Οι τελευταίοι τέσσερις μήνες χαρακτηρίστηκαν από μια μάλλον «βαρετή» πορεία στην τιμή του bitcoin (BTC) όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της εταιρείας on-chain αναλύσεων Santiment, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του κορυφαίου κρυπτονομίσματος ταλαντεύεται μεταξύ των $19.000 και του ψυχολογικού ορίου των $20.000.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο διάστημα αυτό των τελευταίων εβδομάδων, το bitcoin κατέγραψε σημαντικά μικρότερη μεταβλητότητα. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Glassnode συγκρίνει την επίδοση του BTC με εκείνη των συμβατικών χρηματοπιστωτικών αγορών, διαπιστώνοντας ότι:

«Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε ασυνήθιστα χαμηλή μεταβλητότητα στις τιμές του bitcoin, σε πλήρη αντίθεση με τις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος, όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός και το ισχυρό δολάριο συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη αναταραχή».

Σύμφωνα με τη Santiment, αυτή η χαμηλή μεταβλητότητα θα μπορούσε να αποδοθεί στην απουσία «φαλαινών» από την αγορά BTC, καθώς όπως αναφέρει ο αριθμός των συναλλαγών από τις «φάλαινες» του BTC που ξεπερνούν τα 100.000 δολάρια και το 1 εκατ. δολάρια έχει επίσης υποχωρήσει σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών.


«🐳🤷 Με την πορεία της τιμής του #Bitcoin να έχει γίνει μάλλον «βαρετή» τους τελευταίους τέσσερις μήνες, βλέπουμε ότι η απουσία φαλαινών σχετίζεται με αυτή τη χαμηλή μεταβλητότητα. Οι συναλλαγές $BTC στα $100k+ και $1 εκατ.+ έχουν πέσει σε επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά το 2020.»

 

 

Πλησιάζουμε στον πυθμένα;

Η σταθερή υποχώρηση της μεταβλητότητας του BTC, που προκλήθηκε εν μέρει από την απουσία «φαλαινών» στην αγορά BTC, σηματοδοτεί τις προσπάθειες των επενδυτών να δημιουργήσουν πυθμένα στην αγορά όπως φαίνεται από τα στοιχεία του αποθέματος BTC στα ανταλλακτήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Santiment, το απόθεμα BTC στα ανταλλακτήρια μειώθηκε κατά 13% τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ το ποσοστό του συνολικού αποθέματος στα ανταλλακτήρια μεταξύ Ιουνίου και οκτωβρίου μειώθηκε από 10,10% σε 8,72%.

Η μείωση του αποθέματος BTC στα ανταλλακτήρια αντικατοπτρίζει την αύξηση της αγοραστικής πίεσης για το περιουσιακό στοιχείο τη συγκεκριμένη περίοδο και παρότι αυτό θα οδηγούσε κανονικά σε άνοδο της τιμής του η πτωτική τάση στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές κατέστειλε την πιθανή άνοδο.

Επιπλέον, παρότι η μείωση του αποθέματος BTC στα ανταλλακτήρια υποδείκνυει την αύξηση της αγοραστικής πίεσης τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο δείκτης MDIA της Santiment (Mean Dollar Invested Age - η μέτρηση της μέσης ηλικίας όλων των νομισμάτων στο blockchain σταθμισμένη με την τιμή αγοράς) υποδηλώνει ότι το δίκτυο BTC κατακλύζεται από αδρανή νομίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Santiment ο δείκτης MDIA καταγράφει μεγάλη άνοδο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, υποδηλώνοντας τη στασιμότητα στο δίκτυο.

Προκειμένου λοιπόν να σημειωθεί κάποια σημαντική κίνηση στην τιμή του κορυφαίου κρυπτονομίσματος θα πρέπει να υποχωρήσει ο δείκτης MDIA και αυτό σημαίνει ότι νομίσματα σε αδράνεια θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αλλάξουν χέρια.

Ο Οκτώβριος πάντως του… πάει πολύ

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Οκτώβριος, ιστορικά, είναι ένας καλός μήνας για το BTC και αυτό δημιουργεί ελπίδες στους επενδυτές.

«Το εικονικό νόμισμα τείνει να σημειώνει άνοδο περίπου 25% τον Οκτώβριο και, από το 2015, αυτό έχει συμβεί στο 85% των περιπτώσεων».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.