Παρότι το bitcoin φαίνεται να έχει «κολλήσει» στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η κινητικότητα στην αγορά πριν ξεκινήσει το 2023 δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές μεταβάλλονται και τα κρυπτονομίσματα θα ακολουθήσουν τη γενική τάση.


Το bitcoin βρίσκεται λίγο κάτω από τα 17.000 δολάρια συνεχίζοντας τις τελευταίες ημέρες τις πλάγιες κινήσεις γύρω από αυτό το επίπεδο, ενώ και τα άλλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν παρόμοιες πορείες απωλειών.

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για επερχόμενη αστάθεια

Τόσο το bitcoin όσο και η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε πορεία μεταβλητότητας καθώς κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου και μέχρι το τέλος του έτους, καταγράφεται μικρότερος όγκος συναλλαγών, καθιστώντας τα περιουσιακά στοιχεία πιο ευάλωτα στις ξαφνικές μεταβολές των τιμών.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ανταλλακτηρίου Bitfinex (Bitfinex-Alpha-35), ο αριθμός των ενεργών διευθύνσεων bitcoin μειώνεται και η τάση ήταν πτωτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ο αριθμός των ενεργών διευθύνσεων είναι κατά μέσο όρο 921.445 σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που «μεταφράζεται» σε μείωση 1,1 εκατ. διευθύνσεων σε σύγκριση με το 2021. Αυτή η μείωση αναμένεται να αποτυπωθεί στην απότομη αύξηση της μεταβλητότητας.

Από το 2013, την τελευταία εβδομάδα του έτους καταγράφεται απότομη μείωση της δραστηριότητας και πτώση του όγκου συναλλαγών.

«Από το 2013 τα στοιχεία δείχνουν ότι σημειώνεται μείωση 3%-4% στον αριθμό των ημερήσιων ενεργών διευθύνσεων την τελευταία εβδομάδα του έτους σε σύγκριση με τον μήνα που έχει προηγηθεί. Εκτός από την πτώση στον όγκο συναλλαγών, η μείωση των ημερήσιων ενεργών διευθύνσεων αντιστοιχεί και σε μειωμένη εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς οι miners προσαρμόζονται στις μεταβολές που καταγράφει το BTC στην αλυσίδα.»

 

 

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η τιμή του BTC

Σύμφωνα με την έκθεση, σε συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας για να προσδιορίσουμε την κατεύθυνση που θα λάβει η τιμή εξετάζουμε τον δείκτη Μηνιαίας Πραγματοποιημένης Μεταβλητότητας (Monthly Realised Volatility), ο οποίος αποτιμά την κίνηση της τιμής τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ο δείκτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο «από το τρίτο τρίμηνο του 2022, λίγο πριν από το τελευταίο ράλι ανόδου». Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, κάθε φορά που ο δείκτης έφτανε σε παρόμοια επίπεδα, ακολουθούσε άνοδος της τιμής του bitcoin τους επόμενους μήνες.

Η τρέχουσα τάση στην αγορά είναι πτωτική, αλλά αρκετοί έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τη συνέχεια και όπως αναφέρει έκθεση του Coinbase (2023 Crypto Market Outlook) οι εκτιμήσεις ανόδου ενισχύθηκαν:

«(…) η πρόταση αξίας για το bitcoin ενισχύθηκε φέτος, καθώς στα κρατικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο καταγράφονται πιέσεις και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την μάχη τους για την αξιοπιστία της πολιτικής τους.»

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.