Η συσσώρευση bitcoin έχει αυξηθεί μετά την κατάρρευση του FTX - Οι απώλειες των νέων αγοραστών BTC είναι μικρότερες από εκείνες του μέσου υφιστάμενου κατόχου BTC


Με την αγορά κρυπτονομισμάτων να προσπαθεί να ανακάμψει μετά την κατάρρευση του FTX, η εταιρεία αναλύσεων Glassnode, εξετάζει σε νέα έκθεσή της το κατά πόσο οι συνεχιζόμενες απώλειες του bitcoin [BTC] υποδεικνύουν αντίστοιχα τη συνέχεια της πτωτικής τάσης καθώς και το ενδεχόμενο αλλαγής στην ψυχολογία και τη στάση των επενδυτών.

Από τη διανομή στη συσσώρευση

Όπως διαπιστώνει η έκθεση μετά την πρόσφατη πτώση της τιμής του BTC όλες οι κατηγορίες επενδυτών έχουν στραφεί προς τη συσσώρευση.
Χρησιμοποιώντας τον δείκτη για την τάση συσσώρευσης (Accumulation Trend Score) η Glassnode διαπιστώνει ότι η πρόσφατη αύξηση της συσσώρευσης θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη του 2018 ενώ παρόμοιες τάσεις έχουν καταγραφεί μετά από σημαντικά sell-offs όπως τον Μάρτιο του 2020 μετά το κραχ λόγω COVID, τον Μάιο του 2022 μετά την κατάρρευση του LUNA και τον Ιούνιο του 2022 μετά την πτώση της τιμής κάτω από τα $20.000.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συσσώρευση δίνει η κατηγορία των επενδυτών με κατοχή μικρότερη του 1 BTC, οι επονομαζόμενοι και «γαρίδες». Σύμφωνα με την Glassnode, αυτή η κατηγορία επενδυτών:

«... έχει καταγράψει δύο διακριτά κύματα αύξησης της κατοχής της σε ιστορικά υψηλά τους τελευταίους 5 μήνες. Οι «γαρίδες» έχουν προσθέσει 96.200 BTC στην κατοχή τους από την κατάρρευση του FTX και πλέον κατέχουν πάνω από 1.21 εκατομμύρια BTC, που αντιπροσωπεύουν το 6,3% του αποθέματος σε κυκλοφορία.»

Η μοίρα των νέων αγοραστών bitcoin

Στην έκθεσή της η Glassnode αξιολογεί και την κατάσταση των νέων επενδυτών στο bitcoin μετά την κατάρρευση της FTX. Συγκρίνοντας τη βάση κόστους των βραχυπρόθεσμων κατόχων (Short-Term Holders) και της Spot τιμής, η οποία ήταν στα 18.830 δολάρια, η έκθεση διαπιστώνει ότι «ο μέσος πρόσφατος αγοραστής καταγράφει απώλειες κατά 12%.»

Σημειώνοντας ότι οι νέοι αγοραστές είχαν καλύτερο σημείο εισόδου στην αγορά από τον μέσο κάτοχο, η Glassnode διαπίστωσε ότι οι πωλητές πλησίασαν το σημείο εξάντλησης και η μεγάλη διανομή αντιμετωπίστηκε με αντίστοιχα μεγάλη συσσώρευση. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Glassnode, οδήγησε τη βάση κόστους των βραχυπρόθεσμων κατόχων κάτω από την πραγματοποιημένη τιμή και τους νέους αγοραστές σε πλεονεκτική θέση.

 

 

Γράφοντας ιστορία

Ο σταθμισμένος δείκτης MVRV υποδηλώνει ότι η τρέχουσα αγορά BTC βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της «από τον σχηματισμό πυθμένα τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2015». Σημειώνεται, ότι η υποχώρηση του δείκτη κάτω από τη μέτρηση 1 σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση συνολικών απωλειών.

Η Glassnode διαπίστωσε ότι ο δείκτης επέστρεψε στο 0,63 γεγονός που χαρακτηρίζει ως «πολύ σημαντικό αφού μέχρι τώρα στην ιστορία του bitcoin έχουν καταγραφεί χαμηλότερες μετρήσεις του σταθμισμένου MVRV μόνο στο 1,57% του συνόλου των ημερών του».

Όπως υποδηλώνει ο σταθμισμένος δείκτης SOPR (Spent Output Profit Ratio) «το μέγεθος των πραγματοποιημένων απωλειών ήταν εξίσου ιστορικό».

Σύμφωνα με την Glassnode:

«Η πρόσφατη αντίδραση της αγοράς στην κατάρευση του FTX αποτυπώθηκε στον δείκτη aSOPR που διέσπασε τα χαμηλά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι και πάλι συγκρίσιμη μόνο με το κραχ του COVID και την υποχώρηση της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2018.»

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.