Η τιμή και η κεφαλαιοποίηση του bitcoin έχουν σημειώσει ισχυρή πτώση κατά τη διάρκεια του έτους που ολοκληρώνεται, ενώ ορισμένες on-chain μετρήσεις παραμένουν ανησυχητικές.


Με την τιμή του bitcoin να υποχωρεί περισσότερο από 70% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στις 10 Νοεμβρίου 2021 (τα 69.044,77 δολάρια) και την κεφαλαιοποίησή του στην αγορά του να πέφτει κατά 64,64%, στα 318.943 δισ. δολάρια από το ετήσιο υψηλό των 902.04 δισ., φαίνεται πως δικαιολογείται η εκτίμηση για τον πιο κρύο χειμώνα στην ιστορία του κρυπτονομίσματος.

Οι ακόλουθες μετρήσεις προσφέρουν ενδεχομένως περισσότερες πληροφορίες για την τρέχουσα bear market του bitcoin:

Η δυναμική του όγκου μεταφοράς

Μέχρι τον Ιούνιο, ο κινητός μέσος όρος 30 ημερών (DMA) του όγκου μεταφοράς (κόκκινη γραμμή) του BTC κατέγραφε νέα υψηλά, αλλά μετά την κατάρρευση του Luna-Terra, υποχώρησε γρήγορα και πλέον βρίσκεται σε νέα χαμηλά.

Ο όγκος μεταφοράς αποτελεί μια ένδειξη του τρέχοντος επιπέδου δραστηριότητας του δικτύου και της αξίας που μεταφέρεται σε BTC και USD. Αυτή η μέτρηση συγκρίνει τον μέσο μηνιαίο όγκο μεταφοράς (κόκκινη γραμμή) έναντι του μέσου ετήσιου όγκου (μπλε γραμμή) υπογραμμίζοντας τις μεταβολές στο κλίμα που επικρατεί και εντοπίζοντας τις αλλαγές στη δραστηριότητα του δικτύου.

Συνήθως ο κινητός μέσος όρος 30 ημερών (30 DMA) βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσος όρος 365 ημερών (365 DMA) όταν η αγορά είναι πτωτική (bear market) και το αντίθετο όταν η αγορά είναι ανοδική (bull market). Επί του παρόντος, ο 30 DMA βρίσκεται κάτω από τον 365 DMA, υποδηλώνοντας τη μειωμένη δραστηριότητα του δικτύου.

Η πορεία των δεικτών υποδηλώνει επιπλέον τη χαμηλή δυναμική (momentum) στους όγκους μεταφοράς στην αλυσίδα, κάτι που είναι ανησυχητικό. Επιπλέον, καταγράφεται η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ του 30 DMA και του 365 DMA τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το αποθεματικό κινδύνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δείκτης για το αποθεματικό κινδύνου έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό.

Ο δείκτης αποτιμά το επίπεδο εμπιστοσύνης των μακροπρόθεσμων κατόχων σε σχέση με την τρέχουσα τιμή bitcoin. Το αποθεματικό κινδύνου είναι ο λόγος της τρέχουσας τιμής (κίνητρο για πώληση) και της μέτρησης HODL Bank που αποτιμά το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του περιουσιακού στοιχείου.

Όταν η τιμή του bitcoin σημειώνει υψηλά ρεκόρ, το αποθεματικό κινδύνου (η κόκκινη ζώνη) τείνει να είναι υψηλότερο, αντανακλώντας τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Αντίθετα, μια χαμηλότερη τιμή στο bitcoin και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών μεταφράζονται σε χαμηλότερο αποθεματικό κινδύνου (η πράσινη ζώνη) ή αλλιώς μια βελτιωμένη αναλογία κινδύνου/ανταμοιβής.

Ωστόσο, επί του παρόντος, ο δείκτης αποθεματικού κινδύνου βρίσκεται έξω από την πράσινη ζώνη για πρώτη φορά στην ιστορία του, υποδηλώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ωστόσο, το χαμηλό αποθεματικό κινδύνου μπορεί να σηματοδοτεί και τη σχετική υποτίμηση, μια χρονοβόρα και παρατεταμένη διαδικασία.

 

 

Τα έσοδα των miners

Τα ημερήσια έσοδα των miners του bitcoin υποχώρησαν σε νέα χαμηλά σε διάστημα ενός έτους λόγω της αδύναμης αγοράς και των αυξανόμενων υπολογιστικών απαιτήσεων.

Εταιρείες εξόρυξης όπως η Core Scientific έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης και πολλοί miners έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα με αποτέλεσμα να σημειώνεται ο υψηλότερος ρυθμός πώλησης των νομισμάτων τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιπλέον, τα υπόλοιπα στα πορτοφόλια των miners έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Mark Mobius, ο συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, ο οποίος είχε προβλέψει επιτυχώς την φετινή πτώση στα 20.000 δολάρια, έχει δηλώσει στο CNBC ότι εάν διασπαστεί η στήριξη των $18.000 και $17.000 τότε το bitcoin δεν θα απέχει πολύ από τα $10.000 δολάρια. Μένει να αποδειχθεί εάν ο κρυπτοχειμώνας θα έχει ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Mobius.

Ωστόσο, στα θετικά στοιχεία του έτους που τελειώνει συγκαταλέγεται η αύξηση σε ιστορικό υψηλό των μακροπρόθεσμων κατόχων bitcoin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.