Η διήμερη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), της επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που καθορίζει τα επιτόκια, κυριαρχεί στην επικαιρότητα των αγορών συμπεριλαμβανομένων και των κρυπτονομισμάτων. Με δεδομένο τις προηγούμενες αποφάσεις της επιτροπής για αύξηση των επιτοκίων αλλά και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αναμένεται ακόμα μία αύξηση από την τρέχουσα συνεδρίαση η οποία αναμφίβολα θα επηρεάσει την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Η συνεδρίαση της FOMC

Η συνεδρίαση της FOMC θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Νοεμβρίου σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα και εντάσσεται στις τακτικές μηνιαίες συνεδριάσεις της επιτροπής για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.

Το 2022 έχει αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο με τον πληθωρισμό να σημειώνει ρεκόρ δεκαετιών και την Fed να προχωρά σε νομισματική σύσφιξη με την αύξηση των επιτοκίων για να τον αντιμετωπίσει.

Τους τελευταίους δύο μήνες η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων και μάλιστα με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Αυτή τη φορά, όπως αναφέρει στον λογαριασμό του Wu Blockchain ο Jihan Wu, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ανέρχεται στο 81%. Εφόσον αυτό επαληθευτεί θα είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης και θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία στον χώρο των κρυπτογράφησης, όπως το bitcoin.

«Στις 2 Νοεμβρίου την επόμενη εβδομάδα, η Fed στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσει την απόφαση της για τα επιτόκια και η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι επί του παρόντος στο 81%. Τα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας του Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν στις 4 Νοεμβρίου.»

 

 

Πώς θα αντιδράσει το bitcoin;

Οι προηγούμενες αντιδράσεις του bitcoin στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ίσως είναι ενδεικτικές για το τι πρέπει να περιμένουμε στην τρέχουσα. Εφόσον λοιπόν επαληθευτεί η εκτίμηση για νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αναμένεται μια εξαιρετικά ασταθής εβδομάδα για το bitcoin και την αγορά κρυπτονομισμάτων με έντονη μεταβλητότητα.

Τον Σεπτέμβριο, όταν η Fed είχε ανακοινώσει την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, η οποία ήταν και η τρίτη διαδοχική, η τιμή του bitcoin είχε αντιδράσει αρνητικά σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα που είχε καταγράψει μέχρι τότε με πτώση άνω του 5% σε ένα λεπτό.

Ενδεχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε συνδυασμό μάλιστα με την εν εξελίξει αποκόμιση κερδών στην αγορά λόγω της ανάκαμψης της τιμής πάνω από τα $20.000. Η πιθανότητα να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι οδηγώντας το BTC και πάλι κάτω των $20.000 δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον και είναι αρκετά πιθανό ότι το 2023 η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας θα αλλάξει, δίνοντας την ευκαιρία ανόδου στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως το bitcoin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.