Σύμφωνα με την έρευνα του Huobi, το bitcoin θα φτάσει τον πυθμένα των $15.000 κοντά στον Μάρτιο του 2023, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το επόμενο rebound της αγοράς.


Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Huobi Global στην ετήσια έκθεσή του 2022-2023, εκτιμά ότι σύντομα ο τρέχων πτωτικός κύκλος θα κλείσει και προβλέπει ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει στον πυθμένα της στις αρχές του 2023.

Η παγκόσμια αγορά των κρυπτονομισμάτων την 1η Ιανουαρίου 2022 είχε συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 2,2 τρισ. δολαρίων ωστόσο, η τρέχουσα πτωτική αγορά έχει διαγράψει σχεδόν τα 2 τρισ. δολάρια με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται πλέον στο χαμηλό των 847,6 δισ. δολαρίων.

Η bear market του 2022 επιδεινώθηκε από τις μακροοικονομικές στρεβλώσεις που προκύπτουν από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ενώ η μετάδοση των συνεπειών από την κατάρρευση των Terra-Luna, Three Arrows Capital και FTX οδήγησαν πολλές εταιρείες του χώρου σε χρεοκοπία και προκάλεσαν απώλειες στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση του Huobi, το πλήγμα στο οικοσύστημα DeFi (αποκεντρωμένης χρηματοδότησης) ήταν ισχυρότερο καθώς ο δείκτης TVL (συνολική κλειδωμένη αξία) σε όλες τις αλυσίδες μειώθηκε άνω του 70%. Σύμφωνα με στοιχεία του DefiLlama, ο δείκτης TVL των πρωτοκόλλων DeFi μειώθηκε από 171 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο σε περίπου 55 δισ. δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου.

Η φούσκα των NFT (Non-fungible token) φαίνεται να έχει σπάσει καθώς ο αριθμός των ενεργών χρηστών μειώθηκε κατά 88,9% και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 42% από το υψηλό των 35 δισ. δολαρίων σε 21 δισ. δολάρια.

Τα πρωτόκολλα Layer-2 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους με αποτέλεσμα, ο δείκτης TVL των πρωτοκόλλων Layer-2 να σημειώσει ανώτατη τιμή 7,5 δισ. δολαρίων και κατώτατη στα 3,7 δισ. δολάρια, ενώ μετά το κραχ του Ιουλίου, αυξήθηκε σταδιακά στα 5,32 δισ. δολάρια.

 

 

Το φως στην άκρη του τούνελ

Η εξέλιξη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σημαντική, με νέα πεδία όπως το GameFi, το NFTfi και το Metaverse να προσελκύουν το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, η βιομηχανία GameFi φέρεται να συγκέντρωσε περίπου 2,9 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους.

Η πολυαναμενόμενη συγχώνευση στο Ethereum ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή staking-as-a-service (SaaS) στον χώρο. Από τον Οκτώβριο του 2022, περίπου 15 εκατ. ETH έχουν πονταριστεί στην αλυσίδα με Proof-of-stake (PoS) πρωτόκολα, αντιπροσωπεύοντας το 12,56% της συνολικής προσφοράς ETH.

Εξετάζοντας τον δείκτη SMA 200 εβδομάδων, τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και την απομόχλευση από χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτα που πραγματοποιούν επενδύσεις σε assets υψηλού ρίσκου η έκθεση της Huobi προβλέπει ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να σχηματίσει πυθμένα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023.

Όσον αφορά το bitcoin το τρέχον επίπεδο τιμής βρίσκεται κάτω από τον δείκτη SMA 200 εβδομάδων και αντιπαραβάλλοντας τους κύκλους τιμών του 2022 με εκείνους των 2014, 2015, 2019 και 2020 καταγράφεται ένα μοτίβο τάσης. Εφόσον το μοτίβο αυτό επιβεβαιωθεί, η Huobi εκτιμά ότι το bitcoin είναι πιθανό να ανακάμψει σύντομα οδηγώντας και τα άλλα assets του χώρου εκτός της τρέχουσας bear market (πτωτικής αγοράς).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προχωρήσει στη μείωσή τους ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2022 και πιθανότατα να πετύχει τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού γύρω στον Μάρτιο του 2023. Με την ολοκλήρωση του κύκλου ποσοτικής σύσφιξης στις αρχές του 2023, η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να σχηματίσει πυθμένα.

Η πρόσφατη κατάρρευση του FTX είχε ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη κατάρρευση πολλών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων με υπερβολική μόχλευση, ενώ οι συνολικές συνέπειες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Εφόσον ισχύουν οι παράμετροι της έκθεσης του Huobi και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του, η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να φτάσει στον πυθμένα της όταν τα BTC και ETH φτάσουν τα $15.000 και $1.000, αντίστοιχα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.