Ο Powell δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα «μειωθεί σημαντικά» φέτος αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Το bitcoin ακολούθησε τις μετοχές στην άνοδο, αλλά στη συνέχεια άλλαξε πορεία και υποχώρησε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, ότι η κεντρική τράπεζα αρχίζει να ελέγχει τον πληθωρισμό και την προειδοποίησή του ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ελεγχθεί πλήρως ο πληθωρισμός.

Αρχικά, το bitcoin σημείωσε άνοδο όταν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μιλώντας την Τρίτη 8/2 στο οικονομικό Washington Club δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί. Στη συνέχεια, όμως, υποχώρησε με την τιμή του να σημειώνει πτώση κατά 2,8% σε διάστημα μιας ώρας.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς αρχικά ακολούθησε την πορεία των μετοχών καθώς τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο αλλά στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε από αυτές μετά τη δήλωση του Powell ότι θα χρειαστεί χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Ο επικεφαλής της Fed απαντώντας σε ερώτηση του συνιδρυτή του Ομίλου Carlyle, David Rubenstein, είπε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση» για το ότι «η υποχώρηση του πληθωρισμού θα γίνει εύκολα και ανώδυνα».

«Αυτή η διαδικασία πιθανότατα θα πάρει αρκετό χρόνο», είπε. «Δεν πρόκειται να είναι ομαλή» και πρόσθεσε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη Fed είναι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%».

 

 

Ωστόσο, ο Powell είπε ότι φέτος θα υπάρξει «σημαντική πρόοδος στον πληθωρισμό», δήλωση που είναι καλά νέα για τους traders των περιουσιακών στοιχείων «υψηλού κινδύνου», όπως το bitcoin.

Η Fed ξεκίνησε πέρυσι να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό που σημείωνε υψηλό 40 ετών, αυξάνοντας αρχικά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τέσσερις φορές – γεγονός που επηρέασε αρνητικά τις μετοχές, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα. Στη συνέχεια επιβράδυνε τον ρυθμό προχωρώντας σε αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ η τελευταία αύξηση ήταν κατά 25 μονάδες βάσης.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει πληγεί εξίσου με τις μετοχές —ιδίως εκείνες των εταιρειών τεχνολογίας— καθώς οι traders έχουν απομακρυνθεί από τα assets υψηλού κινδύνου και βρίσκουν καταφύγιο στο δολάριο ενόσω η Fed προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την επιθετική νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Ωστόσο η επιβράδυνση στις αυξήσεις των επιτοκίων που υποδηλώνουν την αλλαγή της στάσης της Fed φαίνεται πως ξαναζωντανεύει τις αγορές και τις τελευταίες 30 ημέρες το bitcoin έχει σημειώσει άνοδο άνω του 35%.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.