Ο χρυσός και ο S&P 500 καταγράφουν σημάδια βελτίωσης, ενώ η τιμή του BTC συνεχίζει να «παλεύει» - Στο υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση του FTX η απόκλιση της μεταξύ τους συσχέτισης, εν μέσω ανησυχητικής επικαιρότητας για την Silvergate


Με τον βαθμό συσχέτισης μεταξύ της παραδοσιακής αγοράς και της αγοράς κρυπτονομισμάτων να μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του χρόνου τα δύο βασικά ερωτήματα για το πόσο διευρύνθηκε η διάσπασή της και το τι την προκαλεί παραμένουν ανοιχτά.

Η συσχέτιση κρυπτονομισμάτων-S&P 500 αναφέρεται στη σχέση της τιμής του bitcoin ή του ethereum με τον δείκτη S&P 500, του δείκτη- βαρόμετρο για την απόδοση του χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ενώ η προσθήκη του χρυσού παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σύγκλισης ή της απόκλισης. Η σύγκριση μεταξύ των συμβατικών περιουσιακών στοιχείων και των κρυπτονομισμάτων γίνεται για να διαπιστωθεί εάν οι τιμές τους ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο.

Η παρούσα κατάσταση συσχέτισης

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Santiment, οι τιμές του S&P 500, του χρυσού και των κρυπτονομισμάτων δεν κινούνται πλέον συγχρονισμένα και δεν συσχετίζονται καθώς όπως φαίνεται στο διάγραμμα της 6ης Μαρτίου, ενώ το bitcoin και το ethereum «πάλευαν» για το επίπεδο των τιμών τους ο χρυσός και το χρηματιστήριο μετοχών σημείωναν καλύτερες επιδόσεις.

Ο δείκτης S&P 500 είχε αρχίσει να ανακάμπτει στις 2 Μαρτίου μετά από αρκετές εβδομάδες πτωτικής τάσης και όπως φαίνεται και στο διάγραμμα έκτοτε έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 3% με τον δείκτη σχετικής ισχύος (RSI) να διασπά ανοδικά την ουδέτερη γραμμή. Η εικόνα αυτή ωστόσο, πιθανότατα θα μεταβληθεί μετά τη χθεσινή (7 Μαρτίου) πτώση του δείκτη κάτω από τις 4.000 μονάδες στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στο Καπιτώλιο.

Το ίδιο διάστημα, το BTC όπως φαίνεται και στο διάγραμμα προσπαθεί να ανακάμψει από την απώλεια του σχεδόν 5% στις 3 Μαρτίου, με το κορυφαίο κρυπτονόμισμα να βρίσκεται στην περιοχή των $22.000. Ο δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) του κρυπτονομίσματος βρίσκεται κάτω από την ουδέτερη γραμμή, υποδηλώνοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

 

 

Τι δείχνουν τα διαγράμματα για τη συσχέτιση

Στα παραπάνω διαγράμματα αποτυπώνεται η τρέχουσα διαφορά τιμής μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων στη δεδομένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, όπως φαίνεται, η μεταξύ τους απόκλιση εντάθηκε μετά την πτώση του BTC στις 3 Μαρτίου, ενώ συνήθως μια πτώση στην τιμή του BTC επηρεάζει και την τιμή των περισσότερων κρυπτονομισμάτων.

H Silvergate στην επικαιρότητα

Η φιλική προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζα Silvergate βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας την περασμένη εβδομάδα καθώς στις αναφορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προστέθηκαν και εκείνες περί αλλαγής της στάσης της για τα κρυπτονομίσματα, ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων ρυθμιστικών απαιτήσεων σε συνδυασμό με την απουσία σαφήνειας στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά ανταλλακτήρια να διακόψουν τους δεσμούς τους με την τράπεζα και να αποχωρήσει ένας θεσμικός επενδυτής.

Ο φόβος, η αβεβαιότητα και η αμφιβολία (FUD) που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά η κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Η παρούσα διάσπαση της συσχέτισης των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων και της αγοράς κρυπτογράφησης είναι η μεγαλύτερη από την κατάρρευση του FTX σύμφωνα με την Santiment και παρότι οι επενδυτές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, κερδισμένοι φαίνεται να είναι όσοι έχουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, έχοντας τοποθετήσεις και στις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.