Η πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της Binance, CZ (Changpeng Zhao), να αποκαλύψει αποδεικτικά στοιχεία για τα αποθεματικά του ανταλλακτηρίου ανάγκασε και άλλους παίκτες της αγοράς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Είναι όμως αληθινά;


Στον απόηχο της κατάρρευσης του FTX, η πρωτοβουλία CZ, του διευθύνοντος συμβούλου της Binance, να παρέχει αποδείξεις για τα αποθεματικά του ανταλλακτηρίου του ανάγκασε και άλλους παίκτες της αγοράς να κάνουν το ίδιο. Ενώ λοιπόν τα ανταλλακτήρια έχουν αρχίσει να παρέχουν αποδείξεις για την ύπαρξη των κεφαλαίων τους, αρκετοί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εγείρουν ερωτήματα για τις μεγάλες εισροές και εκροές σε αυτά.

Τι συμβαίνει στο Crypto.com και στο Huobi;

Όπως ανέφερε το WuBlockchain, 280.000 ETH αξίας σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων μεταφέρθηκαν από ένα ψυχρό πορτοφόλι του crypto.com σε μια διεύθυνση του Gate.io. Σύντομα η κοινότητα των crypto στο Twitter ανέφερε τη μεταφορά 285.000 ETH πίσω στο ψυχρό πορτοφόλι του crypto.com από το Gate.io. Αυτές οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν πριν τα δύο ανταλλακτήρια δημοσιεύσουν τη φωτογραφία απόδειξης των αποθεματικών τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Crypto.com απαντώντας στα σχόλια χαρακτήρισε τις μεταφορές αυτές τυχαίες. Πρόσθεσε ότι πρόκειται περί λάθους και τα νομίσματα ήταν να μεταφερθούν σε ένα άλλο ψυχρό πορτοφόλι του crypto.com αλλά μεταφέρθηκαν σε μια προσβάσιμη διεύθυνση στο Gate.io. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα νομίσματα έχουν επιστραφεί στα ψυχρά πορτοφόλια του crypto.com.

Άλλο ένα ανταλλακτήριο στο οποίο φαίνεται να έχουν γίνει μεγάλες μεταφορές πριν ή μετά τη φωτογραφία απόδειξης των αποθεματικών είναι το Huobi. Ένα από τα πορτοφόλια του Huobi με την ονομασία Huobi 34 μετέφερε 10.000 ETH αμέσως μετά τη φωτογραφία απόδειξης. Τη στιγμή της φωτογραφίας το αναφερόμενο πορτοφόλι είχε 14.858 ETH ενώ τώρα υπάρχουν μόνο 4.044 ETH.

To Huobi προχώρησε σε δήλωση για τη συγκεκριμένη μεταφορά επικαλούμενο μεταβίβαση σε θεσμικό επενδυτή. Η ομάδα ανέφερε ότι όλα τα αποθέματα έχουν πλέον ανακτηθεί και λειτουργούν κανονικά.

Η προειδοποίηση του CZ στους επενδυτές για τη συνέχεια

Εν μέσω συνεχιζόμενων ισχυρισμών για πιθανή χειραγώγηση των αποθεματικών από τα ανταλλακτήρια, ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, CZ, προειδοποίησε τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων ότι οι μεγάλες κινήσεις κεφαλαίων πριν ή μετά τη δημοσιοποίηση της απόδειξης αποθεματικών από οποιοδήποτε ανταλλακτήριο είναι σαφώς ανησυχητικό σημάδι.

Όπως ανέφερε το CoinGape, η χρεοκοπία του FTX θα επηρεάσει πολλές περισσότερες εταιρείες στο χώρο της κρυπτογράφησης στις οποίες συμμετείχε το ανταλλακτήριο και η συνδεόμενη με αυτό εταιρεία Alameda. Ακόμη και ο Elon Musk επιβεβαίωσε ότι ποτέ δεν πίστευε ότι ο Sam Bankman-Fried, γνωστός και ως SBF, είχε τα 3 δισ. δολάρια που του πρόσφερε για την εξαγορά του Twitter.

Το ανταλλακτήριο του SBF και η Alameda έχουν επενδύσει σε δεκάδες εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Aptos Labs, Near Protocol, paxos, Genesis digital assets κ.λπ. και από αυτό γίνεται σαφές ότι η κρίση που προκάλεσε το FTX δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς πολλές εταιρείες του χώρου θα δώσουν «μάχη» για την επιβίωσή τους.

 

 

Είναι επαρκείς οι αποδείξεις αποθεματικών;

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου ινδικού ανταλλακτηρίου CoinDCX, Sumit Gupta, υποστήριξε ότι η απόδειξη των αποθεματικών είναι μόνο η μία πλευρά, καθώς δικαιολογεί την αξία του ενεργητικού σε κάθε δεδομένη στιγμή. Τι γίνεται όμως με τις υποχρεώσεις που έχουν τα ανταλλακτήρια; Κατά τη γνώμη του, η απόδειξη των αποθεματικών χωρίς την απόδειξη των υποχρεώσεων είναι ελλιπής.

O Gupta πρότεινε ως λύση την αναλογία R2L ή αναλογία αποθεματικών προς παθητικό:

«Ας πάμε λοιπόν ένα βήμα παρακάτω και ας τις ενισχύσουμε (σ.σ. τις δημοσιεύσεις αποθεματικών) με την αναλογία αποθεματικών προς παθητικό (R2L). Το σύνολο των κατεχόμενων περιουσιακών στοιχείων (on/off chain) / Το σύνολο του παθητικού και των προβλέψεων»

Ο Gupta ανάρτησε ένα screenshot της αναλογίας R2L για τα 10 κορυφαία περιουσιακά στοιχεία του CoinDCX και δήλωσε ότι το ανταλλακτήριό του θα δημοσιεύει περιοδικά τα στοιχεία για την αναλογία R2L.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.