Σύμφωνα με άρθρο του oilprice.com, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσε να πλήξει την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου (USD) προς όφελος του bitcoin και άλλων παγκόσμιων νομισμάτων. Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Mohammed Al-Jadaan, δεν απέκλεισε την πιθανότητα αποδοχής άλλων νομισμάτων, εκτός του δολαρίου, στο εμπόριο πετρελαίου.


Από τη δεκαετία του 1970, η Σαουδική Αραβία τιμολογεί το πετρέλαιό της σε αμερικανικό δολάριο, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο το κυρίαρχο το νόμισμα αλλά και τις ΗΠΑ έναντι των υπολοίπων του κόσμου. Το σύστημα αυτό γνωστό ως «πετροδολάρια» είναι ο βασικός μηχανισμός πίσω από το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και ο ρόλος του bitcoin σε αυτήν

Ο Al-Jadaan υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ανοιχτή στην επανεξέταση αυτής της συμφωνίας, εν μέσω ενίσχυσης των δεσμών της χώρας του με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο υπουργός άνοιξε το κουτί της Πανδώρας που μπορεί να αλλάξει την αγορά δηλώνοντας τα εξής:

«Δεν υπάρχουν προβλήματα στη συζήτηση για το πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες, είτε είναι σε αμερικανικό δολάριο, είτε είναι το ευρώ, είτε είναι το ριάλ της Σαουδικής Αραβίας. Δεν νομίζω ότι απορρίπτουμε ή αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση που θα συνέβαλε στη βελτίωση του εμπορίου παγκοσμίως.»

Σύμφωνα με το άρθρο, η Κίνα επιταχύνει τις προσπάθειες για την «εκθρόνιση» του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και προσφέρει στους εταίρους της πρόσβαση στο Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης, μια πλατφόρμα που λειτουργεί με το κινεζικό γιουάν.

Το 2022, ο Arthur Hayes, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BitMEX αμφισβήτησε το σύστημα των πετροδολαρίων δηλώνοντας ότι το σύστημα αυτό τέθηκε σε κίνδυνο από τις κυρώσεις που επέβαλε η Διεθνής Κοινότητα στη Ρωσία. Ο ιδρυτής του BitMEX είχε δηλώσει:

«Τώρα εάν προσθέσετε τις ειδήσεις ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχθεί το γιουάν αντί του δολαρίου για το πετρέλαιο που εξάγει στην Κίνα, έχετε έναν επιταχυντή για περισσότερα οικονομικά προβλήματα και αβεβαιότητα στην αγορά.»

Επιπλέον, το σύστημα των πετροδολαρίων τίθεται σε κίνδυνο και από την Κίνα και τους συμμάχους της που προσπαθούν να αποκτήσουν εμπορική επιρροή και να διασπάσουν το σύστημα. Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τον Hayes, καθώς το δολάριο θα εξασθενεί οι χώρες θα αναζητήσουν ένα ουδέτερο νόμισμα, όπως ο χρυσός και το bitcoin. Όπως είχε δηλώσει:

Ένα νέο ουδέτερο αποθεματικό, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι ο χρυσός, θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Εκ πεποιθήσεως, οι κεντρικές τράπεζες και οι κρατικοί φορείς εκτιμούν την αξία του χρυσού και όχι αυτήν του bitcoin (…). Το bitcoin υπάρχει για λιγότερο από δύο δεκαετίες. Αλλά μην ανησυχείτε: όσο μεγαλύτερη η επιτυχία του χρυσού, τόσο θα πετυχαίνει και το bitcoin.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.