Σε όλες τις προηγούμενες πτωτικές αγορές (bear market) το bitcoin έπεφτε κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή του. Στην τρέχουσα, το bitcoin βρίσκεται 79 ημέρες στο κόκκινο και φαίνεται ότι θα μπορούσε να σχηματίζεται πυθμένας στην περιοχή των $20.000.


Για τον προσδιορισμό του πυθμένα της αγοράς εξετάζονται διάφορα δεδομένα αλλά, όσον αφορά το bitcoin, δύο είναι οι on-chain μετρήσεις που εξετάζονται συνήθως και λειτουργούν ιστορικά ως σταθερές ενδείξεις διαμόρφωσης πυθμένα: η πραγματοποιηθείσα τιμή και ο δείκτης MVRV.

Η πραγματοποιηθείσα τιμή υπολογίζει τη μέση τιμή των διαθέσιμων bitcoin την ημέρα της τελευταίας συναλλαγής κάθε νομίσματος στην αλυσίδα. Η πραγματοποιηθείσα τιμή είναι μια ουσιαστική μέτρηση και θεωρείται η βάση υπολογισμού για το κόστος της αγοράς. Ο δείκτης MVRV υπολογίζει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς έναντι της πραγματοποιηθείσας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης αξιολογεί εάν η τρέχουσα τιμή του bitcoin είναι πάνω ή κάτω από την «εύλογη αξία» του και χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της κερδοφορίας της αγοράς.

Κάθε φορά που η τιμή spot του bitcoin διαπραγματεύεται κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή, ο δείκτης λόγος MVRV πέφτει κάτω από το 1. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές διακρατούν νομίσματα κάτω από τη βάση κόστους τους και έχουν μη πραγματοποιηθείσα ζημία.

Ο MVRV δείχνει πού σχηματίζεται στήριξη και, όταν συνδυάζεται με περαιτέρω ανάλυση της πραγματοποιηθείσας τιμής, μπορεί να σηματοδοτήσει το σχηματισμό πυθμένα.

Σε όλους τους προηγούμενους πτωτικούς κύκλους του bitcoin η τιμή έπεφτε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων της πραγματοποιηθείσας τιμής. Από το 2011, η πτώση κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή διαρκεί κατά μέσο όρο 180 ημέρες, με μόνη εξαίρεση τον Μάρτιο του 2020, όπου η πτώση διήρκεσε μόνο 7 ημέρες.

Η τρέχουσα bear market που ξεκίνησε τον Μάιο με την κατάρρευση του Terra έχει οδηγήσει την τιμή του bitcoin κάτω από τον δείκτη MVRV για 79 ημέρες και παρότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η τιμή του ανήλθε πάνω από τον δείκτη MVRV, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της bear market.

Σηματοδοτεί όμως τον σχηματισμό μιας ισχυρής αντίστασης στην περιοχή των $20.000 η οποία καθορίζει την ισχύ της αγοράς και το δυνητικό χαμηλό ενός μελλοντικού πτωτικού κύκλου.

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Glassnode, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημιές στο bitcoin σημείωσαν σημαντική άνοδο τον Αύγουστο, μετά από μια παρόμοια απότομη άνοδο στις αρχές του καλοκαιριού. Η μη πραγματοποιηθείσα ζημιά δείχνει την αξία των νομισμάτων των οποίων η τιμή κατά την πραγματοποίηση ήταν υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή. Η αυξανόμενη πραγματοποιηθείσα ζημιά δείχνει ότι οι διευθύνσεις διακρατούν τα νομίσματά τους παρά την υποτίμησή τους και δεν τα πωλούν με ζημιά.

Όπως έχει δείξει το παρελθόν, κάθε φορά που οι μη πραγματοποιηθείσες ζημιές αυξανόταν, το bitcoin κατέγραφε το υψηλότερο επίπεδο του χαμηλού του και σε κάθε επόμενο κύκλο αγοράς, το bitcoin δοκίμαζε το υψηλό που είχε καταγράψει πριν την bear market, αποτυγχάνοντας σχεδόν πάντα να το ξεπεράσει. Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο χρόνια για να φτάσει η τιμή του bitcoin στο υψηλό του προηγούμενου κύκλου της αγοράς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί πυθμένας και ενώ αυτό υποδηλώνει μια ανοδική κίνηση της τιμής τους επόμενους μήνες, είναι επίσης πιθανό να χρειαστούν άλλα δύο χρόνια μέχρι να ανακάμψει πλήρως η αγορά και να εισέλθει σε μια «καθαρή» ανοδική πορεία.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.