Στην κατάταξη ανάλογα με την εξορυκτική τους ισχύ στο bitcoin, οι πρώτες τρεις χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν και να επισκιάζουν χώρες, όπως η Μαλαισία, η Γερμανία και το Ιράν.


Για περισσότερο από ένα χρόνο -και αφού ξεπέρασε τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2021- το Καζακστάν, η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα της Κεντρικής Ασίας, παραμένει στη τρίτη θέση της κατάταξης με τις χώρες με τη μεγαλύτερη εξόρυξη bitcoin.

Από τον Ιανουάριο του 2022, το Καζακστάν αντιπροσωπεύει το 13,22% της συνολικής εξορυκτικής ισχύος bitcoin, ποσοστό που το κατατάσσει στην τρίτη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (37,84%) και την Κίνα (21,11%), όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Σε ανάλογα διαγράμματα του Κέντρου Εναλλακτικών Χρηματοοικονομικών του Cambridge υπολογίστηκε ότι η εξορυκτική ισχύς του Καζακστάν (μηνιαίος μέσος όρος) ανέρχεται σε 24,8 exahashes ανά δευτερόλεπτο (Eh/s), ενώ τα ποσοστά των ΗΠΑ και της Κίνας ανέρχονται στα 71 Eh/s και 39,6 Eh/s, αντίστοιχα.

 

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο οποίος χρηματοδοτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έκθεσή του το 2020, έχει υπογραμμίσει τη μεγάλη εξάρτηση του Καζακστάν από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο (πάνω από 50%), ο άνθρακας (28%) και το φυσικό αέριο (17%). Η έκθεση ανέφερε:

«Το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου χρησιμοποιείται από τους τελικούς καταναλωτές, ιδιαίτερα στις οδικές μεταφορές.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτες χώρες της κατάταξης κυριαρχούν στη σχετική λίστα αποσπώντας μερίδια από άλλες χώρες, όπως η Μαλαισία, η Γερμανία και το Ιράν. Το Καζακστάν ήταν μεταξύ των χωρών που υποδέχθηκαν τους εκτοπισμένους Κινέζους miners όταν η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε την απαγόρευση εξόρυξης και εμπορίας του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων.

Η Κίνα επέτρεψε και πάλι την εξόρυξη τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά η απαγόρευση που είχε προηγηθεί της κόστισε την πρώτη θέση της κατάταξης την οποία και κατέλαβαν έκτοτε οι ΗΠΑ.

Σε τοπικά μέσα του Καζακστάν έχει αναφερθεί η πρόθεση της χώρας να υιοθετήσει έναν μηχανισμό μετατροπής των κρυπτονομισμάτων σε παραστατικό χρήμα (fiat). Ο Πρόεδρος της χώρας, Kassym-Jomart Tokayev, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ Digital Bridge 2022, περιέγραψε το όραμά του να καταστήσει το Καζακστάν ηγετική δύναμη στην ψηφιακή τεχνολογία, στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και στην εποπτευόμενη εξόρυξη.

Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τα εξής:

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περαιτέρω. Αυτό το χρηματοοικονομικό μέσο θα λάβει πλήρη νομική αναγνώριση εφόσον αποδειχθεί επαρκές και ασφαλές».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.