Το 7,3% του συνολικού αποθέματος bitcoin εντοπίζεται στην Ασία ενώ το ποσοστό της Δύσης υποχωρεί


Τα αποθεματικά bitcoin (BTC) της Ασίας κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό με την ήπειρο να αντιπροσωπεύει το 7,3% του συνολικού αποθέματος bitcoin, ενώ στις ΗΠΑ και την ΕΕ καταγράφουν αρνητική ετήσια μεταβολή.

Οι αγορές της Ασίας

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η εξέλιξη των αποθεμάτων bitcoin στην Ασία από το 2010 και όπως φαίνεται με εξαίρεση κάποιες περιόδους το 2016-2017 και το 2020, η ήπειρος «παλεύει» να ξεφύγει από τις αρνητικές τιμές.

Στην αρχή του έτους τα αποθέματα bitcoin της Ασίας άρχισαν να καταγράφουν τιμές πάνω από το μηδέν φτάνοντας τον Νοέμβριο σε ιστορικό υψηλό. Πλέον η ήπειρος αντιπροσωπεύει το 7,3% του συνολικού αποθέματος bitcoin, που ισοδυναμεί με 1.402.330 bitcoin.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Και ενώ η Ασία συσσωρεύει bitcoin, τα ποσοστά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ συνεχίζουν να υποχωρούν.

Η Ε.Ε.

Στο διάγραμμα με την εξέλιξη των αποθεμάτων bitcoin στην ΕΕ από τις αρχές του 2010 φαίνεται πως η ήπειρος τα πήγαινε σχετικά καλά μέχρι τα τέλη του 2019 παρά το γεγονός ότι και αυτή «πάλευε» με τις αρνητικές τιμές.

Τα αποθέματα bitcoin της ΕΕ κατέγραψαν ιστορικό υψηλό στα τέλη του 2018, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 6,25% του συνολικού αποθέματος. Ωστόσο, το ποσοστό υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος στο -2,5% στα μέσα του 2019 και στο -5% το 2020.

Τα αποθεματικά της ΕΕ ανέκαμψαν στα μέσα του 2020 φτάνοντας στο μηδέν για να υποχωρήσουν και πάλι σε αρνητικό έδαφος και στο -5% μέχρι τα μέσα του 2021. Επί του παρόντος, βρίσκονται και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης αλλά παραμένουν στο -1,25%.

Οι ΗΠΑ

Το ιστορικό των ΗΠΑ όσον αφορά τα αποθεματικά τους σε bitcoin είναι χειρότερο από αυτό της Ασίας και της ΕΕ. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, κατά το μεγαλύτερο μέρος του διαστήματος 2010 -2016, τα αποθέματα bitcoin των ΗΠΑ ήταν πάνω από το μηδέν.

Στις αρχές του 2016 υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος και κατάφεραν να ανακτήσουν το θετικό πρόσημο στο τέλος του 2020. Ωστόσο και παρά την ανάκαμψη τα αποθέματα bitcoin στις ΗΠΑ συρρικνώνονται.

Τα αποθέματα bitcoin των ΗΠΑ κατέγραψαν ιστορικό υψηλό το 2011, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 30% της συνολικής προσφοράς. Ωστόσο, το ποσοστό τους υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος στις αρχές του 2022 και πλέον βρίσκεται στο -8% των συνολικών αποθεμάτων bitcoin.

 

 

Τα κρυπτονομίσματα στην Ασία

Η αυξανόμενη υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στην Ασία έχει αποτελέσει το αντικείμενο ερευνών. Σύμφωνα με μελέτη των HSBC και KPMG το ένα τέταρτο των 6.472 νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ιουλίου του 2022 αναμένεται μαζική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Τα ευρήματα αυτά στηρίζει και η στάση των μεγάλων χωρών της περιοχής οι οποίες καταγράφουν σημαντικά βήματα στην περαιτέρω υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

Η Ιαπωνία έχει μετριάσει τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις και τις φορολογικές επιβαρύνσεις και υιοθετεί το KYC (Know your Customer) και κανόνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τους επενδυτές. Επιπλέον, η χώρα δοκιμάζει τα Ψηφιακά Νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDC) και το Metaverse, ωθώντας περαιτέρω την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα, παραμένει εχθρική προς τα κρυπτονομίσματα, αλλά οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Χονγκ Κονγκ δημιούργησαν ερωτηματικά για το κατά πόσο η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το Χονγκ Κονγκ ως καταλύτη για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Τον Ιούλιο του 2022, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα πιθανότατα θα ενσωματωθoύν σύντομα στο συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κινούμενο προς αυτή την κατεύθυνση το Χονγκ Κονγκ δοκιμάζει τα CBDC και προχωρά σε πολιτικές για τη ρύθμιση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων.

Η Σιγκαπούρη εδώ και χρόνια είναι μια φιλική χώρα για τα κρυπτονομίσματα και τους υποστηρικτές τους και παρά την αυστηροποίηση του κανονιστικού της πλαισίου μετά την κατάρρευση του Three Arrows Capital, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους κρυπτογράφησης στον κόσμο, έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή βάση εταιρειών κρυπτονομισμάτων. Η Σιγκαπούρη, όπως η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ δοκιμάζει τα CBDC και το Metaverse ενώ ενισχύει τους κανονισμούς για την προώθηση της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Chainalysis, άλλες χώρες της περιοχής όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ινδία, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις δέκα πρώτες χώρες με την υψηλότερη υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο προσαρμοστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα καταλαμβάνουν το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.