Η αβεβαιότητα παραμένει στην αγορά και οι πλάγιες κινήσεις της τιμής του bitcoin κυριαρχούν με μεγάλες πιθανότητες να συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους.


Η απώλεια της εμπιστοσύνης των χρηστών μετά την κατάρρευση του FTX είναι εμφανής και παρά την άνοδο του BTC το τελευταίο 24ωρο πάνω από τα $17.000, αρκετοί επισημαίνουν τον κίνδυνο για μακροχρόνιες συνέπειες στην ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων.

Οι κάτοχοι bitcoin εγκαταλείπουν τα ανταλλακτήρια

Τα στοιχεία από το ανταλλακτήριο Bitfinex υποδεικνύουν ότι οι χρήστες προχωρούν σε μαζική απόσυρση των νομισμάτων τους από τα ανταλλακτήρια. Η κατάρρευση του FTX ενεργοποίησε τόσο τη μαζική φυγή BTC από τα ανταλλακτήρια όσο και τους φόβους των επενδυτών για απώλεια των κεφαλαίων τους σε ενδεχόμενη μετάδοση και διασπορά της κρίσης.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα το απόθεμα των BTC στα ανταλλακτήρια υποχωρεί από τα μέσα του 2021. Η τάση αυτή κυριάρχησε και το 2022 με την πτώση που σημειώθηκε και την απώλεια κατά 80% του bitcoin από το υψηλό όλων των εποχών των $69.000.

Σε μια διαφορετική αγορά το μικρότερο απόθεμα bitcoin στα ανταλλακτήρια θα ήταν κάτι θετικό και αρκετοί θα το ερμήνευαν ως ανοδική ένδειξη, καθώς σημαίνει ότι τόσο οι ιδιώτες επενδυτές όσο και οι θεσμικοί δεν προβαίνουν σε πωλήσεις και άρα το ανοδικό momentum θα συναντήσει μικρότερη αντίσταση.

Ωστόσο, η τρέχουσα αγορά είναι διαφορετική και το μειωμένο απόθεμα bitcoin στα ανταλλακτήρια ενδεχομένως να συνιστά πτωτική ένδειξη και να υποδηλώνει προβλήματα για την αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση της Bitfinex, η μεγαλύτερη μείωση αποθεματικών σημειώθηκε στο ανταλλακτήριο Gemini, τα αποθεματικά του οποίου μειώθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας από τα 210.000 BTC στα 163.000. Συνολικά, τα ανταλλακτήρια «έχασαν» πάνω από 1 εκατομμύριο BTC τον περασμένο μήνα.

Η έκθεση αναφέρει:

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαζική έξοδος από τα κεντρικά αναταλλακτήρια και κάθε εξέλιξη που υπονοεί ότι κάποιο ανταλλακτήριο αντιμετωπίζει πρόβλημα λειτουργεί ως καταλύτης για την απόσυρση BTC από τα αποθεματικά τους. Η τάση αυτή καταγράφεται από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν οι φήμες που αμφισβητούσαν την φερεγγυότητα του FTX.»

 

 

Η παράδοση

Εκτός από τη μείωση των αποθεμάτων BTC, η έκθεση αναφέρεται και στην αποθάρρυνση των ιδιωτών επενδυτών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν οριστικά τον χώρο κρυπτογράφησης μετά το πλήγμα που δέχθηκαν από την κατάρρευση του FTX.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση, δεν σημειώθηκε αύξηση του αποθέματος στα ιδιωτικά πορτοφόλια σύμφωνα με τις μετρήσεις του Whalemap.
Η έκθεση αναφέρει:

«Οι «φάλαινες» (με κατοχή 1.000-10.000 BTC) λειτουργούν ως τοπική στήριξη και αντίσταση, ωστόσο, και αυτές πωλούν με αποτέλεσμα τα τρέχοντα υπόλοιπα των πορτοφολιών τους να μην αντισταθμίζουν τη φυγή νομισμάτων από τα ανταλλακτήρια (…). Το συμπέρασμα για τους επενδυτές είναι ότι παρότι θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος ότι έχουμε ξεπεράσει τους «μαύρους κύκνους», η πίεση των πωλήσεων από τους HODLers και τις «φάλαινες» εξακολουθεί να αυξάνεται.»

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.