Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε τις προτάσεις της για την ενεργειακή στρατηγική που καλείται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια και αυτές μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στους miners του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Η Επιτροπή προχωρά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και σκοπεύει να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση του ευρωπαϊκού μπλοκ με την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Με αυτόν τον στόχο η Επιτροπή υποστηρίζει ότι θέλει να βοηθήσει τους καταναλωτές να «αγκαλιάσουν τα οφέλη της πράσινης μετάβασης» υιοθετώντας μια σειρά βημάτων. Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις τεχνολογικές προόδους που συμβαίνουν παγκοσμίως, με τη διάδοση της εξόρυξης bitcoin, της τεχνολογίας blockchain και των κέντρων δεδομένων.

Η Επιτροπή θέλει να «αποσυνδέσει» τον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) από το ενεργειακό αποτύπωμα με την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson να αναφέρει τα εξής για την πρωτοβουλία:

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η προσαρμογή της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή είναι δύο κεντρικές προτεραιότητες αυτής της Επιτροπής και συμβαδίζουν. Στόχος είναι να κάνουμε το ενεργειακό μας σύστημα πιο αποτελεσματικό και έτοιμο για το αυξανόμενο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για αυτό, χρειαζόμαστε πιο καινοτόμες ψηφιακές λύσεις και ένα δίκτυο που να είναι πολύ πιο έξυπνο και πιο διαδραστικό από ό,τι είναι σήμερα. Το σημερινό Σχέδιο Δράσης θα βοηθήσει στη μετάβαση προς τη ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα αλλά και της σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να προσφέρει, προς όφελος όλων των καταναλωτών.

 

 

Πώς επηρεάζουν τους miners τα σχέδια της Κομισιόν;

Στο πλαίσιο του ενεργειακού της σχεδίου, η Επιτροπή ανακοίνωσε την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και άλλων υπηρεσιών για να «βοηθήσουν» τους καταναλωτές να ελέγχουν τα έξοδά τους. Επιπλέον, το έργο προβλέπει τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας του ευρωπαϊκού μπλοκ για να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους miners bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων με απόδειξη εργασίας (PoW), η πρωτοβουλία εξετάζει την εφαρμογή ενός συστήματος «ετικέτας» κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των miners τουλάχιστον στην περιοχή της Ευρωζώνης.

Η Επιτροπή προτείνει:

(…) ένα σύστημα περιβαλλοντικής σήμανσης για τα κέντρα δεδομένων (data centres), μια ενεργειακή ετικέτα για τους υπολογιστές, μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας στην κατανάλωση ενέργειας των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μια ετικέτα ενεργειακής απόδοσης για το blockchain.

Η Επιτροπή δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα σήμανσης ή ποια blockchain θα εμπίπτουν στην ενεργοβόρα ή αντίθετα στην ενεργειακά αποδοτική ταξινόμηση. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τους miners του bitcoin και τον υποτιθέμενο αρνητικό τους αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Στις επερχόμενες επικαιροποιήσεις, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι θα παράσχει τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες για τον υπολογισμό αυτών των μέτρων και του κλιματικού αντίκτυπου των blockchain και των ψηφιακών τεχνολογιών. Μέχρι τότε όμως η βιομηχανία κρυπτογράφησης βρίσκεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για τις επερχόμενες αλλαγές στην αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων, των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των miners bitcoin.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα οι miners του bitcoin καταναλώνουν 253 Terawatt/ώρα (TWh), ή λιγότερο από το 0,15% της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας και ευθύνονται για την παραγωγή του 0,09% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, παρά τις μετρήσεις αυτές, οι κυβερνήσεις και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους συνεχίζουν να κατηγορούν τη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ως περιβαλλοντικά επιβαρυντική.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.