Ο αναλυτής με το ψευδώνυμο PlanB, που έχει δημιουργήσει το μοντέλο πρόβλεψης stock-to-flow (S2F) εκτιμά ότι αναμένεται ράλι ανόδου στο bitcoin κατά... 5.800%.


Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο PlanB υποστήριξε ότι το bitcoin θα μπορούσε να σημειώσει σημαντική άνοδο και ότι η πρόβλεψή του με το μοντέλο S2F διατηρεί την ισχύ της. Όπως είπε:

«Αν υποθέσουμε ότι το παλιό μοντέλο, το αρχικό μοντέλο του 2019 είναι σωστό, το μοντέλο των 55.000 δολαρίων, τότε το επόμενο halving (υποδιπλασιασμός) θα μπορούσε να οδηγήσει σε τιμές κάπου —και δίνω ένα πολύ μεγάλο εύρος, το οποίο δεν αρέσει σε κάποιους- μεταξύ των 100.000 και του 1 εκατομμυρίου δολαρίων».

Ο PlanB εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η πρόβλεψή του θα επιβεβαιωθεί, εκτός εάν το μοντέλο του ακυρωθεί εντελώς ή «το bitcoin πεθάνει». Όπως ανέφερε:

«Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι κατευθυνόμαστε σε αυτό το εύρος τιμών των 100.000 — 1 εκατομμυρίου δολαρίων και ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε, η τρέχουσα τιμή είναι ληστεία. Οπότε ναι, είμαι πολύ αισιόδοξος».

Αναφερόμενος στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το PlanB υποστήριξε ότι το bitcoin πιθανότατα θα φτάσει στον πυθμένα (bottom) της τρέχουσας πτωτικής αγοράς (bear market) τους επόμενους μήνες.

Το stock-to-flow είναι ένα ποσοτικό μοντέλο πρόβλεψης που αποτιμά τα εμπορεύματα με βάση τη συνολική υπάρχουσα προσφορά (απόθεμα) και τη νέα προσφορά που δημιουργείται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή (ροή.) Στην περίπτωση του bitcoin, η υπάρχουσα προσφορά είναι το απόθεμα, και το bitcoin που εξορύσσεται είναι η ροή.

Οι υποδιπλασιασμοί (Halvings) του bitcoin είναι τα προγραμματισμένα «γεγονότα» περιορισμού των εξορυσσόμενων νομισμάτων με την μείωση στο μισό των ανταμοιβών εξόρυξης BTC για κάθε νέα συστοιχία (block). Τα Halvings επηρεάζουν σημαντικά αυτό το μοντέλο πρόβλεψης. Εξετάζοντας την έκδοση των 463 ημερών του μοντέλου, η οποία «εξομαλύνει» τις αυξήσεις τιμών μετά από κάθε Halving υπολογίζοντας τον μέσο όρο, διαπιστώνεται ότι το μοντέλο έχει προβλέψει την πορεία του bitcoin σε εντυπωσιακό βαθμό.

 

 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα bear market ακυρώνει το μοντέλο S2F και άλλοι ότι η απόκλιση της τιμής του νομίσματος από την πρόβλεψη του μοντέλου είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, κοιτάζοντας το διάγραμμα απόκλισης της Glassnode, φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα το bitcoin βρίσκεται 15,3% κάτω από το επίπεδο που θα έπρεπε να βρίσκεται σύμφωνα με το μοντέλο S2F. Ωστόσο, το 2011 κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς (bull market), η τιμή του bitcoin βρίσκονταν σχεδόν 40 φορές πάνω από το επίπεδο που προέβλεπε το μοντέλο. Η απόκλιση τότε ήταν πολύ μεγαλύτερη από την τρέχουσα, απλώς δεν ήταν ποτέ αρνητική.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.