Τα on-chain στοιχεία δείχνουν ότι η συνθηκολόγηση των κατόχων bitcoin είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια


Ο σταθμισμένος δείκτης SOPR (aSOPR), που μετρά το εάν οι κάτοχοι πωλούν με κέρδη ή ζημιές, σημειώνει πτώση κάτω από το 1, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πωλούν τις θέσεις τους με τεράστιες ζημιές.

Όταν οι επενδυτές καταγράφουν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια μιας bear market η πορεία του δείκτη aSOPR, της Glassnode, συνήθως σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια ανοδική αγορά. Με τους κατόχους να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους η συνθηκολόγηση βαθαίνει και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζεται η ευκαιρία του buy the dip (αγορά στη βουτιά) στους καιροσκόπους, οι οποίοι και οδηγούν σε σημαντική συσσώρευση.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, o δείκτης aSOPR του bitcoin σημείωσε πτώση κάτω από το 1, επίπεδο, που καταγράφηκε τελευταία φορά το 2018, όταν ο πτωτικός κύκλος έφτασε στον πυθμένα του.

 

 

Οι διακυμάνσεις του aSOPR υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε νεκρό σημείο (πωλήσεις χωρίς κέρδος ή ζημιά) ενώ όταν ο δείκτης κινείται πάνω από το 1 υποδηλώνει κατοχύρωση κερδών (profit-taking, πωλήσεις με κέρδος), η οποία συνήθως συμβαίνει πριν από μια bear market. Για παράδειγμα, η τιμή του bitcoin στα $21.000 τον Οκτώβριο ήταν μια ενδιαφέρουσα ζώνη για profit-taking, όπως υποδήλωνε ο δείκτης aSOPR τη δεδομένη περίοδο.

Ωστόσο, η περαιτέρω πτώση της τιμής τον Νοέμβριο, εν μέσω της κατάρρευσης του FTX, βρήκε τους κατόχους να πωλούν με ζημιά.

Η χρεοκοπία του FTX επέτεινε την αναταραχή του ήδη πτωτικού κύκλου με τους κατόχους να πραγματοποιούν μεγαλύτερες απώλειες και τον σταθμισμένο aSOPR να σηματοδοτεί εκτεταμένη συνθηκολόγηση του BTC.

Ο δείκτης aSOPR υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά που είχαν σημειωθεί το 2018, πριν από τη μετάβαση της πτωτικής αγοράς (bear market) σε ανοδική (bull), γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο τρέχων κύκλος πλησιάζει στον πυθμένα του.

Ωστόσο η διαφορά με το 2018 είναι ότι τότε, το κάτω μέρος του πυθμένα ήταν χαμηλότερο από το τρέχον και ως εκ τούτου, παραμένει αβέβαιο το εάν η αγορά έχει επιτέλους φτάσει στο μεταβατικό της σημείο.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.