Η τιμή του bitcoin υποχωρεί μετά τα πρόσφατα κέρδη περιορίζοντας τις ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη. Παράλληλα οι συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για την αποκόμιση κερδών από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.


Διάφοροι μακροοικονομικοί παράγοντες συντελούν στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς μεταξύ των οποίων ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ο πληθωρισμός, αλλά και η αύξηση των κυβερνητικών δαπανών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που παράλληλα, αυξάνουν τις αβεβαιότητες για τους περισσότερους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

Η εκτίμηση της Charles Schwab για την τιμή του bitcoin

Τις τελευταίες ημέρες το bitcoin είχε σημειώσει κάποια κέρδη τα οποία αρκετοί εξέλαβαν ως σημάδι περαιτέρω ανόδου όμως το τελευταίο 24ωρο υποχώρησε ξανά κατά 1,39% και πλέον διαπραγματεύεται στα $19.185.

Η υποχώρηση αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας πτωτικής κίνησης στην αγορά λόγω της αναμενόμενης ύφεσης σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Charles Schwab η οποία και προειδοποιεί τους επενδυτές για το ενδεχόμενο.

 

 

Η πιθανότητα της ύφεσης

Ο Jeffery Kleintop επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Charles Schwab, αναφέρθηκε στην πιθανότητα επερχόμενης ύφεσης, επικαλούμενος την πτώση του οικονομικού δείκτη του ΟΟΣΑ.

Όπως εξήγησε, ο βασικός δείκτης του ΟΟΣΑ βρίσκεται επί του παρόντος σε μια επικίνδυνη περιοχή, κάτω από το 99, σε μια σαφή ένδειξη παγκόσμιας ύφεσης και επισήμανε προηγούμενες περιπτώσεις πτώσης του δείκτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια οικονομική ύφεση που σημειώθηκε το 2020 ήταν αποτέλεσμα του Covid-19 ενώ αναφέρει και προηγούμενες περιπτώσεις ύφεσης από τα μέσα του 1970 και του 1974, στα τέλη του 1981 και του 1990 και στις αρχές του 2002 και του 2008, όπου είχε καταγραφεί πτώση του δείκτη.

Ο οικονομικός δείκτης υποδηλώνει σημαντική μεταβλητότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την ευρύτερη οικονομία. Τα τρέχοντα επίπεδα του δείκτη του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι χαμηλότερη από το 2008 και το 2020 όταν σημειώθηκε η ύφεση από την κρίση στα ενυπόθηκα δάνεια και την παγκόσμια πανδημία, αντίστοιχα.

Το ενδεχόμενο ύφεσης το 2023 έχουν προβλέψει και άλλοι οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία επικαλείται την επιθετική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed.

Απόδοση του bitcoin κατά τη διάρκεια της ύφεσης

Παρότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί το bitcoin κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης ύφεσης υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ανάκαμψης του εάν υπάρξει ποσοτική χαλάρωση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανό μόνο εάν η Fed αλλάξει πολιτική (και προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ζήτησης), καθώς επί του παρόντος εφαρμόζει μέτρα ποσοτικής σύσφιξης.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πιθανό το BTC να υποχωρήσει περισσότερο εξαιτίας της ύφεσης και ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι τα χρηματιστήρια μετοχών σε τέτοιες περιόδους δεν έχουν καλές αποδόσεις και το bitcoin δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.