Αύξηση κατά 50% αναμένεται να σημειώσει τα επόμενα τρία χρόνια η υιοθέτηση του bitcoin στο εμπόριο σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ripple and Faster Payment Council, με τη συμμετοχή 300 εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα σε 45 χώρες.


Αυξανόμενο το ενδιαφέρον για πληρωμές με bitcoin παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έρευνα η τεχνολογία blockchain έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε εναλλακτική λύση στα ακριβά συστήματα πληρωμών και οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, καθώς μόνο στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια χρήστες πραγματοποίησαν πληρωμές με κρυπτονομίσματα.

Στην κορυφή της λίστας πληρωμών με κρυπτονομίσματα βρίσκονται τα εμβάσματα, οι διασυνοριακές πληρωμές B2B, οι πληρωμές με κάρτα και οι ψηφιακές πληρωμές. Τα εμβάσματα αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στις πληρωμές με χρήση κρυπτονομισμάτων, καθώς τα επιλέγουν οι ξένοι εργαζόμενοι για να αποφύγουν τις υψηλές χρεώσεις συναλλαγών όταν στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους.

Σημαντική ώθηση στην υιοθέτηση πληρωμών με χρήση κρυπτονομισμάτων προσέφερε η αποδοχή των πληρωμών με bitcoin από την PayPal και τη Stipe, ενώ εκτός από το bitcoin, stablecoins όπως το USDT και το USDC σημειώνουν αύξηση της υιοθέτησής τους λόγω της χαμηλής μεταβλητότητάς τους. Όπως αναφέρεται στην έρευνα οι διασυνοριακές πληρωμές με τη χρήση stablecoin είναι 80% φθηνότερες από τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής.

Περίπου το 97% των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα θα έχουν σημαντικό ρόλο στις ταχύτερες πληρωμές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εκτιμούν ότι σε αυτό το διάστημα θα αυξηθεί η υιοθέτηση πληρωμών με κρυπτονομίσματα στο εμπόριο.

 

 

Η Μέση Ανατολή ηγείται της υιοθέτησης

Όπως προκύπτει από την έρευνα το 64% των εκπροσώπων των εταιρειών πληρωμών στη Μέση Ανατολή πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό του εμπορίου (άνω του 50%) θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.

Ακολουθεί η Ευρώπη με 58%, η Βόρεια Αμερική 51% και η Αφρική με 51%. Στον αντίποδα, μόλις το 17% των εκπροσώπων της Λατινικής Αμερικής πιστεύει ότι θα αυξηθεί η υιοθέτηση των πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων εντός αυτής της περιόδου, παρά το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή καταγράφεται αυξημένο ποσοστό δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων που αποδέχονται πληρωμές με κρυπτονομίσματα.

Το θέμα του ρυθμιστικού πλαισίου και της εποπτείας απασχόλησε την έρευνα των Ripple και FPC με το 89% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας στον τομέα των κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων «εμποδίζει» τη χρήση της τεχνολογίας blockchain ως μέσου πληρωμής.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα και χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Σιγκαπούρη, προχωρούν στη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου. Σύμφωνα με την έρευνα η «αισιοδοξία» των εταιρειών για αυτήν την αγορά θα μπορούσε να υποδηλώνει μια «αυξανόμενη όρεξη» για «πρόσβαση και ένταξη σε ευρύτερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».

Τέλος όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, άλλες μέθοδοι πληρωμών που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, όπως τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικών τραπεζών (CBDC), αναμένεται να βελτιώσουν τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.