Η άνοδος που σημειώνει το bitcoin (BTC) το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς γίνεται στη σκιά του ανοδικού ράλι του 2021 και αυτό μπορεί υποθετικά να επηρεάσει το απόθεμά του. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η παρατεταμένη πτωτική αγορά (bear market) δεν έχει επηρεάσει σημαντικά το απόθεμα του bitcoin.


Συγκεκριμένα, το ποσοστό ρεκόρ του 48,25% του συνόλου του bitcoin δεν έχει μετακινηθεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode, που επικαλείται σε ανάρτησή του το Documenting Bitcoin.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αμετακίνητων bitcoin προσδιορίζεται από την ποσότητα των BTC που έχει παραμείνει στα πορτοφόλια χωρίς να έχει ρευστοποιηθεί για μια δεδομένη περίοδο σε σύγκριση με το σύνολο του αποθεματικού του. Επιπλέον, το νέο αυτό ρεκόρ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την πορεία της τιμής του κρυπτονομίσματος.

Τι σημαίνει η ακινησία του bitcoin

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το γεγονός ότι σχεδόν το μισό του συνόλου του bitcoin δεν έχει μετακινηθεί. Η επικρατέστερη είναι ότι το περιουσιακό στοιχείο δημιουργεί τη δυναμική (momentum) ώστε να γίνει ο ψηφιακός χρυσός και, κατά συνέπεια, το καταφύγιο και η αποθήκη αξίας. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για το bitcoin και την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς υποδηλώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα των επενδυτών.

 

 

Ταυτόχρονα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι επενδυτές επιλέγουν να διακρατήσουν το περιουσιακό στοιχείο παρά τις διαφορετικές φάσεις στην πορεία της τιμής του. Για παράδειγμα, όταν το bitcoin σημείωσε το ιστορικό του υψηλό το 2021 και κάποιοι περίμεναν ότι μεγάλο μέρος των κατόχων θα προχωρούσαν σε εξαργύρωση (cash out).

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η πτωτική αγορά (bear market) έδωσε την ευκαιρία στους μακροπρόθεσμους επενδυτές και υποστηρικτές του bitcoin «να αγοράσουν τη βουτιά» (buy the dip - η αγορά στην πτώση της τιμής ενός asset).

Παράλληλα, η περίοδος ακινησίας και αδράνειας του bitcoin συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία αυξήθηκε η υιοθέτησή του από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχοντας επενδύσει στο bitcoin με μακροπρόθεσμη προοπτική συντελούν στην αύξηση της αποτίμησής του.

Τα χαμένα bitcoin είναι άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στο αυξημένο ποσοστό των αδρανών bitcoin καθώς οι επενδυτές δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτά είτε λόγω του θανάτου του ιδιοκτήτη τους ή της απώλειας της πρόσβασης στα ιδιωτικά κλειδιά.

Ανάλυση τιμής

Το bitcoin βρίσκεται μια ανάσα πριν τα 21.000 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 0,5% τις τελευταίες 24 ώρες και έχοντας καταγράψει εισροές κεφαλαίων άνω των 70 δισ. δολαρίων σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Ενδεχομένως η ακινησία μεγάλου μέρους του αποθέματος bitcoin να αποτελεί σημάδι για την πορεία της τιμής του. Συγκεκριμένα, εάν το περιουσιακό στοιχείο παραμείνει σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε σταθερότητα για την αγορά σε αντίθεση με τις κινήσεις πώλησης και συναλλαγών που αυξάνουν τις πιθανότητες αστάθειας.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.