Επί χρόνια, οι υποστηρικτές του bitcoin (BTC) διακηρύσσουν ότι το κρυπτονόμισμα θα εξελιχθεί σε «ασφαλές καταφύγιο» και σε τείχος προστασίας έναντι του πληθωρισμού, αντικαθιστώντας τον χρυσό.


Στην πραγματικότητα, στις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν, η αυξημένη συσχέτιση που καταγράφει το κορυφαίο κρυπτονόμισμα με το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να υποδηλώνει την εξέλιξή του σε ασφαλές καταφύγιο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Bloomberg στις 22 Οκτωβρίου, η συσχέτιση του bitcoin με τον χρυσό ανήλθε στο 0,50, που είναι υψηλό 40 ημερών και ενώ στα μέσα Αυγούστου η μέτρηση βρίσκονταν περίπου στο μηδέν.

Μετά από μια περίοδο που η συσχέτιση του κρυπτονομίσματος ήταν με τις μετοχές η μετατόπισή της επαναφέρει στο προσκήνιο τον χαρακτηρισμό ψηφιακός χρυσός για το bitcoin, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν πληγεί από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

 

 

Η πτώση της μεταβλητότητας του bitcoin

Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του bitcoin έχει παγιωθεί στην περιοχή των $20.000, συντελώντας στην πτώση της μεταβλητότητας του περιουσιακού στοιχείου. Μάλιστα, η μέτρηση μεταβλητότητας του bitcoin βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό της και το κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει μικρότερη μεταβλητότητα από κάποιους δείκτες μετοχών όπως τον Dow Jones.

«Η αποκλιμάκωση της συσχέτισης με τους δείκτες S&P 500/Nasdaq (SPX/QQQ) και η ραγδαία αυξανόμενη συσχέτιση με τον χρυσό (XAU) υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές μπορεί να θεωρούν το bitcoin ως ένα σχετικά ασφαλές καταφύγιο ενόσω συνεχίζεται η μακροοικονομική αβεβαιότητα και δεν έχει εμφανιστεί πυθμένας στην αγορά», αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America.

Η προοπτική ανόδου του bitcoin και του χρυσού

Και ενώ το bitcoin και ο χρυσός μάχονται για το «χρίσμα» του ασφαλούς καταφυγίου, αρκετοί εκτιμούν ότι τα δύο περιουσιακά στοιχεία μπορεί στο μέλλον να καταγράψουν σημαντικές αποδόσεις παράλληλα με τη λειτουργία τους ως καταφύγια πλούτου.

Έκθεση της Finbold επικαλείται τον συγγραφέα του βιβλίου «Rich Dad, Poor Dad» Robert Kiyosaki, σύμφωνα με τον οποίο είναι πιθανή η κατάρρευση της οικονομία και τόσο το bitcoin όσο και ο χρυσός μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο πλούτου.

Επιπλέον, ο στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Mike McGlone, έχει υποστηρίξει ότι τόσο το bitcoin όσο και ο χρυσός είναι μεταξύ εκείνων των περιουσιακών στοιχείων που θα ηγηθούν στην ανάκαμψη μετά την πτώση του πρώτου εξαμήνου στην αγορά.

Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε ο αναλυτής, το γεγονός ότι το bitcoin παραμένει σταθερό μετά τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) δείχνει ότι το περιουσιακό στοιχείο ωριμάζει.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.