Όπως δείχνουν τα στοιχεία το bitcoin δεν θα σημειώσει άλλο «ράλι του Αϊ Βασίλη» (Santa Claus rally) μέχρι το τέλος τους έτους


Καθώς ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων φαίνεται να εδραιώνεται, το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των επενδυτών στην αγορά έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από το 2021, μειώνοντας την πιθανότητα μιας σημαντικής αλλαγής στην κατεύθυνση της τιμής. Πόσο πιθανό είναι ένα ράλι στην τρέχουσα bear market παρόμοιο με εκείνο που καταγράφηκε την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2022;

Η αγορά εισέρχεται σε μια κατάσταση αδράνειας

Η κατάρρευση του FTX επηρέασε περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και πολλές εταιρείες που είχαν έκθεση σε αυτό. Ο κλάδος προσπαθεί να ανακάμψει όπως αναφέρει η εταιρεία Cumberland σε ανάρτησή της στο twitter, προσθέτοντας ότι «δεκάδες εταιρείες του χώρου αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς είτε έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και το μέλλον του κλάδου είναι πιο θολό από ποτέ».

Όπως δείχνουν τα στοιχεία η δημιουργία μιας βιώσιμης ανοδικής κίνησης θα είναι πρόκληση, καθώς η αγορά οδηγείται σε ένα καθεστώς χαμηλής ρευστότητας και μεταβλητότητας.

Η εταιρεία αναλύσεων, Glassnode, χαρακτήρισε ως «καταθλιπτικούς» τους όγκους των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το bitcoin και το ethereum, που παραπέμπουν στα προ του 2021 επίπεδα, όταν η τιμή του bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20.000 δολάρια.

Οι όγκοι ανοιχτού ενδιαφέροντος για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin και ethereum έχουν μειωθεί σημαντικά σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα μέσα του 2022, μετά την κατάρρευση του Luna-UST. Η ένδειξη του δείκτη μόχλευσης για το BTC και το ETH, ο οποίος μετρά τον όγκο των θέσεων ανοιχτού ενδιαφέροντος έχει μειωθεί στο 2,5% και στο 3,1% αντίστοιχα.

Σημαντικά έχουν μειωθεί και οι όγκοι των spot συναλλαγών bitcoin στα ανταλλακτήρια, προσεγγίζοντας τα χαμηλά του 2020. Τα στοιχεία από το Blockchain.com δείχνουν ότι ο κινητός μέσος όρος 7 ημερών του όγκου συναλλαγών μειώθηκε στα 67 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 1,4 δισ. δολάρια που είχε καταγράψει στην κορύφωση της ανοδικής αγοράς του 2021.

Δεδομένης της χαμηλής ρευστότητας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά είναι αρκετά πιθανό το τέλος της bear market να απέχει πολύ ακόμη. Η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα του bitcoin έχει επίσης υποχωρήσει στο χαμηλό δύο ετών του 22% (για διάστημα 1 εβδομάδας) και 28% (για διάστημα 2 εβδομάδων).

Όπως φαίνεται, η μεταβλητότητα θα διατηρήσει την ατονία στην αγορά, ωθώντας σε πλάγιες ή αργά καθοδικές κινήσεις την τιμή. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα ενός βραχυπρόθεσμου ράλι στην bear market.

 

 

Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα "pump and dump";

Η αναταραχή του Νοεμβρίου που προκλήθηκε από το FTX ήταν παρόμοια με εκείνη που προκάλεσε η κατάρρευση του LUNA-UST τον Ιούνιο και συνήθως τέτοια γεγονότα προκαλούν πωλήσεις πανικού και προσελκύουν τους «κυνηγούς» ευκαιριών που ψάχνουν για αγορές κατά τη διάρκεια μιας πτώσης.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή εβδομάδες, όπως ακριβώς συνέβη τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, όταν η τιμή του bitcoin σημείωσε άνοδο στα 25.000 δολάρια. Το bitcoin ενδέχεται να σημειώσει ένα παρόμοιο ράλι μετά την πτώση του Νοεμβρίου και με βάση τις ενδείξεις των θεσμικών αγορών.

Η μέτρηση πραγματοποιηθέντων κερδών/ζημιών των μακροπρόθεσμων κατόχων υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, υποδηλώνοντας πιθανή υπερπώληση. Οι πραγματοποιηθείσες ζημιές στους μακροπρόθεσμους κατόχους είχαν προσεγγίσει αντίστοιχα επίπεδα μόνο κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2018.

Επιπλέον, στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης καταγράφεται υποχώρηση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες short θέσεις (τοποθετήσεις για πτώση) παρά long (τοποθετήσεις για άνοδο). Ιστορικά τέτοιες συνθήκες έχουν μικρή διάρκεια και καταλήγουν σε μια βραχυπρόθεσμη διόγκωση (pump) για να συμπιεστούν (squeeze) οι short θέσεις (σ.σ. η πρακτική του short squeeze).

Η τάση συσσώρευσης των θεσμικών και των «φαλαινών», η οποία ήταν αρνητική στο μεγαλύτερο μέρος του 2022, στα μέσα Νοεμβρίου γύρισε σε θετική. Η μεταβολή αυτή και η αύξηση του ποσοστού κατοχής αυτών των κατηγοριών κατόχων παρέχει μία ένδειξη για πιθανό ράλι της της αγοράς στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την CoinShares οι εισροές θεσμικών επενδυτών του bitcoin ανήλθαν στα 108 εκατ. δολάρια μετά την κατάρρευση του FTX, εκ των οποίων τα 17 εκατ. δολάρια εισήλθαν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι τρέχουσες εισροές είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες της 25ης και 35ης εβδομάδας του χρόνου όταν και σημειώθηκε η άνοδος της τιμής προς τα 25.000 δολάρια.

Τα on-chain στοιχεία από την Glassnode αποτυπώνουν επίσης θετική συσσώρευση στις «φάλαινες» του bitcoin, τις διευθύνσεις δηλαδή με κατοχή μεγαλύτερη ή ίση με 100 BTC (που αντιστοιχούν σε περίπου 1,7 εκατ. δολάρια με τις τρέχουσες τιμές). Ωστόσο, παρότι η αύξηση στην κατοχή των «φαλαινών» σημειώνεται με παρόμοιο τρόπο με εκείνη του Ιουλίου - Αυγούστου, δεν έχει «μεταφραστεί» σε θετική κίνηση για την τιμή.

Τεχνικά, τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης του προηγούμενου εύρους διαπραγμάτευσης μεταξύ $18.700 και $22.000 θα μπορούσαν να είναι οι τοπικές κορυφώσεις του τρέχοντος ράλι. Αντίθετα, εάν το BTC αποκτήσει στήριξη πάνω από τα $22.000, το ράλι θα μπορούσε να αποκτήσει διάρκεια και ισχυρότερη ανοδική τάση.

Ωστόσο, οι πιθανότητες για ένα ανοδικό ράλι πάνω από τα $22.000 είναι λίγες εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας και της μεταβλητότητας που θα ενεργοποιούσε τις πωλήσεις σε περίπτωση αύξησης της τιμής. Επιπλέον, η προεξόφληση για ένα βραχυπρόθεσμο ράλι σε μια bear market συνήθως «τιμωρεί» τους όψιμους (τελευταίους) πωλητές.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.