Το bitcoin θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο διεθνές στερέωμα ενώ οι υπερδυνάμεις μάχονται για την κυριαρχία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το κρυπτονόμισμα αναφοράς χθες σημείωσε μικρή άνοδο μετά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) των ΗΠΑ και ενώ η σκιά του πολέμου πλανάται πάνω από την Ευρώπη.


Σήμερα Παρασκευή, 18 Μαρτίου, το bitcoin διαπραγματεύεται στα 40.700 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 1% τις τελευταίες 24 ώρες και απώλειες 3% τις τελευταίες 7 ημέρες.

Όσο ανεβαίνει ο χρυσός, θα ανεβαίνει και το bitcoin…

Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο συνιδρυτής της πλατφόρμας συναλλαγών, BitMEX, Arthur Hayes, προβλέπει τι θα συμβεί στο bitcoin τα επόμενα χρόνια και παραθέτει μια εκτίμηση με παγκόσμιες επιπτώσεις για το τέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος που στηρίζεται στο πετρέλαιο και τα δολάρια.

Με τον όρο «πετροδολάρια», περιγράφεται το τρέχον χρηματοπιστωτικό μας οικοσύστημα που στηρίζεται στην ανταλλαγή αμερικανικών δολαρίων για πετρέλαιο. Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου δέχονται σχεδόν αποκλειστικά το αμερικανικό δολάριο για τα προϊόντα τους, καθιστώντας τό κυρίαρχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT- Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) είναι ο άλλος μεγάλος πυλώνας του συστήματος και αρκετοί θεωρούν το bitcoin ως ανταγωνιστική δύναμη και απειλή για αυτό το status quo.

Στο κείμενό του υπό τον τίτλο «Η ενέργεια ακυρώθηκε», ο Hayes υποστηρίζει ότι το σύστημα «πετροδολάρια» έφτασε στο τέλος του. Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα αποθεματικά ρωσικών τραπεζών και ένα μέρος του αποθεματικού της χώρας σε παραστατικό χρήμα δεσμεύτηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με την επιβολή κυρώσεων το αμερικανικό δολάριο χρησιμοποιείται ως όπλο και δίνει επιπλέον ώθηση στη Ρωσία και την Κίνα, που αμφισβητούν τον ρόλο του νομίσματος στην παγκόσμια σκηνή, για την αναζήτηση εναλλακτικών και ενδεχομένως για την αύξηση των πιέσεων που θα οδηγήσουν σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Ο Hayes εκτιμά ότι αυτό, το χωρίς όνομα ακόμα, νέο σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να στηριχθεί σε ένα «ουδέτερο» μέσο συναλλαγών, όπως ο χρυσός και σε μια τέτοια περίπτωση επηρεάζεται άμεσα το bitcoin.

Όπως αναφέρει ο Hayes:

Ένα νέο ουδέτερο μέσο αποθεματικού, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι ο χρυσός, θα χρησιμοποιηθεί για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας και τροφίμων. Οι κεντρικές τράπεζες και τα κράτη εκτιμούν την αξία του χρυσού, αλλά όχι αυτή του bitcoin (...). Το bitcoin υπάρχει λιγότερο από δύο δεκαετίες. Αλλά μην ανησυχείτε: όσο μεγαλύτερη η επιτυχία του χρυσού, τόσο μεγαλύτερη και η επιτυχία του bitcoin.

 

 

Τα χρήματα έχουν αλλάξει για πάντα και το bitcoin θα ωφεληθεί

Στη συνέχεια ο Hayes αναλύει την εξέλιξη του χρήματος και του δικτύου που υποστηρίζει το χρήμα, από τη φυσική στην ψηφιακή του μορφή. Σε αυτήν την τελευταία, την ψηφιακή μορφή, άτομα, οντότητες και μικρές χώρες έχουν αποθηκευμένα χρήματα σε εξουσιοδοτημένα κεντρικά δίκτυα από τα οποία μπορούν να αποκλειστούν εάν το αποφασίσει μια τράπεζα ή μια κυβέρνηση.

Στο τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην περίπτωση που οι κυρίαρχες χώρες δηλαδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή η Κίνα αποφασίσουν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο δίκτυο σε έναν συμμετέχοντα, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το status quo.

Οι πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, υποστηρίζει ο Hayes, αποτελούν μια μοναδική περίπτωση στην ιστορία. Η ψηφιοποίηση του νομισματικού δικτύου κατέστησε δυνατή την «ακύρωση», την «αποφυγή» της χώρας σε μια πρωτοφανούς εύρους κλίμακα. Ο Hayes αναφέρει:

Το χρήμα είναι ένα μέσο αποθήκευσης ενέργειας και τα νομισματικά μέσα που χρησιμοποιούνται περισσότερο δεν διαθέτουν πλέον τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας παγκοσμίως. Γιατί οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα να «αποταμιεύσει» σε όποιο δυτικό νόμισμα παραστατικού χρήματος, όταν οι αποταμιεύσεις της μπορούν να απαλλοτριωθούν αυθαίρετα και μονομερώς από τους διαχειριστές των ψηφιακών νομισματικών δικτύων;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Hayes τα τρέχοντα συνολικά αποθεματικά υπολογίζονται σε 12 τρισ. δολάρια και οι περισσότερες χώρες «αποθηκεύουν» αυτά τα κεφάλαια σε ένα δίκτυο που ελέγχεται από μια υπερδύναμη. Όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτά τα κεφάλαια θα μεταφερθούν σε ένα νέο δίκτυο.

Δυνητικά ο χρυσός θα είναι ο άμεσος ωφελούμενος καθώς η Κίνα και άλλες χώρες πιθανότατα θα αρχίσουν να ασκούν πιέσεις στην αγορά spot χρυσού. Η ανοδική τάση θα μπορούσε να καταστήσει τον χρυσό ως το σημαντικότερο εμπόρευμα της δεκαετίας και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το σιτάρι, σιτηρά και τα άλλα εμπορεύματα.

Μακροπρόθεσμα, ο Hayes εκτιμά ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 10.000 δολάρια στη spot αγορά και ότι αυτή η άνοδος θα διαχυθεί σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία σκληρού χρήματος, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin. Το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να φτάσει το 1 εκατ. δολάρια ανά νόμισμα, καθώς ο χρυσός κινείται ανοδικά. Ο Hayes αναφέρει:

(…) όλα τα σκληρά νομισματικά περιουσιακά στοιχεία που εκτιμάται ότι μπορούν να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια θα φτάσουν σε αστρονομικά επίπεδα. Και αυτή θα είναι η νοητική μετατόπιση που είναι απαραίτητη για σπάσει η συσχέτιση του bitcoin με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία εδράζονται στην ανάληψη ή αποφυγή κινδύνου (risk-on/off assets), όπως οι αμερικανικές μετοχές και τα ονομαστικά επιτόκια.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.