Οι μακροοικονομικές πιέσεις συνεχίζονται στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και το bitcoin έχει επιστρέψει στη συμπεριφορά κάβουρα με την τιμή του να σημειώνει πλάγιες κινήσεις κοντά στο επίπεδο των 17.000 δολαρίων που είναι και ο κινούμενος μέσος όρος 50 ημερών (SMA). Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα της αγοράς, σε όρους κεφαλαιοποίησης, κατέγραψε μία από τις χειρότερες χρονιές του φέτος, αλλά η προοπτική για το 2023 παραμένει θετική.

Το 2023 έρχονται καλύτερες μέρες για το bitcoin;

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Coinbase (2023 Crypto Market Outlook), το bitcoin κατέγραψε ανθεκτικότητα στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και παρά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και την κατάρρευση μεγάλων εταιρειών στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, το BTC:

«(…) παραμένει ένα από τα κύρια αποθεματικά νομίσματα στην οικονομία των κρυπτονομισμάτων. Αυτό έγινε εμφανές αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτους, όταν οι παίκτες με μεγάλη μόχλευση –ιδρύματα της κεντρικής χρηματοδότησης (centralized finance- CeFi), αμοιβαία κεφάλαια αυξημένου κινδύνου (hedge funds) και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital -VC)- έγιναν αναγκαστικοί πωλητές.»

Η ανθεκτικότητα του bitcoin έναντι της κατάρρευσης τέτοιων εταιρειών και οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εξορύκτες (miners) BTC, είναι δηλωτική της «μακροπρόθεσμης επιτυχία του». Επιπλέον και ανεξάρτητα από αυτά τα γεγονότα, η Coinbase υποστηρίζει ότι το 2022 διατηρήθηκε η έλξη που ασκεί το BTC και συνεχίστηκε η υιοθέτησή του.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο το bitcoin ξεπέρασε ορισμένα από τα μεγαλύτερα νομίσματα παγκοσμίως, καθώς όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το 2022, η τιμή του BTC κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις από το Ευρώ (EUR) και το ιαπωνικό γεν (JPY).

Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, αποδεικνύει τον ζωτικό του ρόλο ως παγκόσμιο περιουσιακό στοιχείο και ενισχύει τη μακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική του.

 

 

Το κρίσιμο ορόσημο για το BTC

Συγκρίνοντας την τρέχουσα επίδοση της τιμής και τα θεμελιώδη στοιχεία του BTC, η Coinbase διαπιστώνει ότι πολλοί κάτοχοι του bitcoin καταγράφουν ζημιές. Περίπου το 50% των επενδυτών BTC βρίσκονται στο κόκκινο, παρέχοντας μια σταθερή βάση για τον μακροοικονομικό πυθμένα της αγοράς.

Σε προηγούμενες πτωτικές αγορές (bear markets), το ποσοστό των επενδυτών που κατέγραφαν ζημιές από την κατοχή τους σε bitcoin διαμορφώνονταν κατά μέσο όρο στο 53%. Με αυτό το δεδομένο, το BTC και η αγορά κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να κατευθύνονται προς ένα «σημείο καμπής», καθώς σύμφωνα με την έκθεση:

«Αυτά αντιπροσωπεύουν σημαντικά σημεία καμπής για την πορεία του BTC, που προηγούνται των περιόδων ανάκαμψης της τιμής που ακολουθούν και εκτιμούμε ότι το ποσοστό αυτό αποκαλύπτει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στον τρέχοντα κύκλο.»

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.