Προς νέα περίοδο αδράνειας η τιμή του bitcoin - Γιατί παρά τη μειωμένη τιμή η ζήτηση bitcoin παρέμεινε υποτονική


Αρκετά πρόσφατα (τον Σεπτέμβριο), το bitcoin κατέγραψε μια περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας με βασικά χαρακτηριστικά τη χαμηλή ζήτηση και τις περιορισμένες σε εύρος κινήσεις της τιμής. Η συμπεριφορά του μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας υποδηλώνει ότι μπορεί να βρίσκεται ήδη σε μια νέα φάση χαμηλής μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Glassnode, ο όγκος συναλλαγών bitcoin πρόσφατα υποχώρησε στο χαμηλό 14 μηνών υποδηλώνοντας ότι μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας στην αγορά επικρατεί κατάσταση FUD (Fear, Uncertainty Doubt - Φόβος, Αβεβαιότητα, Αμφιβολία). Αυτό με τη σειρά του υποδεικνύει ότι οι ελπίδες για ανάκαμψη που είχαν δημιουργηθεί μετά την ανοδική τάση στα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν υποχωρήσει.

Συνήθως έπειτα από μια μεγάλη πτώση, η τιμή του bitcoin εκτινάσσεται ανοδικά κάτι που επιχείρησε και στην τελευταία πτώση αλλά με περιορισμένη επιτυχία και διάρκεια. Έκτοτε η τιμή του BTC επέστρεψε στο χαμηλό επίπεδο του εύρους. Η Glassnode αναφέρει επίσης ότι ο μέσος όρος των αδρανών νομισμάτων έχει σημειώσει υψηλό 9 μηνών.

Η αδράνεια αυτή επιβεβαιώνει ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο το bitcoin αλλάζει χέρια και όπως είναι αναμενόμενο, αυτό αντανακλάται στις περιορισμένες κινήσεις της τιμής του BTC που θυμίζουν τις αντίστοιχες κινήσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων του Σεπτεμβρίου και των δύο πρώτων του Οκτωβρίου.

 

 

Επιπλέον η υποτονική κίνηση της τιμής αντανακλά την έλλειψη σχετικής ισχύος όπως υποδηλώνει και η πλάγια κίνηση του αντίστοιχου δείκτη RSI. Αντίστοιχα ο δείκτης ροής χρήματος (Money Flow index) επιβεβαιώνει την απουσία σημαντικής πίεσης στην αγορά και προς τις δύο κατευθύνσεις (αγοράς ή πώλησης).

Η εμπιστοσύνη των HODLers δεν έχει ανακάμψει

Το ασυνήθιστο στην τρέχουσα περίοδο είναι ότι τα αποθέματα bitcoin στα ανταλλακτήρια έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 4 εβδομάδων παρά την αύξηση των αδρανών νομισμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί κάτοχοι BTC έχουν μετακινήσει τα κεφάλαιά τους από τα ανταλλακτήρια σε ιδιωτικά πορτοφόλια.

Παράλληλα, αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλότερα αποθέματα δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αύξηση της ζήτησης. Η έλλειψη αγοραστικής ζήτησης από τις «φάλαινες» και τους θεσμικούς επενδυτές παρά τη μειωμένη τιμή συμβάλει στην απουσία ανοδικής δυναμικής στην αγορά.

Έλλειψη ζήτησης καταγράφεται και στην αγορά παραγώγων. Όπως σημειώθηκε παραπάνω οι σημαντικές πτώσεις στην αγορά όπως αυτή που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα συχνά ακολουθούνται από ισχυρές ανακάμψεις και στην αγορά παραγώγων. Ωστόσο, η μέτρηση του ανοικτού ενδιαφέροντος στην αγορά παραγώγων επιβεβαιώνει την έλλειψη ζήτησης.

Επιπλέον καταγράφεται μείωση στις θέσεις μόχλευσης στην αγορά, που είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα μετά τις μεγάλες πρόσφατες ρευστοποιήσεις. Ο δείκτης ELR εκτιμώμενης μόχλευσης (Estimated Leverage Ratio - ο λόγος του ανοικτού ενδιαφέροντος διαιρεμένος από τα αποθεματικά των ανταλλακτηρίων) επιβεβαίωσε τη χαμηλή μόχλευση του bitcoin.

Συνήθως η ζήτηση στην αγορά παραγώγων και η υψηλή μόχλευση έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Ωστόσο τα παραπάνω υποδεικνύουν μια φάση χαμηλής μεταβλητότητας.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.