Ο πρώην διευθυντής προϊόντων της Coinbase Global Inc., Ishan Wahi, παραδέχθηκε την ενοχή του σε δύο κατηγορίες που αφορούν τη συνωμοσία για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ).

Η παραδοχή ενοχής του Ishan Wahi έρχεται μετά την καταδίκη του αδερφού του Nikhil Wahi σε 10 μήνες φυλάκισης για τη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο εισαγγελέας Damian Williams αναφέρει:

«(…) Ο Ishan Wahi – πρώην διευθυντής προϊόντων της Coinbase – παραδέχτηκε σήμερα στο δικαστήριο ότι έδινε εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες εισαγωγές tokens στην Coinbase, ώστε να μπορούν να αποκομίζουν κέρδος από τις συναλλαγές με κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.»

Η πρώτη υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης στα κρυπτονομίσματα με παραδοχή ενοχής

Η έρευνα που διεξήγαγαν οι διωκτικές αρχές αποκάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2021 και Απριλίου 2022, ο Ishan Wahi παραβίασε τα καθήκοντά του προς την Coinbase όσον αφορά την υποχρέωση εχεμύθειας αποκαλύπτοντας εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση λόγω της θέσης του.

Τον Ιούλιο του 2022, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στους αδερφούς Wahi και έναν άλλο ύποπτο, τον Sameer Ramani, για συνωμοσία για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης με τη χρήση εσωτερικών πληροφοριών από την Coinbase. Οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αδερφοί Wahi αποκόμισαν κέρδη σχεδόν 1,5 εκατ. δολαρίων από συναλλαγές που πραγματοποίησαν πριν από 40 διαφορετικές ανακοινώσεις της Coinbase.

Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ο Ishan Wahi, σε συνεννόηση με τον αδελφό του Nikhil Wahi και τον Sameer Ramani, πραγματοποιούσαν συναλλαγές τα διαστήματα πριν και μετά τις δημόσιες ανακοινώσεις της Coinbase αποκομίζοντας κέρδη από τις εισαγωγές διαφόρων tokens στα ανταλλακτήρια της Coinbase. Σε πολλές περιπτώσεις οι Nikhil Wahi και Sameer Ramani πουλούσαν με κέρδος, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις εισαγωγής τους στην Coinbase, τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν αγοράσει.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, λόγω της θέσης του, ο Wahi είχε πρόσβαση στην εξαιρετικά εμπιστευτική διαδικασία εισαγωγής περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης στα ανταλλακτήρια της Coinbase και γνώριζε ποια tokens σχεδίαζε η εταιρεία να εντάξει στις λίστες της. Η Coinbase χαρακτηρίζει αυτές τις πληροφορίες εμπιστευτικές και απαγορεύει στους υπαλλήλους της να τις αποκαλύπτουν σε οποιονδήποτε, όπως και το να παρέχουν «συμβουλές» σε οποιονδήποτε μπορεί να κάνει συναλλαγές με βάση αυτές.

Τον Μάιο του 2022, ο Ishan Wahi αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ινδία λίγο πριν χρειαστεί να παραστεί σε μια συνέντευξη με την Coinbase. Στο διάστημα από την αγορά του εισιτηρίου μέχρι την αναχώρησής του, ο Wahi τηλεφώνησε και έστειλε μηνύματα στους Nikhil Wahi και Sameer Ramani σχετικά με την έρευνα της Coinbase. Ο Ishan Wahi στις 16 Μαΐου 2022 επιβιβάστηκε στην πτήση για την Ινδία αλλά οι αρχές του απαγόρευσαν την έξοδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Αποδόθηκε δικαιοσύνη;

Μετά την παραδοχή της ενοχής του για τις δύο κατηγορίες ο Ishan Wahi, 32 ετών, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία. Ο εισαγγελέας Damian Williams ανέφερε:

«(…) «Η Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης έχει εμπειρία δεκαετιών στην εξιχνίαση υποθέσεων εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading) και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την εμπειρία μας για να διώκουμε αυτό το έγκλημα ανεξάρτητα από τη μορφή που λαμβάνει και τον τόπο που τελείται».

Με συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 18,4 δισ. δολαρίων, οι μετοχές της Coinbase (COIN) ξεκίνησαν τη χρονιά ανοδικά, όπως και οι άλλες μετοχές και τα κρυπτο-assets, στον απόηχο των προσδοκιών για αποφυγή της ύφεσης στις ΗΠΑ και για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η μετοχή COIN έκλεισε χθες Τρίτη, στα $70,24 υποχωρώντας κατά 4,75% ενώ τις τελευταίες 7 ημέρες έχει σημειώσει πτώση κατά 6,33%.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.