Το αμφιλεγόμενο Bitcoin Mining Council (Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin) «ξαναχτυπά» δημοσιεύοντας για έκτο διαδοχικό τρίμηνο έκθεση η οποία παρουσιάζει τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα της βιομηχανίας εξόρυξης bitcoin. Στην έκθεση συγκρίνονται οι επιδόσεις του  bitcoin έναντι  εταιρειών, κλάδων της βιομηχανίας και χωρών, με το δίκτυο του bitcoin να υπερτερεί όλων. Το συμπέρασμα του Συμβουλίου Εξόρυξης Bitcoin για το τρίτο τρίμηνο είναι ότι «καθώς το Δίκτυο Bitcoin συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου».

Το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021 και αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα εθελοντικό παγκόσμιο φόρουμ των εταιρειών εξόρυξης bitcoin και των άλλων εταιρειών στη βιομηχανία του bitcoin».

Το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin παρέχει στοιχεία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής και «αρχιτέκτονα» του Συμβουλίου Εξόρυξης Bitcoin, Michael Saylor, «Το τρίτο τρίμηνο του 2022, η απόδοση εξόρυξης Bitcoin αυξήθηκε 23% σε ετήσια βάση και το ποσοστό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν στο 59,4%, ξεπερνώντας το 50% για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο. Το δίκτυο ήταν κατά 73% πιο ασφαλές σε ετήσια βάση, χρησιμοποιώντας μόνο 41% ​​περισσότερη ενέργεια και τώρα αποτελεί το 99% της συνολικής ισχύος κατακερματισμού κρυπτογράφησης.»

Η έκθεση του τρίτου τριμήνου αναφέρει τα ακόλουθα στοιχεία:

«Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της παγκόσμιας βιομηχανίας εξόρυξης bitcoin είναι τώρα στο 59,4%, έχοντας αυξηθεί περίπου 3% σε ετήσια βάση, από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 και καθιστώντας την έναν από τους πιο βιώσιμους κλάδους παγκοσμίως. Επιπλέον, σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι η τεχνολογική απόδοση του παγκόσμιου δικτύου bitcoin αυξήθηκε κατά 23%, από 17,7 EH ανά gigawatt (GW) το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε 21,7 EH ανά GW το τρίτο τρίμηνο του 2022.»

Το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βιώσιμη ενέργεια) συνεχίζει να αυξάνεται και το bitcoin μόλις ξεκινά. Με την απαίτηση ESG (Environmental, Social and Governance) η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin μπήκε στο στόχαστρο και το δίκτυο επικεντρώθηκε στην εξεύρεση λύσεων για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το θέμα. Η αντίληψη για την εξόρυξη bitcoin αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια καθώς μετατρέπεται από έναν ενεργοβόρο καταναλωτή ενέργειας στον κύριο χρηματοδότη ενεργειακών έργων παγκοσμίως.

Στην έκθεση του Συμβουλίου Εξόρυξης Bitcoin για το γ' τρίμηνο παρατίθεται η δήλωση του Michael Saylor:

«Με ένα hashrate που πλησιάζει τα 267 EH, το bitcoin αντιπροσωπεύει το 99% της συνολικής ισχύος κατακερματισμού, προσφέροντας 100 φορές μεγαλύτερη ασφάλεια από όλα τα άλλα δίκτυα κρυπτογράφησης μαζί».

Η έκθεση αναφέρει επίσης δήλωση του Ben Gagnon, Chief Mining Officer της Bitfarms:

«Σε ετήσια βάση, η ασφάλεια του Bitcoin αυξήθηκε κατά 73% και η απόδοση εξόρυξης αυξήθηκε κατά 23%. Το δίκτυο bitcoin δεν ήταν ποτέ ισχυρότερο».

 

 

Συμπεράσματα για με την εξόρυξη Bitcoin για το 3ο τρίμηνο 2022

Στα συμπεράσματα που δημοσιοποίησε το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin στην παρουσίαση του τρίτου τριμήνου του 2022, περιέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το bitcoin «καταναλώνει ασήμαντη ποσότητα παγκόσμιας ενέργειας (16bps) και παράγει αμελητέες εκπομπές άνθρακα (10bps)
  • Η εξόρυξη bitcoin είναι 5.814% πιο αποτελεσματική τα τελευταία 8 χρόνια. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια απόδοση J/TH είναι 46,0
  • Το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα της εξόρυξης θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 4 χρόνια και θα διπλασιατεί επιπλέον τα ακόλουθα 4 χρόνια
  • Την αύξηση της αποτελεσματικότητας εξόρυξης εγγυάται «το πρωτόκολλο του Satoshi που μειώνει τα κίνητρα κατανάλωσης ενέργειας κατά 2 φορές κάθε 4 χρόνια, για το άμεσο μέλλον
  • Η δραματική αύξηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα της εξόρυξης bitcoin είναι εγγυημένη τα επόμενα οκτώ χρόνια

Όσον αφορά την ασφάλεια του bitcoin, αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Μια επίθεση στο δίκτυο του bitcoin θα χρειαζόταν περίπου 66 TW χρησιμοποιώντας το τυπικό υπολογιστικό hardware νέφους. Αυτό ισοδυναμεί με 3,5 φορές της συνολικής τρέχουσας παραγωγής του πλανήτη. Το bitcoin χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή το 0,16%, καθιστώντας το bitcoin 2.187,5 φορές πιο αποτελεσματικό.”

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το bitcoin καταναλώνει ενέργεια. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτή είναι για καλό σκοπό καθώς διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την πιο αναγκαία οικονομική καινοτομία όλων των εποχών.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.