Στην τρέχουσα πτωτική αγορά (bear market) το bitcoin βρίσκεται κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή του για 163 ημέρες σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία. Τι σημαίνει όμως αυτό και πότε έχει ξανασυμβεί;


Στην περιοχή των $19.000 η πραγματοποιηθείσα τιμή του bitcoin

Σύμφωνα με τους πίνακες του CryptoQuant για το τέλος του έτους, η bear market θα τελειώσει εάν το BTC ανακτήσει το επίπεδο της πραγματοποιηθείσας τιμής. Η «πραγματοποιηθείσα τιμή» συνδέεται με την «πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση» που έχει ως στόχο να αποτυπώσει την «πραγματική αξία» του κρυπτονομίσματος.

Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η οποία αποτιμά κάθε νόμισμα που βρίσκεται σε κυκλοφορία χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τιμή του BTC, η πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση αποτιμά κάθε token στην τιμή που είχε κατά την τελευταία του κίνηση. Για παράδειγμα, εάν 1 BTC αγοράστηκε στα $20.000, αλλά η τιμή πλέον βρίσκεται στα $16.000, το κλασσικό μοντέλο κεφαλαιοποίησης θα το αποτιμήσει στα $16.000, ενώ το μοντέλο της πραγματοποιηθείσας κεφαλαιοποίησης θα το αποτιμήσει στα $20.000.

Διαιρώντας την πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση με τον συνολικό αριθμό των νομισμάτων που κυκλοφορούν προκύπτει η «πραγματοποιηθείσα τιμή». Η τιμή αυτή υποδηλώνει τη βάση κόστους του μέσου νομίσματος στην αγορά (δηλαδή, την τιμή στην οποία οι επενδυτές απέκτησαν το μέσο νόμισμα). Στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η τάση της πραγματοποιηθείσας τιμής BTC από την αρχή της δημιουργίας του:

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η κανονική τιμή του bitcoin έχει υποχωρήσει κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή και κατά το παρελθόν αυτό έχει συμβεί μόνο στις χειρότερες φάσεις των bear markets και για σύντομα, συγκριτικά, χρονικά διαστήματα.

 

 

Κατά τη διάρκεια της bear market του 2011-2012, το BTC βρέθηκε κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή για 158 ημέρες, ενώ στη bear market του 2014-2015, το διάστημα αυτό εκτοξεύτηκε στις 276 ημέρες.

Στην bear market του 2018-2019 καταγράφηκε το μικρότερο διάστημα που η τιμή του BTC βρίσκονταν κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή του και ήταν διάρκειας 134 ημερών. Στον τρέχοντα κύκλο, το bitcoin βρίσκεται κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή του για 163 ημέρες, που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 2014-2015. Εάν λοιπόν η σύγκριση της τρέχουσας bear market γίνει με αυτήν του 2014- 2015 προκύπτει ότι θα χρειαστούν ακόμα 100 ημέρες για να μπορέσει η τιμή του bitcoin να ανακάμψει πάνω από την πραγματοπιηθείσα τιμή του.

Σε κάθε περίπτωση το bitcoin αναμένεται σύμφωνα με το CryptoQuant να ανακτήσει αυτό το επίπεδο μέσα στο 2023 και αυτό θα σηματοδοτήσει, πιθανότατα, το τέλος της τρέχουσας bear market.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.