Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι όπως δείχνει η παραμονή του bitcoin στην περιοχή των $17.000 παρά το γεγονός ότι οι αρνητικές ειδήσεις κυριαρχούν στην επικαιρότητα.


Η τιμή του bitcoin σημείωσε άνοδο κατά 6,1% το διάστημα από 28 Νοεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου, δοκιμάζοντας τη στήριξη των $17.000. Οι ειδήσεις από τα μεγάλα ανταλλακτήρια φαίνεται να προσέφεραν ώθηση στην άνοδο. Το ανταλλακτήριο Binance ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου την απόκτηση ενός εποπτευόμενου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στην Ιαπωνία.

Μετά από προειδοποίηση της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών η Binance είχε διακόψει το 2018 τις δραστηριότητές της στην Ιαπωνία καθώς δεν διέθετε άδεια και η εξαγορά του Sakura Exchange BitCoin σηματοδοτεί την επανείσοδο της Binance στην ιαπωνική αγορά.

Επιπλέον, το ανταλλακτήριο Gemini ανακοίνωσε την ίδια μέρα την απόκτηση έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ιταλία και την Ελλάδα. Το ανταλλακτήριο εγκρίθηκε από την ρυθμιστική αρχή υπηρεσιών πληρωμών της Ιταλίας ως φορέας εκμετάλλευσης ψηφιακών νομισμάτων και αντίστοιχα στην Ελλάδα ως πάροχος πορτοφολιών συναλλαγών και φύλαξης.

Ωστόσο, τα νέα από τις ρυθμιστικές αρχές δεν είναι μόνο θετικά. Στις ΗΠΑ, ο Ron Wyden, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας ζήτησε πληροφορίες από έξι ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενος την ανάγκη «προστασίας των καταναλωτών σε σύγκριση με τις υφιστάμενες διαβεβαιώσεις που παρέχουν στους πελάτες τους τράπεζες, πιστωτικές ενώσεις και μεσίτες κινητών αξιών».

Ο Wyden έδωσε προθεσμία έως τις 12 Δεκεμβρίου στις έξι εταιρείες για να απαντήσουν στα θέματα της διασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων των καταναλωτών της και της ενδεχόμενης χειραγώγησης της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο το bitcoin προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 17.000 δολαρίων αντιμετωπίζοντας τον ορατό κίνδυνο της συνθηκολόγησης των miners που βλέπουν τα κέρδη τους να υποχωρούν τόσο από την πτώση των spot τιμών όσο και από την αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης.

Από την άλλη πλευρά, αυτή των επενδυτών, για να καταλάβουμε εάν συνεχίζουν να τηρούν στάση αποφυγής του κινδύνου θα πρέπει να κοιτάξουμε τα στοιχεία από την αγορά παραγώγων.

 

 

Οι προθεσμιακές αγορές δεν βρίσκονται πλέον σε οπισθοχώρηση

Τα σταθερά μηνιαία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται συνήθως με μεγαλύτερο premium (ασφάλιστρο) έναντι αυτών στις spot αγορές, καθώς οι πωλητές απαιτούν περισσότερα χρήματα για να τα διακρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η πρακτική είναι γνωστή με τον όρο contango και εφαρμόζεται και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία εκτός της κρυπτογράφησης.

Σε υγιείς αγορές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνήθως διαπραγματεύονται με ετήσιο premium από 4% έως 8%, ως αντιστάθμισμα κινδύνου συν το κόστος του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω, οι προσδοκίες των traders παραγώγων έχουν βελτιωθεί και το premium για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin δεν είναι πλέον αρνητικό - που σημαίνει ότι είναι ισορροπημένη (εξίσου μοιρασμένη) η ζήτηση για ανοδική και πτωτική μόχλευση.

Ωστόσο, το τρέχον premium του 0% απέχει πολύ από το όριο του 4%, υποδηλώνοντας την απροθυμία των traders να προσθέσουν θέσεις ανοδικής (long) μόχλευσης.

Μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η βελτίωση της αναλογίας long-to-short. Η μέτρηση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία από τις spot θέσεις όσο και από τα συμβόλαια χωρίς λήξη (perpetual) των πελατών στα ανταλλακτήρια, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τις τοποθετήσεις των επαγγελματιών traders.

Σύμφωνα με τον δείκτη long-to-short οι επαγγελματίες traders έχουν αυξήσει ελαφρώς τις long (ανοδικές) θέσεις μόχλευσης. Όπως φαίνεται στα διαγράμματα ο δείκτης στο ανταλλακτήριο Binance έχει αυξηθεί από το 1,07 στις 28 Νοεμβρίου στο 1,10 και ομοίως στο OKX ο δείκτης σημείωσε άνοδο από το 0,98 στο 1,03 σε διάστημα δύο ημερών. Αντίθετα, ο δείκτης υποχώρησε ελαφρά στο 1,02 στο ανταλλακτήριο Huobi αλλά αυτό δεν υποδηλώνει αλλαγή στάσης των traders μετά την τελευταία υποχώρηση της τιμής.

Θετική ένδειξη η απουσία αρνητικών τιμών

Τα στοιχεία του δείκτη long-to-short υποδηλώνουν ότι οι «φάλαινες» και οι επαγγελματίες της αγοράς προσθέτουν long (ανοδική) μόχλευση, οπότε η απουσία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δεν αντανακλά επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς .

Αντίθετα, η κίνηση της τιμής του bitcoin χαρακτηρίζεται ως απροσδόκητα θετική, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αρνητική επικαιρότητα και την ανησυχία που σχετίζεται με τις προσπάθειες ρυθμιστικής καταστολής αλλά και τις αντοχές των miners σε έναν παρατεταμένο «χειμώνα».

Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτήσουν οι επενδυτές την εμπιστοσύνη τους και ως αποτέλεσμα, η πίεση από τις «αρκούδες» για να παραμείνει το bitcoin κάτω από τα $17.000 ενδεχομένως να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.