Παρά το γεγονός ότι η πτώση για το bitcoin είναι πιο ήπια και ρηχή από εκείνη που σημειώθηκε στην bear market (πτωτική αγορά) του 2018, ο τρέχων χειμώνας για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα είναι πολύ πιο οδυνηρός. Όσον αφορά το momentum (δυναμική) σε επίπεδο μήνα η τάση είναι πτωτική και μάλιστα ισχυρότερη από ό,τι έχει καταγραφεί στη μέχρι τώρα ιστορία του κρυπτονομίσματος.


Ο δείκτης MACD υποδηλώνει τον χειρότερο κρυπτοχειμώνα στην ιστορία

Τα κρυπτονομίσματα εντάσσονται στην κατηγορία των κερδοσκοπικών περιουσιακών στοιχείων και ως εκ τούτου παρουσιάζουν μεταβλητότητα καθώς επηρεάζονται από τις κερδοσκοπικές τάσεις και τις εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις απληστίας και φόβου. Χωρίς αμφιβολία στην τρέχουσα αγορά κυριαρχεί ο φόβος και μάλιστα σε βαθμό πρωτόγνωρο για την ιστορία του bitcoin. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα που γεννήθηκε στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 πιθανότατα βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρώτη ύφεση στην ιστορία του.

Η προηγούμενη νομισματική πολιτική είχε οδηγήσει στην άνθηση και επέκταση αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ενώ η τρέχουσα πολιτική έχει προκαλέσει τη σημαντική συρρίκνωση των τιμών σε σύντομο χρονικό διάστημα και ως αποτέλεσμα βρισκόμαστε στην χειρότερη bear market στην ιστορία του bitcoin σύμφωνα με τον δείκτη LMACD.

Ο δείκτης LMACD είναι η λογαριθμική εκδοχή του δείκτη κινητών μέσων όρων σύγκλισης- απόκλισης (Moving Average Convergence Divergence -MACD). Ο αρχικός δείκτης δημιουργήθηκε από τον Gerald Appel στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ η λογαριθμική του εκδοχή εφαρμόζεται συνήθως για την αξιολόγηση του momentum (δυναμικής) διαχρονικά.

Εξετάζοντας τον μηνιαίο LMACD, προκύπτει πως το 2018 το bitcoin δεν είχε εισέλθει καν σε πτωτική περιοχή (bear territory) όπως δείχνει η διακεκομμένη μηδενική γραμμή. Στην τρέχουσα bear market, η μπλε γραμμή του MACD βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί ποτέ. Η πορτοκαλί γραμμή τάσης δεν έχει υποχωρήσει ποτέ κάτω από τη γραμμή μηδέν, και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει στον τρέχοντα κύκλο.

 

 

Τελείωσε και επίσημα η μακροχρόνια γενική ανοδική τάση στο bitcoin;

Σύμφωνα με τον μέσο δείκτη κατεύθυνσης (Average Directional Index - ADX) και κάθε δείκτη κατεύθυνσης, οι πωλητές (bears - αρκούδες) είναι ισχυρότεροι από ποτέ και η διάρκεια της κυριαρχίας τους στην αγορά κρυπτογράφηση είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων.

Η υποχώρηση κάτω από την μέτρηση 20 υποδηλώνει το τέλος μιας τάσης και είναι πιθανό να ολοκληρώνεται ουσιαστικά τώρα η τάση που ξεκίνησε το 2015. Ενδεχόμενη άνοδος πάνω από το 20 θα επιβεβαίωνε μια νέα ανοδική τάση.

Αν και ο δείκτης ADX υποδηλώνει ότι η ανοδική τάση δεν ολοκληρώθηκε το 2018, η πιο αδύναμη τάση ισχύος συνολικά εξηγεί γιατί οι αποδόσεις μετά τον πυθμένα του 2018 δεν πλησίασαν καν εκείνες που είχαν σημειωθεί μετά τον πυθμένα του 2015, καθώς τότε η τάση ήταν σημαντικά ισχυρότερη.

Η ανοδική τάση στην τρέχουσα συγκυρία ξεθωριάζει αλλά όταν οι αγοραστές (bulls - ταύροι) ανακτήσουν τον έλεγχο και εμφανιστεί μια νέα τάση, πιθανότατα θα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό βιώσιμη από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον κρυπτοχώρο.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.