Η τιμή του bitcoin σημείωσε υψηλό έτους -μέχρι σήμερα- κοντά στα $19.000, καθώς οι traders με τη μόχλευση ενίσχυσαν την άνοδο, αλλά τα στοιχεία από την αγορά των παραγώγων υποδηλώνουν ότι το ενδεχόμενο μιας νέας δοκιμής των επιπέδων στα $17.300 δεν μπορεί να αποκλειστεί.


Η τιμή σημείωσε άνοδο 15% τις τελευταίες 13 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι ρευστοποιήσεις των πτωτικών στοιχημάτων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασαν κατά $530 εκατ. εκείνες των «ταύρων» (ανοδικών στοιχημάτων).

Με το ράλι προς τα $19.000, στις 12 Ιανουαρίου, το bitcoin κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του από τις 8 Νοεμβρίου και την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX. Την ανοδική κίνηση τροφοδότησαν σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες για τον αμερικανικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Δεκεμβρίου, που επιβεβαιώθηκαν στο 6,5% σε ετήσια βάση – υποδηλώνοντας, ότι πιθανότατα, το 9% του Ιουνίου ήταν η κορύφωση της πληθωριστικής πίεσης.

Επιπλέον, στις 11 Ιανουαρίου, ο δικηγόρος του FTX, Andy Dietderich, δήλωσε ότι ανακτήθηκαν $5 δισ. σε μετρητά και ρευστοποιημένα κρυπτονομίσματα – αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πελατών του ανταλλακτηρίου για μερική επιστροφή των κεφαλαίων στο μέλλον. Ο Dietderich δήλωσε στο δικαστήριο στις 11 Ιανουαρίου ότι η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει μη στρατηγικές επενδύσεις αξίας 4,6 δισ. δολαρίων.

Τις διαθέσεις των traders για το ράλι του bitcoin στα $19.000 αποκαλύπτουν οι μετρήσεις της αγοράς παραγώγων.

Αυξήθηκε η χρήση περιθωρίου καθώς η τιμή κατευθύνονταν στα $18.300 και πάνω από αυτά

Οι αγορές περιθωρίου παρέχουν πληροφορίες για τις θέσεις των επαγγελματιών traders, ενώ κάποιοι επενδυτές το χρησιμοποιούν για να δανείζονται κρυπτονομίσματα ώστε να μοχλεύουν τις θέσεις τους.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αυξήσει την έκθεσή δανειζόμενος stablecoins για να αγοράσει bitcoin. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που δανείζονται bitcoin μπορούν μόνο να το σορτάρουν, δηλαδή να ποντάρουν στην πτώση του.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι ο δείκτης δανεισμού (margin lending) στους traders του OKX σημείωσε ισχυρή άνοδο στις 11 Ιανουαρίου, υποδηλώνοντας ότι οι traders αύξησαν τη μόχλευση τους καθώς το bitcoin όδευε προς τα $18.300.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η ακόλουθη διόρθωση του 2% στις 12 Ιανουαρίου που οδήγησε το bitcoin στo χαμηλό των $17.920 σηματοδότησε την πλήρη αντιστροφή στο περιθώριο, που σημαίνει ότι οι «φάλαινες» και οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς χρησιμοποίησαν τις αγορές περιθωρίου για να μειώσουν τις ανοδικές τους θέσεις.

Η τρέχουσα μέτρηση του δείκτη στο 21, ευνοεί τον δανεισμό stablecoin με μεγάλο περιθώριο, υποδηλώνοντας ότι οι «αρκούδες» δεν είναι σίγουροι για το άνοιγμα πτωτικών (shorts) θέσεων στο περιθώριο.

Οι traders μελλοντικής εκπλήρωσης αγνόησαν την άνοδο των τιμών

Από την μέτρηση του δείκτη long-to-short αποκλείονται οι εξωτερικές επιδράσεις που δέχεται σποκλειστικά η αγορά περιθωρίου, ενώ συλλέγει στοιχεία από τις spot θέσεις πελατών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τριμήνου και χωρίς λήξη, παρέχοντας έτσι καλύτερες πληροφορίες για τις τοποθετήσεις των επαγγελματιών traders.

Επιπλέον καθώς υπάρχουν μεθοδολογικές αποκλίσεις μεταξύ των ανταλλακτηρίων συνίσταται η εστίαση στις αλλαγές και όχι στους απόλυτους αριθμούς.

Σύμφωνα με τον δείκτη long-to-short παρόλο που το bitcoin ξεπέρασε την αντίσταση των $18.000, οι επαγγελματίες traders διατήρησαν αμετάβλητες τις long (ανοδικές) θέσεις μόχλευσης.

Για παράδειγμα, ο δείκτης για τους traders του Binance παρέμεινε σταθερός στο 1,08 από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 12 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, οι κορυφαίοι traders του Huobi μείωσαν τις long θέσεις μόχλευσης καθώς ο δείκτης υποχώρησε από το 1,09 στο τρέχον 0,91. Τέλος, στο ανταλλακτήριο OKX, ο δείκτης long-to-short αυξήθηκε ελαφρώς ευνοώντας τους long, κινούμενος από το 0,95 στις 9 Ιανουαρίου στο τρέχον 0,97.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω παρά την αύξηση της τιμής οι traders στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεν αύξησαν τις long θέσεις μόχλευσης γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.

 

 

Η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να ξαναδοκιμάσει τα 17.300 δολάρια

Παρότι τα στοιχεία από την αγορά περιθωρίου δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε σημαντική μόχλευση για να ωθήσει το bitcoin πάνω από τα $18.000, υποδηλώνουν επίσης ότι αυτό ήταν προσωρινό. Πιθανότατα, αυτοί οι traders κατέθεσαν μεγαλύτερο περιθώριο και κατά συνέπεια μείωσαν τη μόχλευση αμέσως μετά την άνοδο. Ουσιαστικά, η μέτρηση αποτελεί σημάδι υγείας καθώς υποδηλώνει ότι η αγορά περιθωρίου δεν είναι υπεραγορασμένη (overbought).

Όσον αφορά τον δείκτη long-to-short, η απουσία ζήτησης για long θέσεις μόχλευσης στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι κάπως ανησυχητική, αλλά ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια για αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Από την πλευρά των παραγώγων, ακόμη και αν το bitcoin ξαναδοκιμάσει το επίπεδο των $17.300, οι «ταύροι» μάλλον δεν θα ανησυχήσουν ιδιαίτερα καθώς οι δείκτες παραγώγων δείχνουν μικρή ζήτηση από τους short sellers και καμία μικρή μόχλευση από τους αγοραστές.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.