Η μεγάλη αύξηση που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, το hashrate του bitcoin το οδήγησε σε ιστορικό υψηλό και παρότι αυτή ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, είχε σημαντικές επιπτώσεις για την προσαρμογή δυσκολίας εξόρυξης που σημειώθηκε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η προσαρμογή δυσκολίας σημείωσε διψήφια αύξηση, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης κατά 13,5%

Την τελευταία εβδομάδα, οι προβλέψεις για την προσαρμογή της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9 έως 12% ανάλογα με το πιο συντηρητικό έως το πιο δυσμενές σενάριο. Και παρότι η παραδοχή και στα δύο σενάρια ήταν για τη μεγαλύτερη αύξηση στη δυσκολία εξόρυξης (μέχρι τώρα) για το έτος 2022 το ποσοστό αύξησης ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, η δυσκολία εξόρυξης (τα hashes που απαιτούνται για την εξόρυξη ενός block BTC) εκτινάχθηκε από τα 31,36T σε 35,61T, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,5% σε αντιστοιχία με την αυξανόμενη εξορυκτική ισχύ καθώς περισσότεροι miners συνδέουν τις μηχανές τους στο δίκτυο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η δυσκολία εξόρυξης bitcoin δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί σύντομα. Η επόμενη προσαρμογή δυσκολίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, οπότε αναμένεται νέα αύξηση κατά 11,3%, ενώ το επόμενο τρίμηνο η δυσκολία εξόρυξης αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 22,5%.

Όσον αφορά το hashrate (εξορυκτική ισχύς) του bitcoin, μετά το ιστορικό υψηλό των 321 EH/s έχει υποχωρήσει την τρέχουσα περίοδο στα 291,4 EH/s, μέτρηση που βρίσκεται στα υψηλά του έτους.

 

 

Θα εγκαταλείψουν το bitcoin οι miners;

Η μεγάλη αύξηση στη δυσκολία εξόρυξης αναμφίβολα θα επηρεάσει τα κέρδη των miners του bitcoin καθώς σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να εξορύξουν ένα block, κάτι που θα έχει επίπτωση στο καθαρό κέρδος τους. Την πίεση προς τους miners αυξάνει και το γεγονός ότι η τιμή του bitcoin «παλεύει» να παραμείνει πάνω από τα 19.000 δολάρια.

Από την αρχή του έτους, υπήρξαν περιπτώσεις όπου miners αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τα BTC τους για να χρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητά τους και η νέα προσαρμογή στη δυσκολία εξόρυξης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο sell -off των miners. Δεδομένου ότι η εξόρυξη ενός μόνο BTC τους κοστίζει λίγο πάνω από 18.000 δολάρια η «πάλη» της τιμής του bitcoin με τα 19.000 δολάρια φέρνει τους miners επικίνδυνα κοντά στις απώλειες και σε πιθανό sell-off.

Την τρέχουσα περίοδο τα έσοδα των miners του bitcoin ανέρχονται στα 17,16 εκατ. δολάρια την ημέρα ενώ παράγουν 900 BTC την ημέρα ή, κατά μέσο όρο, 6,25 BTC ανά 10 λεπτά.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.