Η απίστευτη ομοιότητα που παρουσιάζουν οι δύο τελευταίοι κύκλοι της αγοράς στο BTC αυξάνει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό πυθμένα, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τα on-chain στοιχεία.


Η τιμή του bitcoin ακολουθεί τον τετραετή κύκλο, με διαδοχικές ανόδους και πτώσεις σε (περίπου) μετρήσιμα διαστήματα αλλά μια προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι η πορεία των δύο προηγούμενων κύκλων παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το ότι ο κύκλος 2020-2021 φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής αγοράς HornHarris διαπίστωσε ότι η περίοδος από τον πυθμένα στην κορυφή και από την κορυφή στον πυθμένα είναι η ίδια από το 2015: 152 εβδομάδες και 52 εβδομάδες, αντίστοιχα.

Ακόμη και το 2013, η bear market (πτωτική αγορά) διήρκεσε 58 εβδομάδες, με απόκλιση μόλις έξι εβδομάδων από τους άλλους δύο κύκλους.

Μια άλλη ομοιότητα με τον τελευταίο σχηματισμό πυθμένα είναι αυτή μεταξύ της τρέχουσας ανοδικής τάσης του bitcoin και εκείνης του 2019, όταν ο κύριος καταλύτης ήταν το κυρίαρχο αρνητικό επενδυτικό κλίμα. Η τιμή του bitcoin κέρδισε σχεδόν 350% συγκριτικά με τον πυθμένα των 3.125 δολαρίων και στην πορεία προς την άνοδο δεν έπεσε κάτω από αυτό το επίπεδο, σημειώνοντας τον πυθμένα του προηγούμενου κύκλου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αλλά ο βαθύτερος λόγος για την τελευταία άνοδο της τιμής του bitcoin κατά 30% παραμένει η προσδοκία της αγοράς για χαμηλότερες τιμές λόγω των αντίξοων μακροοικονομικών συνθηκών. Η απουσία θετικού κλίματος και η συσσώρευση short θέσεων στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης πιθανότατα συνέβαλε στο ράλι δυσπιστίας των αγοραστών που κυνηγούν τις ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων εντολών και υποκινούν φαινόμενα FOMO (Fear Of Missing Out - ο φόβος ότι θα χάσεις την ευκαιρία) στους επενδυτές που απείχαν.

 

 

Υπάρχουν όμως και διαφορές καθώς στον προηγούμενο κύκλο οι φάλαινες του BTC -οι διευθύνσεις με κατοχή μεγαλύτερη των 1.000 BTC- είχαν επιδοθεί σε ράλι αγορών όταν η τιμή του bitcoin άρχισε να πέφτει. Ωστόσο, στο πρόσφατο ράλι αυτοί οι αγοραστές δεν συμμετείχαν και αυτό προκαλεί ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του.

Εάν επαναληφθεί η ιστορία, τα χαμηλά επίπεδα του Νοεμβρίου του 2022 στην περιοχή των $15.500 θα είναι ο πυθμένας του τρέχοντος κύκλου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ένας νέος ανοδικός κύκλος έχει ξεκινήσει και η κορύφωση της τιμή θα μπορούσε να σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2025.

Η συμπεριφορά των «φαλαινών» παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς θα αποκαλύψει εάν αυτοί οι κάτοχοι συμφωνούν με τη θεώρηση της Fed και του επικεφαλής της Jerome Powell ότι τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν θα οδηγήσουν σε ύφεση αλλά σε ήπια προσαρμογή. Τα οικονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό και την ανεργία έδειξαν πρώιμα σημάδια βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, ενώ οι on-chain δείκτες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή όχι το εάν αυτή η ανοδική τάση είναι βιώσιμη.

Σημάδια βραχυπρόθεσμης ανοδικής μεταστροφής

Η τιμή του bitcoin παρέμεινε για αρκετό διάστημα σε χαμηλά επίπεδα -που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ευκαιρία αγοράς- ωστόσο, ο κίνδυνος πτώσης της τιμής σε νέα χαμηλά παρέμενε υψηλός εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων πώλησης από τους miners, των αντίξοων μακροοικονομικών συνθηκών και των φόβων μετάδοσης των συνεπειών από την κατάρρευση του FTX. Το πρόσφατο ράλι παρουσιάζει πρώιμα σημάδια για την μετάβαση σε θετικό (ανοδικό) έδαφος.

