Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησαν με το σχέδιο της Ινδίας για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στη συνάντηση των οικονομικών ηγετών της συνόδου κορυφής των G20.


Η Ινδία επιδιώκει μια συντονισμένη διεθνή αντιμετώπιση των προβλημάτων που εγείρει η χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διοργάνωσε σεμινάριο για τα κράτη μέλη της G20 ώστε να συζητηθεί η υιοθέτηση μιας τυποποιημένης ρυθμιστικής δομής.

Παρότι το φόρουμ της G20 καλωσόρισε τις συζητήσεις για ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, δεν συμφώνησαν όλοι στην εκδοχή της πλήρης απαγόρευσης των ιδιωτικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ζήτησε ένα «ζωτικής σημασίας» ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά όπως είπε οι ΗΠΑ δεν προτείνουν εκτεταμένες απαγορεύσεις.

Η Yellen πρόσθεσε ότι ενώ η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει υποστηρίξει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Δεν έχουμε προτείνει την πλήρη απαγόρευση των δραστηριοτήτων κρυπτογράφησης, αλλά είναι κρίσιμο να τεθεί σε εφαρμογή ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε η Yellen για να προσθέσει ότι «Συνεργαζόμαστε με άλλες κυβερνήσεις».

Η στάση των ΗΠΑ βρίσκει σύμφωνα και άλλα μέλη της G20, σύμφωνα με πηγές από το ινδικό υπουργείο Οικονομικών.

Το ΔΝΤ ζητά απαγόρευση

Η αντίθεση προκύπτει με το σχέδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το πώς οι χώρες πρέπει να προσεγγίσουν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva συμμετέχοντας σε ένα πάνελ συζήτησης με την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων.

«Θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών που υποστηρίζονται από το κράτος και των stablecoins και των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης που εκδίδονται ιδιωτικά», είπε η Georgieva.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ώθηση για ρύθμιση και εποπτεία... εάν η ρύθμιση αποτύχει ή εάν αργήσει να γίνει, τότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν μια ερευνητική εργασία 9 σημείων του Ταμείου στην οποία κυριαρχεί η σύσταση προς τις χώρες να μην αναγνωρίζουν ως νόμιμο χρήμα τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin. Η εργασία με τίτλο «Στοιχεία μιας αποτελεσματικής πολιτικής για περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης» περιέχει συστάσεις προς τις χώρες μέλη και ξεχωρίζει η ακόλουθη: «να διασφαλιστεί η νομισματική κυριαρχία και σταθερότητα με την ενίσχυση των πλαισίων νομισματικής πολιτικής και να μην παραχωρηθεί στα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης το καθεστώς επίσημου νομίσματος ή νόμιμου χρήματος».

Στο ΔΝΤ η κυρίαρχη άποψη είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το καθεστώς επίσημου νομίσματος ή νόμιμου χρήματος. Παρότι το ενδεχόμενο απαγόρευσης «δεν είναι η πρώτη εκδοχή και επιλογή», αρκετοί στις τάξεις του Ταμείου θεωρούν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί.

 

 

Η Ινδία ηγείται του διαλόγου

Σύμφωνα με πηγές του ινδικού υπουργείου Οικονομικών τα μέλη της G20 δεν πείστηκαν για τόσο σκληρή στάση και όπως ανέφεραν το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν οι χώρες μέλη να συμφωνήσουν στην ανάγκη περαιτέρω συζήτησης για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο παγκόσμιας εμβέλειας και αυξημένο έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η Ινδία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G20, στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει διεξάγεται μια ευρύτερη συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα στην οποία περιλαμβάνονται «αρκετά συναφή ζητήματα πολιτικής που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ινδίας, «επιπρόσθετα στην αξιολόγηση των συνεπειών των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης στην ευρύτερη οικονομία υπάρχει επίσης και το υπαρξιακό ερώτημα σχετικά με το εάν τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης είναι πράγματι η βέλτιστη λύση για τις υπάρχουσες προκλήσεις στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα».

Ασαφής πορεία

Στην ανακοίνωση της Ινδίας κυριαρχεί η δική της άποψη και στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Το 2018 η κεντρική τράπεζα της χώρας απαγόρευσε στις νεοσύστατες εταιρείες κρυπτογράφησης να χρησιμοποιούν το δίκτυο πληρωμών της χώρας και την ίδια χρονιά εισήγαγε ένα νέο φορολογικό καθεστώς με αποτέλεσμα οι όγκοι στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να υποχωρήσουν κατακόρυφα λόγω του φόρου συναλλαγών.

Ωστόσο, η Ινδία θέλει να επιτευχθεί μια παγκόσμια συναίνεση για τα κρυπτονομίσματα και επιδιώκει να ηγηθεί στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τα ιδιωτικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Προς το παρόν, το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες επιθυμούν περισσότερους κανονισμούς, χωρίς όμως να θεωρούν ότι απαιτείται -για την ώρα- η πλήρης απαγόρευση.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.