Μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν σε απώλειες τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα και βάρυναν το κλίμα, η αγορά σημείωσε μικρή ανάκαμψη και το bitcoin ήπια κέρδη.

 

Πλέον, το bitcoin (BTC) διαπραγματεύεται στα $20.300 με άνοδο κατά 1% τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφει απώλειες 6%. Στη λίστα με τα δέκα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα με όρους κεφαλαιοποίησης το bitcoin καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις καθώς το ξεπερνά μόνο το ETH η τιμή του οποίου σημείωσε άνοδο κατά 4% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Michaël van de Poppe, καθώς το bitcoin επιστρέφει στην περιοχή των 20.000 δολαρίων, είναι πιθανή η προσπάθεια διάσπασης της βασικής αντίστασης στα 22.000 δολάρια. Εάν οι «ταύροι» (αγοραστές) τα καταφέρουν στην προσπάθεια αυτή, τότε ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερα επίπεδα.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το bitcoin θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της τάσης που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2022 και σε μια τέτοια περίπτωση τα $29.500 θα γίνονταν το κρίσιμο επίπεδο στο εβδομαδιαίο γράφημα για τους «ταύρους» και τα περαιτέρω κέρδη. Ο αναλυτής ανάρτησε το παρακάτω διάγραμμα αναφέροντας:

«Παραμένει πιθανό το σενάριο για το bitcoin. Για μένα το έναυσμα είναι η ανάκτηση των $19.000, αλλά θα πρέπει να δούμε αν επιτευχθεί αυτό. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς προσεγγίζει τον ΜΑ 200 εβδομάδων (κινούμενο μέσο όρο 200 εβδομάδων) ο οποίος συνήθως παρέχει τη στήριξη και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ως HL (higher lows - υψηλό της κατώτερης τιμής).»

Το bitcoin εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τρεις παράγοντες: την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου και την επερχόμενη «Συγχώνευση» (The Merge) του Ethereum. Ο πρώτος παράγοντας λειτούργησε αρνητικά για την αγορά κρυπτογράφησης, όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell υιοθέτησε μια επιθετική προσέγγιση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το αμερικανικό δολάριο ενίσχυσε τις πτωτικές πιέσεις και την κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το δολάριο σημειώνει ράλι από τις αρχές Αυγούστου, το οποίο όμως μπορεί να έρχεται στο τέλος του καθώς δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση κοντά στο 110 και αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στο bitcoin.

 

 

Αυξάνονται οι short τοποθετήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο αναλυτής με το ψευδώνυμο Byzantine General σε ανάρτησή του, η αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της Fed προκάλεσε αύξηση των ανοιχτών θέσεων πώλησης (short θέσεις). Εάν οι επενδυτές εκτιμήσουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω άνοδο και καθώς τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα θα προσεγγίζουν τα επίπεδα στήριξής τους, είναι πιθανό ένα short squeeze (η άνοδος ενός asset αναγκάζει όσους έχουν ποντάρει στην πτώση του να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση αγοράζοντας όσο-όσο για να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις τους και να περιορίσουν τις απώλειες τους).

Εάν κλείσουν αρκετές short θέσεις η αγορά θα μπορούσε να σημειώσει μια αρκετά ευμετάβλητη άνοδο. Σύμφωνα με τον αναλυτή, επί του παρόντος τα κρυπτονομίσματα είναι υπερπουλημένα, υπονοώντας υψηλότερα επίπεδα. Τα $22.000 και τα $25.000 πιθανότατα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως κρίσιμη αντίσταση. Ο αναλυτής αναφέρει:

«Ολόκληρη η αγορά παραγώγων έχει σορταριστεί επιθετικά. Κάθε συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης και swap χωρίς λήξη βρίσκεται σε backwardation [όταν η μελλοντική τιμή είναι μικρότερη της τρέχουσας] (…). Η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι άσχημη αλλά βραχυπρόθεσμα και μέσοπρόθεσμα νομίζω ότι η αγορά είναι υπερπουλημένη και εμείς κινούμαστε λίγο ψηλότερα. »

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.