Ο ρυθμός κατακερματισμού (hashrate) του bitcoin σημείωσε χαμηλό ενός μήνα την ημέρα των Χριστουγέννων και τα αποθεματικά στα ανταλλακτήρια συνέχισαν να υποχωρούν, αλλά το BTC διατηρεί την... ουδετερότητά του


Το hashrate του bitcoin (BTC) έπεσε κατακόρυφα στις 25 Δεκεμβρίου, καταγράφοντας τιμή 170,6 ExaHash ανά δευτερόλεπτο (EH/s), σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinWarz και ο διευθύνων σύμβουλος του SatoshiActFund, Dennis Porter, απέδωσε το γεγονός στις ακραίες καιρικές συνθήκες στο Τέξας.

«Πάνω από το 30% του hashrate του #Bitcoin έχει βγει εκτός σύνδεσης λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών στο Τέξας και ωστόσο το παγκόσμιο δίκτυο #Bitcoin συνεχίζει να λειτουργεί τέλεια.
Φανταστείτε εάν η Amazon ή η Google προσπαθούσαν να απενεργοποιήσουν το 1/3 των κέντρων δεδομένων τους.»

Ήταν προφανές ότι θα επηρεάζονταν το hashrate από τη στιγμή που η συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ αποτελεί την έδρα πολλών miners bitcoin. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την παύση εργασιών των miners ωστόσο η μείωση του hashrate και μάλιστα σε χαμηλό ενός μήνα δεν σταμάτησε τις συναλλαγές BTC.

BTC: Θα επαναληφθεί η ιστορία;

Κατά το παρελθόν, όταν το hashrate υποχωρούσε τόσο πολύ είχε αρνητικό αντίκτυπο για το BTC σύμφωνα με τον κορεάτη αναλυτή κρυπτονομισμάτων Crypto Sunmoon. Στην πραγματικότητα, προκαλούσε πτώση της τιμής, καθώς το hashrate αντιπροσωπεύει την υπολογιστική ισχύς για την επεξεργασία των συναλλαγών στο δίκτυο Bitcoin.

Όπως ανέφερε Crypto Sunmoon σε ανάρτησή του στο CryptoQuant:

«Το Hashrate έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένοι miners έχουν σταματήσει την εξόρυξη και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι miners που σταματούν την εξόρυξη είναι πιθανό να πουλήσουν τα bitcoins τους. Στο παρελθόν, όταν ο εκθετικός κινούμενος μέσος όρος 30 ημερών (30 EMA) του hashrate σημείωνε δύο κορυφώσεις και μειώνονταν, η τιμή του bitcoin μειώνονταν επίσης κατά δύο φορές».

Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια τη δεδομένη στιγμή δείχνουν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά καθώς η τιμή του BTC παρέμεινε στην περιοχή των 16.800 δολαρίων. Το CoinMarketCap χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως στάση ουδετερότητας σε σύγκριση με το παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά τα αποθεματικά bitcoin στα ανταλλακτήρια που σημείωναν πτώση την προηγούμενη περιόδο παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με ανάρτηση του αναλυτή Ghoddusifar, στο CryptoQuant, η αύξηση των αποθεματικών συνήθως συνοδεύεται με αύξηση της τιμής του BTC.
Ως εκ τούτου, αυτή η φθίνουσα πορεία σημαίνει ότι παραμένει ο κίνδυνος περαιτέω πτώσης για το BTC αλλά, παράλληλα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ανοδικής διασταύρωσης.

 

 

Πως αποτυπώνεται η κατάσταση στα διαγράμματα

Στο διάγραμμα τεσσάρων ωρών, ο δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) βρίσκεται στο 51,33 διατηρώντας ουδέτερη δυναμική (momentum).

Βραχυπρόθεσμα, το BTC είναι πιθανό να υποκύψει στην πίεση των αρκούδων (bears - πωλητές) όπως δείχνει ο εκθετικός κινούμενος μέσος όρος (EMA). Όπως φαίνεται στο διάγραμμα ο ΕΜΑ 20 (η μπλε γραμμή) και ο ΕΜΑ 50 (η κίτρινη γραμμή) βρίσκονται πολύ κοντά, ωστόσο, ο 50 EMA βρίσκεται λίγο πιο πάνω, στηρίζοντας την πτωτική εκτίμηση.

Σχετικά με το hashrate, ο Porter έγραψε στο Twitter τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου ότι είχε ανακάμψει και έφτασε σε εβδομαδιαίο υψηλό σε λιγότερο από 24 ώρες. Ο Porter υπογράμμισε την εξαιρετική μηχανική του bitcoin και το γεγονός ότι δεν επηρέασε το ηλεκτρικό δίκτυο.

«Ο ρυθμός κατακερματισμού #Bitcoin έπεσε κατακόρυφα 30% και επανήλθε μέσα σε 24 ώρες χωρίς καμία επίδραση στο δίκτυο. Ένα μηχανικό θαύμα.
Τικ-τοκ-επόμενο μπλοκ»

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.