Η MicroStrategy είχε προσελκύσει μεγάλη δημοσιότητα πέρυσι όταν ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε bitcoin ως εγγύηση για ένα δάνειο που θα της επέτρεπε να αγοράσει περισσότερα BTC.


Η MicroStrategy αποκάλυψε ότι τερμάτισε τη δανειακή σύμβαση με την Silvergate Bank, αποπληρώνοντας 161 εκατ. δολάρια προκειμένου να ανακτήσει τα 34.619 BTC της εγγύησης.

Η είδηση, που επιβεβαιώθηκε από το υποχρεωτικό δελτίο γνωστοποίησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι σταματά οικειοθελώς τις δραστηριότητές της, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκλεισε επίσης την Silicon Valley Bank και την Signature Bank.

Η MicroStrategy είχε προκαλέσει πάταγο πέρυσι όταν ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε bitcoin ως εγγύηση για ένα δάνειο που θα της επέτρεπε να αγοράσει περισσότερα BTC. Όταν όμως η τιμή του bitcoin σημείωσε ραγδαία πτώση, δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το εάν η MicroStrategy θα βρίσκονταν αντιμέτωπη με συμπληρωματικές καλύψεις (margin calls).

Η εταιρεία -με επικεφαλής τον εκτελεστικό πρόεδρο Michael Saylor- είχε επιμείνει ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας, παρά το γεγονός ότι το απόθεμά της σε bitcoin άξιζε πολύ λιγότερο από το κόστος του.

Η MicroStrategy επιβεβαίωσε επιπλέον ότι αγόρασε 6.455 BTC έναντι $150 εκατ. με μέση τιμή τα $23.238 ανά κέρμα. Οι αγορές πραγματοποιήθηκαν το διάστημα μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 23 Μαρτίου και είναι ενδεικτικές της αποφασιστικότητας της εισηγμένης να ενισχύσει τα αποθέματά της σε bitcoin. Με την τρέχουσα τιμή στα $27.000 η MicroStrategy έχει ήδη λογιστικό κέρδος 24,2 εκατ. δολαρίων.

 

 

Ας δούμε όμως και τη μεγαλύτερη εικόνα.

Από τον Αύγουστο του 2020, η MicroStrategy έχει συσσωρεύσει 138.955 BTC, δαπανώντας για αυτά 4,17 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η δραματική πτώση του bitcoin τους τελευταίους 16 μήνες σημαίνει ότι την τρέχουσα περίοδο τα bitcoin της MicroStrategy αξίζουν 3,77 δισ. δολάρια και η εταιρεία βρίσκεται με απώλειες κατά -330 εκατ. δολάρια. Εάν το bitcoin ξεπεράσει τα $30.000, η MicroStrategy θα μπορέσει να διαγράψει τις απώλειες.

Ωστόσο, αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο δύσκολο στην πράξη, καθώς, παρά την άνοδο του BTC από την αρχή του τρέχοντος έτους -η οποία και επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης- η διάσπαση των $29.000 δεν είναι εύκολη.

Παρόλα αυτά ο Saylor παραμένει bullish όσο ποτέ, όπως δείχνει ο λογαριασμός του στο Twitter. Το Σάββατο, ανάρτησε ένα διάγραμμα που έδειχνε την απόδοση του bitcoin από τον Αύγουστο του 2020 και τη σύγκρισή του με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτό, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σημείωσε άνοδο κατά 131%, ενώ το ίδιο διάστημα ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 18% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 8%. Ο χρυσός σημειώνει απώλειες κατά 2%, τα ομόλογα έχουν καταγράψει βουτιά κατά 16% και το ασήμι σημειώνει επίσης απώλειες κατά 19%.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη τραπεζική κρίση, ο Saylor ανέφερε:

«Το #Bitcoin είναι μια τράπεζα που δεν μπορεί να δανείσει, να επενδύσει, να τζογάρει, να απομειώσει, να υποτιμήσει, να παγώσει ή να κατασχέσει τα περιουσιακά σας στοιχεία. Λειτουργεί συνεχώς, παντού στον κόσμο και είναι ασταμάτητη.»

Η μετοχής της MicroStrategy, που μαζί με εκείνη της Coinbase θεωρείται ως βαρόμετρο για το κλίμα στη Wall Street όσον αφορά την κρυπτοβιομηχανία, σημειώνει άνοδο κατά 70% φέτος - μια επίδοση ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνη του bitcoin που βρίσκεται στο +63%.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν από δύο χρόνια, η μετοχή της MicroStrategy υποχωρεί κατά 70%.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.