Ο οικονομολόγος Peter Schiff είναι ένθερμος επικριτής του bitcoin και δεν έχει αλλάξει τη στάση του με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, οι τελευταίες του εκτιμήσεις θα μπορούσαν, εφόσον επιβεβαιωθούν, να λειτουργήσουν θετικά για το bitcoin. Λίγο πριν από το τέλος του 2022, ο Schiff μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον πληθωρισμό, το αμερικανικό δολάριο και την πορεία τους.


Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, το δολάριο θα υποφέρει

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρεται στην τρέχουσα πεποίθηση για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την οποία θα επιβραδυνθεί το νέο έτος. Ο Schiff εκτιμά ότι η πεποίθηση αυτή είναι λάθος και αναμένει, αντίθετα, ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό το 2023.

Ο οικονομολόγος ανέφερε στους περισσότερους από 900.000 ακολούθους του ότι η ισχυρή επίδοση του αμερικανικού δολαρίου δεν είναι ένδειξη ισχύος, καθώς όπως επισημαίνει ο δείκτης ολοκλήρωσε το 2022 σε χαμηλό έξι μηνών και εκτιμά ότι θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία και το 2023. Επιπλέον, προσθέτει ότι αναμένει το 2023 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για τον δείκτη του αμερικανικού δολαρίου.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναφέρει ότι η αδυναμία του δολαρίου θα χειροτερέψει κατά πολύ τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει άνοδος στις τιμές καταναλωτή η οποία θα αποτυπωθεί στα ενοίκια, τους φόρους, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τις ασφάλειες κ.λπ. Επιπλέον, εκτιμά ότι η κακή απόδοση των μετοχών θα συνεχιστεί και το 2023.

 

 

Γιατί αυτά μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για το bitcoin

Tο bitcoin ευδοκιμεί στο περιβάλλον που διαμορφώνεται κατά τις περιόδους στις οποίες είναι αδύναμο το δολάριο. Καθώς μειώνεται η ισχύς του δείκτη του δολαρίου, οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποδείξει ότι διατηρούν την αξία τους με το πέρασμα του χρόνου. Η συνήθης επιλογή ήταν ο χρυσός, αλλά η απόδοση του bitcoin την τελευταία δεκαετία, το έχει καταστήσει ως μία από τις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών.

Το 2021 αποτελεί παράδειγμα αυτού, καθώς όταν ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας η τιμή του bitcoin σημείωσε ράλι και μέσα στον ίδιο χρόνο σημείωσε το τρέχον ιστορικό του υψηλό των $69.000.

Η ίδια τάση σημειώθηκε και κατά την bull market (ανοδική αγορά) του 2017, όταν ο δείκτης είχε επίσης υποχωρήσει σε χαμηλό τριετίας.

Και τις δύο φορές, η αποδυνάμωση του δολαρίου είχε λειτουργήσει θετικά για το bitcoin και οδήγησε σε ράλι ανόδου την αγορά.

Εάν η πρόβλεψη του Schiff επιβεβαιωθεί και το δολάριο αποδυναμωθεί περαιτέρω το 2023, τότε είναι αρκετά πιθανό ένα ράλι ανόδου (bull run) για το bitcoin καθώς οι επενδυτές θα στραφούν σε αυτό αναζητώντας καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η συσχέτισή του με το χρηματιστήριο μετοχών. Η κακή επίδοση του χρηματιστηρίου, εφόσον συνεχιστεί, θα μπορούσε να υποσκάψει την ανάπτυξη του BTC – εκτός εάν τους επόμενους μήνες σημειωθεί η αποσύνδεσή τους.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.