Η μέτρηση της πραγματοποιηθείσας τιμής του bitcoin αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή κάθε διαθέσιμου νομίσματος με βάση την αρχική τιμή αγοράς του. Τα τελευταία οκτώ χρόνια μόνο τρεις φορές η τιμή του bitcoin έπεσε κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή, ενώ η άνοδος πάνω από αυτήν σηματοδότησε και τις τρεις φορές το τέλος της πτωτικής τάσης.

Επί του παρόντος, η πραγματοποιηθείσα τιμή βρίσκεται στα $19.715 και εάν η τιμή του bitcoin παραμείνει πάνω από αυτό το επίπεδο, θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές που απέχουν για να συμμετάσχουν στο ράλι.

Ένας άλλος αξιόπιστος δείκτης της βραχυπρόθεσμης τάσης είναι ο δείκτης SOPR που μετρά την κερδοφορία των συναλλαγών με βάση την τιμή των tokens όταν προστίθενται και αποσύρονται από συγκεκριμένες διευθύνσεις.

Ο δείκτης χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ανοδικών και πτωτικών τάσεων. Όταν η τιμή είναι σε ανοδική τάση, οι επενδυτές προσθέτουν στις κερδοφόρες θέσεις τους κατά τη διάρκεια των αποσύρσεων, κάτι που υποδηλώνεται με την τιμή του δείκτη SOPR να παραμένει πάνω από το ένα. Το αντίστροφο συμβαίνει στην πτωτική τάση: Οι πωλητές («αρκούδες») κυριαρχούν στην αγορά και πραγματοποιούν ράλι πωλήσεων. Η μετάβαση της μέτρησης πάνω από το ορόσημο του ένα συνιστά ένα ισχυρό σήμα αντιστροφής της τάσης.

Μέχρι στιγμής, ο μέσος όρος των συναλλαγών επτά ημερών δείχνει ότι πραγματοποιούνται με ζημία, αλλά η μέτρηση βρίσκεται πολύ κοντά στη μετάβαση σε ανοδική τάση. Με βάση την τελευταία φορά που ο δείκτης άλλαξε τάση, η ανοδική μετάβαση θα συμβεί μετά από ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τα $21.200.

Αξιοσημείωτη είναι και η εξέλιξη με τους miners του bitcoin, οι οποίοι κατά το 2022 αντιπροσώπευαν έναν από τους βασικούς πωλητές, καθώς η τιμή της αγοράς έπεσε κάτω από το κόστος παραγωγής του κρυπτονομίσματος. Ωστόσο, φαίνεται πως οι μέρες αυτές των αναγκαστικών πωλήσεων για τους miners έχουν παρέλθει.

Ο δείκτης της «κορδέλας κατακερματισμού» (Hash Ribbon), που δημιούργησε ο αναλυτής Charles Edwards, δίνει πλέον θετικό σήμα, υποδηλώνοντας το τέλος της μείωσης των ποσοστών κατακερματισμού, καθώς η τιμή ανακάμπτει πάνω από το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων μεγάλης και μεσαίας κλίμακας.

Πλέον αναμένεται η συσσώρευση bitcoin από τους miners καθώς δεν θα αναγκάζονται να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματα που εξορύσσουν για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, εφόσον βέβαια η τιμή διατηρηθεί πάνω από τα $20.000.

Οι έντονες ομοιότητες με τους προηγούμενους κύκλους της αγοράς και η αλλαγή της στάσης των miners θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανοδική δυναμική και να ενθαρρύνουν τους αγοραστές.

Ωστόσο, η απουσία από την αγορά των «φαλαινών» και η αναμονή για την επιβεβαίωση μεταστροφής του δείκτη SOPR εγείρει κάποιες ανησυχίες για την πιθανότητα να κυριαρχήσουν και πάλι οι πωλητές. Το on-chain επίπεδο στήριξης για τους αγοραστές βρίσκεται γύρω από την πραγματοποιηθείσα τιμή στα $19.715.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.