χρόνου είναι ίσως το σημείο εκκίνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν και πισωγυρίσματα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.