Εν μέσω της γενικευμένη ύφεσης στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά της αγοράς κρυπτονομισμάτων το hashrate (εξορυκτική ισχύς) του BTC συνέχισε να αυξάνεται δίνοντας έναν λόγο αισιοδοξίας στους επενδυτές του κορυφαίου κρυπτονομίσματος.


Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα ανάλυσης blockchain Messari, την 1η Οκτωβρίου το hashrate του bitcoin κατέγραψε το υψηλό των 282 MH/s ενώ πλέον βρίσκεται στα 245 MH/s.

Η Glassnode, σε νέα έκθεσή της, ανέφερε ότι τα 242 Exahash ανά δευτερόλεπτο χαρακτηρίζονται ως νέο υψηλό όλων των εποχών. Όπως αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων το νούμερο αυτό "ισοδυναμεί με την πραγματοποίηση 30 δισεκατομμυρίων υπολογισμών κατακερματισμού SHA-256 κάθε δευτερόλεπτο από κάθε έναν από τους 7.753 δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη.

Το ταξίδι προς το ιστορικό υψηλό

Για την αξιολόγηση της δραστηριότητας εξόρυξης στο δίκτυο, η Glassnode, όπως αναφέρει στην έκθεσή της, εξέτασε τις κορδέλες κατακερματισμού (hash ribbons) του δικτύου. Διαπίστωσε ότι η κορδέλα κατακερματισμού του bitcoin άρχισε να «ξετυλίγεται» γύρω στα τέλη Αυγούστου, γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση των συνθηκών εξόρυξης στο δίκτυο bitcoin. Κατά το παρελθόν μετά το «ξετύλιγμα» ακολουθούσε συνήθως ράλι στην τιμή του κορυφαίου νομίσματος.

Ωστόσο, η Glassnode σημείωσε ότι με τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής ανά BTC, το πρόσφατο ράλι του hashrate στο δίκτυο αποδίδεται στο «αποτελεσματικότερο υλικό εξόρυξης που έρχεται στο διαδίκτυο ή/και στους ισχυρότερους οικονομικά miners που διαθέτουν μεγαλύτερο μερίδιο κατακερματισμού στο δίκτυο».

Επιπλέον, η Glassnode εξέτασε τον δείκτη Mining Pulse που αξιολογεί τη δραστηριότητα των miners μετρώντας το μέσο διάστημα δημιουργίας block σε σχέση με τον στόχο των 600 δευτερολέπτων.

Σύμφωνα με τον δείκτη υπήρξε σοβαρή πτώση στη δραστηριότητα εξόρυξης στο δίκτυο το διάστημα από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Αυγούστου.
Σε προηγούμενες bear markets (πτωτικές φάσεις της αγοράς), κάτι τέτοιο «μεταφράστηκε» σε «ισχυρή και ραγδαία πτώση του hashrate» και όπως αναφέρει η Glassnode «μένει να φανεί» εάν θα γίνει το ίδιο και τώρα.

 

 

Πώς επηρεάζει το hashrate την τιμή του BTC

Με την αύξηση του hashrate στο δίκτυο, αυξήθηκε παράλληλα και η δυσκολία εξόρυξης κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκε το κόστος παραγωγής ανά μονάδα BTC. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του BTC αυξάνει τις πιέσεις στο εισόδημα των miners.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Glassnode, η άνοδος του κόστους παραγωγής οδήγησε σε μείωση των εσόδων ανά Exahash με τη μέτρηση σημειώνει το ιστορικό χαμηλό των 4,06 BTC ανά EH ανά ημέρα.

Η Glassnode αναφέρει:

«Σε όρους δολαρίου (USD), αυτό ισοδυναμεί με έσοδα από $78.000 έως $88.000 ανά EH ανά ημέρα. Τα επίπεδα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα του Οκτώβρη του 2020 (μετά το halving του 2020) όταν η τιμή του BTC ήταν στα περίπου $10.000 χιλιάδες (σήμερα ~ $20.000). Από αυτό, προκύπτει ότι μια αύξηση κατά 66% στη δυσκολία και το hashrate από τον Οκτώβριο του 2020 αντιστοιχεί σε μια -κατά προσέγγιση- μείωση στο μισό των εσόδων ανά κατακερματισμό.»

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.