Το bitcoin συνεχίσει τις πλάγιες κινήσεις τιμής χωρίς να έχει σημειώσει κάποιο σημαντικό άλμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ενδεχομένως να επίκειται μια αλλαγή στην πορεία του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο δείκτης MVRV (κεφαλαιοποίηση αγοράς προς πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση) πιθανότατα υποδηλώνει τον σχηματισμό πυθμένα.


Ο δείκτης MVRV του bitcoin υποχωρεί σε χαμηλό του 2019

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Cryptoquant, ανάρτησε πρόσφατα στο Twitter ένα ενδιαφέρον διάγραμμα στο οποίο φαίνεται πως ο δείκτης MVRV του bitcoin έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από το 2019 – πριν από τρία χρόνια.

Ο δείκτης MVRV συγκρίνει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του BTC με την πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίησή του, προσδιορίζοντας εάν το ψηφιακό asset είναι υπερτιμημένο (overvalued), υποτιμημένο (undervalued) ή διαπραγματεύεται πράγματι σε εύλογη αξία (fair value). Όσο χαμηλότερη είναι η μέτρηση του δείκτη, τόσο πιο υποτιμημένο είναι το BTC.

Όσες φορές ο δείκτης MVRV είχε υποχωρήσει σε παρόμοια επίπεδα με αυτά που καταγράφονται στο διάγραμμα, η αγορά είχε σχηματίσει πυθμένα. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια των bear markets (πτωτική αγορά), όταν οι τιμές πριν ανακάμψουν μειώνονται δραστικά για μια παρατεταμένη περίοδο.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα οι περιπτώσεις που ο δείκτης MVRV είχε υποχωρήσει τόσο χαμηλά ήταν όταν είχαν σχηματιστεί οι προηγούμενοι πυθμένες, μία φορά το 2015 και άλλη μία το 2019, μερικούς μήνες πριν ξεκινήσει ο ανοδικός κύκλος της αγοράς.

Εάν η ιστορία επαναληφθεί, τότε σύμφωνα με το διάγραμμα ο πυθμένας έχει ήδη σχηματιστεί ή βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με το τι έχει συμβεί τις προηγούμενες φορές θα πρέπει να περάσουν κάποιοι μήνες πριν ενεργοποιηθεί ένας ανοδικός κύκλος στην αγορά.

 

 

Πώς αξιοποιούμε αυτές τις τάσεις

Η υποχώρηση του δείκτη MVRV σε τόσο χαμηλά επίπεδα, παρέχει την ευκαιρία στους επενδυτές να αγοράσουν το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο σε χαμηλή τιμή πριν από ένα πιθανό ράλι ανόδου (bull rally). Τα προηγούμενα χρόνια η υποτίμηση του BTC σε τέτοια επίπεδα είχε οδηγήσει σε ανοδικούς κύκλους με την τιμή του να σημειώνει ιστορικό υψηλό.

Το ρίσκο για τους επενδυτές είναι μειωμένο σε αυτές τις συνθήκες καθώς ακόμα και εάν η αγορά δεν βρίσκεται στον πυθμένα, βρίσκεται πολύ κοντά στον σχηματισμό του οπότε ενδεχόμενη νέα υποχώρηση της τιμής δεν θα «μεταφραστεί» σε μεγάλες απώλειες για αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνθήκες μειωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος η στρατηγική που ακολουθούσε ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett ήταν: «Να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.