Από τον επόμενο χρόνο, η Πορτογαλία μπορεί να μην είναι πλέον φορολογικός παράδεισος για όσους επενδύουν στα κρυπτονομίσματα.


Την αλλαγή στη φορολογική της πολιτική για τα κρυπτονομίσματα σχεδιάζει η πορτογαλική κυβέρνηση σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 που ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Στο πολυσέλιδο σχέδιο των σχεδόν 450 σελίδων για τη μακροοικονομική στρατηγική της κυβέρνησης και τη δημοσιονομική της πολιτική αναφέρεται ότι θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος 28% στα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα στον πρώτο χρόνο κατοχής τους, ενώ θα απαλλάσσονται του φόρου τα κέρδη που πραγματοποιούνται μετά τον πρώτο χρόνο κατοχής.

Η πορτογαλική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να επιβάλει φόρο 4% στις δωρεάν μεταφορές κρυπτονομισμάτων και τέλη χαρτοσήμου όπου μπορούν να εφαρμοστούν.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ισότιμη μεταχείριση της κρυπτογράφησης με τις άλλες βιομηχανίες καθώς το 28% είναι ο συντελεστής φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στη χώρα και η δημιουργία ένα σαφούς πλαισίου φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων.

Την εξίσωση της φορολόγησης στα κρυπτονομίσματα με εκείνη που ισχύει για τα κεφαλαιακά κέρδη είχε προαναγγείλει τον Μάϊο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Fernando Medina.

 

 

Την τελευταία δεκαετία, η Πορτογαλία έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό για πολίτες από όλο τον κόσμο οι οποίοι συρρέουν στη χώρα λόγω των διευκολυντικών πολιτικών για τη χορήγηση βίζας αλλά και της συνολικής οικονομικής της πολιτικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Πορτογαλία κατέγραψε τεράστια αύξηση 40% στις μεταναστευτικές ροές από το 2011 έως το 2021 και πλέον το 5,4% του συνολικού της πληθυσμού των περίπου 10 εκατομμυρίων, δεν είναι Πορτογάλοι πολίτες.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Πορτογαλία και είναι χαρακτηριστικό ότι στη Meia Praia έχει δημιουργηθεί το «Bitcoin Beach» -όπως το αποκαλούν αρκετοί- μια κοινότητα που έχει προσελκύσει την μετεγκατάσταση αρκετών οπαδών των κρυπτονομισμάτων οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους που επιβάλουν η Ιταλία και η Γαλλία.

Σημειώνεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα το πορτογαλικό κοινοβούλιο είχε απορρίψει ένα νομοσχέδιο για τη φορολόγηση του bitcoin.

Ωστόσο, μένει να φανεί εάν -εφόσον ψηφιστεί ο προϋπολογισμός χωρίς αλλαγές- η νέα φορολογική πολιτική της Πορτογαλίας έναντι των κρυπτονομισμάτων προκαλέσει μια έξοδο εταιρειών και επενδυτών από τη χώρα προς αναζήτηση χαμηλότερων φόρων όπως έγινε στην Ινδία.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.