Οι μεγαλύτερες ιστορικά εβδομαδιαίες εκροές σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα επενδυτικά προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την έκθεση της CoinShares. Οι καθαρές εκροές ύψους 255 εκατ. δολαρίων αντιπροσωπεύουν το 1,0% του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AuM) που αποσύρθηκαν από τον χώρο.


Οι εκροές της περασμένης εβδομάδας αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη απόσυρση κεφαλαίων από τα κρυπτονομίσματα μετά από εκείνη του 1,9% που συνέβη τον Μάιο του 2019, η οποία όμως αντιστοιχούσε σε μόλις 52 εκατ. δολάρια.

Το bitcoin κυριάρχησε στις εκροές, με κεφάλαια ύψους 243,5 εκατ. δολαρίων να αποσύρονται από long τοποθετήσεις, ενώ 1,2 εκατ. δολάρια αποσύρθηκαν από short τοποθετήσεις. Το Ethereum σημείωσε εβδομαδιαίες εκροές 11 εκατ. δολαρίων. Το ισοζύγιο για τα Altcoins ήταν σχεδόν ουδέτερο με τα Litecoin και Tron να χάνουν 0,3 εκατ. δολάρια και τα Solana, XRP και Polygon να κερδίζουν 0,4, 0,3 και 0,1 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, ενώ άλλα altcoins έχασαν 1,5 εκατ. δολάρια.

Οι εκροές της περασμένης εβδομάδας διέγραψαν τις εισροές που είχαν σημειωθεί από τις αρχές του έτους και πλέον οι καθαρές ροές από τις αρχές Ιανουαρίου είναι αρνητικές και ανέρχονται στα -82 εκατ. δολάρια.

Οι τραπεζικές ανησυχίες οδήγησαν σε εκροές τους επενδυτές

Οι επενδυτές απέσυραν την περασμένη εβδομάδα με τέτοιο ρυθμό τα κεφάλαια τους από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στον απόηχο των ανησυχιών που προκάλεσε η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών των Silvergate και SVB Financial που συνδέονται με τον χώρο της κρυπτογράφησης. Η κατάρρευσή τους ενεργοποίησε τους φόβους των επενδυτών τόσο για την εξασθένιση των μέσων μετατροπής παραστατικού χρήματος σε κρυπτονομίσματα (και το αντίθετο) όσο και για τις συνέπειες στο stablecoin USDC της Circle, η οποία διατηρούσε μέρος των αποθεματικών της σε αυτές τις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή το bitcoin είχε υποχωρήσει τόσο ώστε να δοκιμάζει τον κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών και την πραγματοποιηθείσα τιμή του στο πάνω μέρος των $19.000, ενώ αναμφίβολα η σταθερά επιθετική στάση της Fed όπως εκφράστηκε σε δηλώσεις του επικεφαλής της Jerom Powell για την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, επέτεινε την ανησυχία των επενδυτών.

 

 

Και έχασαν ένα αναπάντεχο ράλι

Ωστόσο, οι επενδυτές που απέσυραν τις τοποθετήσεις τους έχασαν το ράλι των δύο τελευταίων ημερών κατά το οποίο το bitcoin έφτασε τα $24.000 σημειώνοντας άνοδο κατά 24% από τα χαμηλά της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το ράλι αποδίδεται σε δύο λόγους: 1) η αντίδραση των αμερικανικών αρχών που με το πρόγραμμα ρευστότητας των $25 δισ. προστατεύουν τους καταθέτες της Silvergate και της SVB από τυχόν απώλειες και αποτρέπουν την περαιτέρω φυγή των καταθέσεων (bank run) από το τραπεζικό σύστημα και 2) οι αγορές ποντάρουν στην χαλάρωση της Fed, καθώς, όπως εκτιμούν, δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική σύσφιξης (με αύξηση των επιτοκίων) όταν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αποδίδουν τις ευπάθειες του στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το εργαλείο παρακολούθησης της Fed, CME, οι αγορές δίνουν 65% πιθανότητες στην αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης. Πριν από μία εβδομάδα, οι αγορές έδιναν 30% στην αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ενώ εμφάνιζαν απόλυτη βεβαιότητα για τις 25 μονάδες βάσης.

Για τη συνέχεια, οι αγορές δίνουν μια μικρή πιθανότητα 32% για ακόμη μία αύξηση κατά 25 μονάδων βάσης τον Μάιο -που θα οδηγούσε τα επιτόκια στο 5,0-5,25%. Μέχρι το τέλος του 2023, οι χρηματαγορές εκτιμούν πλέον ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει στο 4% ή λίγο κάτω από αυτό, ενώ την περασμένη εβδομάδα η εκτίμησή τους ανέφερε ότι το τέλος του έτους θα έβρισκε τα επιτόκια στην περιοχή του 5,0%.


Η αναθεώρηση των προσδοκιών για τις κινήσεις της Fed προκάλεσε και την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να επιστρέφει στο 4,0%, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν στο 5,0%. Όπως είναι αναμενόμενο το αμερικανικό δολάριο δέχεται πιέσεις.

Τα παραπάνω συνιστούν μια εξαιρετικά ανοδική τάση για τα κρυπτονομίσματα, όπως φαίνεται από την πορεία των τιμών τους τις τελευταίες δύο ημέρες.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.