Το 2022 για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα στον κόσμο χαρακτηρίζεται κάθε άλλο παρά βαρετό. Πολλές ήταν οι ανατροπές στην απόδοση και το κλίμα της αγοράς ενώ ο «χειμώνας» στο χώρο των κρυπτονομισμάτων μείωσε στο μισό την αξία των περισσότερων κρυπτονομισμάτων με το bitcoin να δέχεται σοβαρό πλήγμα.

 

Παρότι στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου της χρονιάς η τάση ήταν ανοδική οι «αρκούδες» επικράτησαν και πάλι. Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία.

Η δυσκολία εξόρυξης αυξάνεται

Με την τελευταία της αναπροσαρμογή, η δυσκολία εξόρυξης bitcoin αυξήθηκε κατά 9,26%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση για το δίκτυο από τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το BTC.com την Τετάρτη 31 Αυγούστου, η δυσκολία εξόρυξης BTC ανήλθε στα 30,98 Th/s έναντι των 28,35 Th/s που είχε σημειώσει στις 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BTC.com για την πιθανή εξέλιξη της δυσκολίας εξόρυξης αναμένεται να καταγράψει μια πιο ήπια άνοδο στα 31,16 Th/s. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί η εκτιμώμενη δυσκολία εξόρυξης θα πλησιάσει εκείνη της 10ης Μαϊου και των 31,25 Th/s, το πιο σημαντικό πρόβλημα του BTC.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του BTC.com η τελευταία αύξηση στην αναπροσαρμογή της δυσκολίας εξόρυξης υπερβαίνει την αναμενόμενη του 7%. Αυτό είχε συμβεί και στις 21 Ιανουαρίου όταν η αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 9,26%.

 

 

Συσχέτιση του hash rate με τη δυσκολία εξόρυξης

Η δυσκολία εξόρυξης του bitcoin συσχετίζεται όπως είναι προφανές με την εξορυκτική ισχύ (ισχύς κατακερματισμού - hash rate) του νομίσματος. Η αυξημένη δυσκολία εξόρυξης BTC ισοδυναμεί με αυξημένη εξορυκτική ισχύ και αντίστροφα.

Η πτωτική τάση της αγοράς και η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra τον Μάιο που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του BTC ενίσχυσαν τη στρέβλωση στην εξορυκτική ισχύ. Η εξορυκτική ισχύς υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό των 253 EH/s τον Ιούνιο σε 170 EH/s στις αρχές Αυγούστου και αυτό οδήγησε τους περισσότερους εξορύκτες (miners) σε ρευστοποίηση των αποθεμάτων τους για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες.

Κατά την εξόρυξη BTC, οι εξορύκτες συνήθως συγκεντρώνουν συναλλαγές στο δίκτυο και τις κατακερματίζουν (hashes). Ο συνολικός αριθμός αυτών των κατακερματισμών καθορίζει την εξορυκτική ισχύ. Τα hashes δημιουργούν νέα block στο blockchain. Δυσκολία εξόρυξης ονομάζεται ο κατακερματισμός που αναμένεται να διατηρηθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμής.

Η αύξηση της ισχύος κατακερματισμού καθιστά την εξόρυξη ευκολότερη και ταχύτερη για τους minners και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η τιμή του BTC αυξάνεται. Το αντίστροφο συμβαίνει με τη μείωση της ισχύος κατακερματισμού.

Η δυσκολία εξόρυξης BTC αντισταθμίζει τις αλλαγές στην συνολική ισχύ κατακερματισμού του δικτύου που συμβαίνει κάθε δεκαπενθήμερο, δηλαδή μετά από την εξόρυξη 2016 block ώστε να διατηρεί τον ρυθμό παραγωγής του κάθε block ανά 10λεπτο.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.