Οι οντότητες με κατοχή μεταξύ 10 και 100 BTC καταγράφουν ραγδαία αύξηση του αποθέματός τους, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Στο διάστημα μεταξύ του 2018 και του 2022, τα πορτοφόλια με κατοχή από 10 έως 100 BTC αύξησαν τα αποθέματά τους από 2,98 εκατ. σε πάνω από 3,26 εκατ. νομίσματα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το CryptoSlate.
Ωστόσο, θα πρέπει να διατηρήσουμε κάποιες επιφυλάξεις καθώς δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα πορτοφόλια ανήκουν σε ανταλλακτήρια, γραφεία συναλλαγών over-the-counter ή άλλες οντότητες και πόσα σε ιδιώτες. Επίσης δεν είναι σαφές εάν τα πορτοφόλια αυτά ανήκουν σε νέους ή υφιστάμενους κατόχους bitcoin και επιπλέον, η τάση του δείκτη aSOPR υποδηλώνει συνθήκες ακραίας συνθηκολόγησης σε ολόκληρη την αγορά.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία στα δεδομένα αυτά.
Αρχικά, ο αριθμός των πορτοφολιών κατόχων bitcoin που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των «φαλαινών» έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας την αυξανόμενη ζήτηση των μικρότερων επενδυτών για BTC αλλά και την αυξανόμενη εκτίμηση του bitcoin ως επένδυση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των πορτοφολιών με κατοχή από 10 έως 100 BTC είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των πορτοφολιών με κατοχή από 1 έως 10 BTC. Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι κατέχουν bitcoin επενδύουν όλο και περισσότερο σε κρυπτονομίσματα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το bitcoin γίνεται περισσότερο mainstream καθώς όλο και περισσότεροι «βλέπουν» σε αυτό τη δυνατότητα μιας επένδυσης.
Το παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνει την εξέλιξη του αποθέματος bitcoin της κατηγορίας με κατοχή από 10 έως 100 BTC:
Μετά την κατάρρευση του FTX, δύο είναι οι κατηγορίες ιδιωτών κατόχων που συσσωρεύουν BTC σε ποσοστά ρεκόρ:
- Οι traders που χρησιμοποιούν παράγωγα και προϊόντα μόχλευσης στη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων και έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν BTC από τις αρχές Νοεμβρίου.
- Μικρότεροι επενδυτές που δεν εντάσσονται στις «φάλαινες» και άρχισαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες BTC από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν η αγορά άρχισε να καταρρέει. Αυτοί οι επενδυτές φαίνεται πως δεν έχουν επηρεαστεί από το FUD (fear, uncertainty, doubt - φόβος, αβεβαιότητα, αμφιβολία) που προκάλεσε η κατάρρευση του FTX και η bear market.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία έχει αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα Οκτωβρίου ο αριθμός των ενεργών επενδυτών που δεν εντάσσονται στις «φάλαινες» γεγονός που υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία διαθέτει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με το Cryptoslate, οι επενδυτές αυτοί που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγράψει ρεκόρ συσσώρευσης BTC πιθανότατα αγοράζουν τη βουτιά (buy the dip). Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη μεταστροφή του κλίματος στην αγορά και να οδηγήσει σε πιθανή βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη.