Οι miners του bitcoin ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της bear market του 2022 και καθώς μεγάλες εταιρείες εξόρυξης βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμη και με την προοπτική της χρεοκοπίας, η πίεση μεταφέρεται στους μικρότερους miners bitcoin. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον χώρο της εξόρυξης bitcoin την τρέχουσα περίοδο;


Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ήταν οι miners που συνέχισαν τη δραστηριότητά τους καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Την αύξηση του hashrate ακολούθησε η αύξηση στις τιμές ενέργειας εντείνοντας τις προκλήσεις για τους miners. Μεταξύ αυτών και η Core Scientific.

Τι γίνεται στο «ορυχείο»;

Ένας από τους μεγαλύτερους εξορύκτες στο blockchain, η Core Scientific, σε ανακοίνωσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπονοούσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να καταφύγει στη λύση της χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας η υφιστάμενη ρευστότητά της θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενδεχομένως και νωρίτερα.

Η ανακοίνωση της Core Scientific είναι ενδεικτική των συνεπειών που υφίστανται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες εξόρυξης bitcoin από την bear market.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι 10 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες εξόρυξης bitcoin αντιπροσωπεύουν το 18% της συνολικής εξορυκτικής ισχύος (hashrate) ολόκληρου του δικτύου. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η αύξηση της εξορυκτικής ισχύος αναγκάζουν τους miners να πουλήσουν τα BTC τους για να έχουν κέρδη και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες πιέσεις πώλησης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την τιμή του BTC.

Ωστόσο και παρά τις αυξανόμενες πιέσεις πώλησης, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα έσοδα των miners από τις προμήθειες. Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία της Glassnode, τα έσοδα των miners από τις προμήθειες έφτασαν στις 29 Οκτωβρίου σε υψηλό μήνα και εφόσον συνεχίσουν να αυξάνονται θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση πωλήσεων.

 

 

H άλλη πλευρά της εξόρυξης

Τα έσοδα των miners εξαρτώνται επίσης από την ανάπτυξη του bitcoin. Σύμφωνα με στοιχεία της Messari, η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα του bitcoin έχει μειωθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα με το ποσοστό μείωσης να ανέρχεται στο 67% από τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση στο BTC την εν λόγω περίοδο ενέχει μικρότερο ρίσκο για τους επενδυτές.

«3/ Μίλησε κανείς για αποσύνδεση; 👀
Η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα 30 ημερών του #Bitcoin και του #Ethereum συνεχίζει να μειώνεται ενώ η μεταβλητότητα των μετοχών συνεχίζει να αυξάνεται.
Από την κορύφωση στις αρχές Ιουλίου, η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα του bitcoin και του ethereum έχει μειωθεί κατά 67% και 63%, αντίστοιχα.»

Μία άλλη θετική ένδειξη για τo bitcoin θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι το συνολικό απόθεμα bitcoin που καταγράφει κέρδη παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας επίσης σε υψηλό μήνα στις 29 Οκτωβρίου.

«📈 #Bitcoin $BTC Το απόθεμα σε κέρδος (7d MA) μόλις έφτασε στο υψηλό ενός μήνα των 10.555.234.130 BTC»

Οι θετικές ενδείξεις ωστόσο δεν έχουν σταθεί αρκετές για να κινητοποιήσουν τις «φάλαινες». Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα ο αριθμός των διευθύνσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 100 bitcoin μειώθηκε και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί θα επηρεαστεί αρνητικά η τιμή του κρυπτονομίσματος.

Η τιμή του bitcoin βρίσκεται λίγο κάτων από τα 20.780 δολάρια έχοντας σημειώσει μικρή άνοδο (+0,70%) τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ έχει ενισχυθεί κατά 4,6% τις τελευταίες 7 ημέρες σύμφωνα με το CoinGecko.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.