Οι απώλειες σε bitcoin της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων διπλασιάστηκαν από το 2021

Οι τοποθετήσεις της Tesla σε bitcoin της κόστισαν πάνω από 140 εκατ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων το 2022, κατέγραψε ζημιές απομείωσης ύψους 204 εκατ. δολαρίων, ενώ σημείωσε κέρδη 64 εκατ. δολαρίων μέσω μετατροπών από bitcoin.

«Το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, καταγράψαμε ζημίες απομείωσης ύψους 204 εκατ. δολαρίων που προέκυψαν από τις αλλαγές στη λογιστική αξία των bitcoin μας και κέρδη ύψους 64 εκατ. δολαρίων από μετατροπές bitcoin σε παραστατικό χρήμα», αναφέρει η Tesla στο ενημερωτικό δελτίο.

Οι ζημιές απομείωσης αντιπροσωπεύουν τη μείωση ή απώλεια της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου και μπορούν να προκληθούν από την αλλαγή των οικονομικών συνθηκών όπως τον «χειμώνα στην κρυπτογράφηση» που επικράτησε στην αγορά μετά την κατάρρευση του Terra Luna τον Μάιο του 2022.

Το ενημερωτικό δελτίο προς την SEC ακολούθησε τα αποτελέσματα τριμήνου της Tesla, στα οποία δεν καταγράφονται μεταβολές στα διαθέσιμα σε bitcoin της εταιρείας, αλλά η αξία τους έχει μειωθεί καθώς σημειώθηκαν ζημιές ύψους 43 εκατ. δολαρίων στους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2022.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Tesla επένδυσε το εκπληκτικό ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων σε bitcoin, μια επένδυση που την κατέταξε στη δεύτερη θέση μετά την MicroStrategy στη λίστα με τους μεγαλύτερους εταιρικούς κατόχους του κρυπτονομίσματος. Τότε, το bitcoin διαπραγματευόταν στα $46.364, ενώ στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, το bitcoin σημείωσε το ιστορικό υψηλό του, των $69.044.

Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς το bitcoin και η υπόλοιπη αγορά κρυπτονομισμάτων το 2022 σημείωσε ελεύθερη πτώση και πλέον βρίσκεται κοντά στα $23.000.

 

 

Οι ζημιές απομείωσης της Tesla σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2021, καθώς, στο ενημερωτικό δελτίο εκείνης της χρονιάς, η εταιρεία ανέφερε ζημίες απομείωσης ύψους 101 εκατ. δολαρίων και κέρδη 128 εκατ. δολαρίων μετά από πωλήσεις bitcoin.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Tesla ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι διατηρεί πάνω από 218 εκατ. δολάρια σε bitcoin μετά την πώληση του 75% των τοποθετήσεών της τον Ιούλιο - αξίας, περίπου, 936 εκατ. δολαρίων την περίοδο της πώλησης.

«Όπως με κάθε επένδυση και σύμφωνα με τον τρόπο διαχείρισης μετρητών και ισοδύναμων λογαριασμών που βασίζονται σε παραστατικό χρήμα (fiat), ενδέχεται να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την κατοχή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ανά πάσα στιγμή με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης και την εκτίμησή μας για τις συνθήκες της αγοράς», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας.

Στο δελτίο, η Tesla αποκαλεί την κατοχή bitcoin ως επένδυση σε άυλα περιουσιακά στοιχεία αορίστου χρόνου, τα οποία περιοδικά επανεξετάζονται για να διαπιστωθεί εάν η αξία τους στον ισολογισμό της εταιρείας υπερβαίνει την εύλογη αγοραία αξία τους. Όπως αναφέρει η Tesla, αυτές οι χρεώσεις απομείωσης ενδέχεται να επηρεάσουν την περαιτέρω επένδυση της εταιρείας στο bitcoin.

«Οι χρεώσεις αυτές σε οποιαδήποτε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην κατοχή μας τώρα ή στο μέλλον, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία μας τις δεδομένες περιόδους, ακόμη και αν η αποτίμηση τους (των περιουσιακών στοιχείων) στην αγορά αυξηθεί», ανέφερε η εταιρεία.

Στο ενημερωτικό δελτίο δεν αναφέρεται η κατοχή άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εκτός από το bitcoin, ωστόσο, εκτιμάται ότι εταιρεία έχει στην κατοχή της Dogecoin, καθώς το αποδέχεται ως μέσο πληρωμής και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, έχει δηλώσει ανοικτά την υποστήριξή του στο meme-coin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.